Skocz do zawartości
KSI

Co kupić - żeby wszystkie wentylatory były automatycznie regulowane?

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam płytę główną ASUS P8H77-M PRO i nie wiem, czy ma ona automatyczne regulowanie obrotów wentylatorów 3-pin. Przymierzam się do wymiany obudowy a te zazwyczaj mają kilka wentylatorów w komplecie, które nie są PWM. Kupiłem już taki rozgałęźnik ale po podłączeniu wentylatorów w starej obudowie 2x3-pin + 3x4pin(w tym od CPU), chyba tylko 4-pinowe są automatycznie regulowane bo 3-pinowe chodzą na maxa.

Zatem co kupić albo co zrobić na tej płycie, żeby w nowej obudowie, wszystkie wentylatory 3-pinowe i 4-pinowe razem chodziły na takich samych obrotach sterowanych automatycznie przez płytę w zależności od temperatury?

Czy powinienem coś włączyć na płycie głównej w BIOSIE?

Czy może powieniem kupić taki sam rogazłęźnik ale jednak na 3-pinowy?

Czy tez może powinieme zachować ten rogałęźnik, który już mam postarać się, żeby w nowej obudowie były wszystkie wentylatory 4-pinowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy jest taki regulator obrotów, pod który da się podpiąć 5-4 wentylatory, których prędkość reguluje się jednym pokrętłem (żeby wszystkie chodziły tak samo a nie ustawiać podnie każdego z osobna)? Najlepiej do zatoki 3,5 cala albo i z tyłu, tylko żeby pociągnął 5-4 wentylatorów.

Gdyby tam jeszcze był do tego 1 pokrętła wyświetlacz nawet prosty obrotów (4 cyfrowy) i może temp. (2 cyfr), byłoby super. "Takie rzeczy pewnie w Erze"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bez sensu, lepiej regulować każdy z osobna, wtedy w zależności od temperatury otoczenia i podzespołów, poziomu hałasu możesz bardzo łatwo sterować przepływem powietrza w budzie, czasami na allegro mozna dorwać używkę np. aerocoola bez pokręteł z duzym wyświetlaczem sterowanie cyfrowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi