Skocz do zawartości
Ragel

Pytanie o wydajność komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno wymieniłem większość podzespołów w moim starym komputerze i obecnie wygląda on następująco:

Pamięć G.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz

Procesor Intel Procesor Intel Core i5-4690K

Płyta główna Asus Z97-PRO GAMER,

Karta graficzna Asus Strix GeForce GTX 970

Dysk SSD Crucial BX100 250GB

Ze starego sprzętu pozostał mi:

Seagate 1TB  Barracuda oraz zasilacz corsair 650 TX

System  Windows 7 64 bit home Premium

Zarówno system jak i nowe gry  znajdują się na dysku ssd starego hdd używam jako magazynu.

Moje pytanie dotyczy wydajności jaką powinien posiadać ten sprzęt w grach .O ile bowiem w Wiedźminie 3 jak i Dragon Age Inqistion spokojnie osiągam 60 fps przy wyższych ustawieniach graficznych. To już w Wiedźmine 2 z włączonym ubersamplingiem liczba klatek potrafi spaść do 40 fps ( co jeszcze mnie aż tak nie dziwi ).Naprawdę jednak zastawiają mnie osiągi mojego sprzętu w Crysis 3 gdzie przy ustawieniach tekstur i jak i systemowych na high gra spada do czasami do 42 fps (chodzi tu głównie o mapę welcome to the jungle). Wiem, że ta gra jest wymagająca, ale czy coś może być nie tak czy to ja mam paranoje?

Sterowniki na płycie głównej jak i karcie graficznej są w najnowszych wersjach. Temperatura pod obciążeniem utrzymuje się w rozsądnych granicach do 45 stopni na procesorze i około 65 na karcie graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz paranoje. Ubersampling zabijał każdą kartą w Wieśku 2. 

Natomiast Crysis 3 to dalej wymagający benchmark-gra.

http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2014-nvidia-geforce-gtx-970-review

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/test-kart-nvidia-geforce-gtx-970-i-980/strona/23005.html

Sugeruj się testami gier tutaj, jak Twoja karta nie będzie odbiegała to nie masz się czym martwić.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuje za odpowiedzi. Cóż zostaje mi się leczyć z paranoi. :grin:

Swoją drogą po tym jak zrobiłem szybkie podkręcanie za pomocą ASUS EZ Tuning Wizard (do 4,4 GHZ na procku i 2400 Hz na DDR3) wydajność wzrosła mi na tyle, że Crysis 3 nie spada poniżej 50 fps i dużo lepiej trzyma się średniej 60 fps. System jest stabilny a procek nie przekracza 70 stopni.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi