KSI Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2015 Posiadam płytę główną ASUS P8H77-M PRO i nie wiem, czy ma ona automatyczne regulowanie obrotów wentylatorów 3-pin. Przymierzam się do wymiany obudowy a te zazwyczaj mają kilka wentylatorów w komplecie, które nie są PWM. Kupiłem już taki rozgałęźnik ale po podłączeniu wentylatorów w starej obudowie 2x3-pin + 3x4pin(w tym od CPU), chyba tylko 4-pinowe są automatycznie regulowane bo 3-pinowe chodzą na maxa. Zatem co kupić albo co zrobić na tej płycie, żeby w nowej obudowie, wszystkie wentylatory 3-pinowe i 4-pinowe razem chodziły na takich samych obrotach sterowanych automatycznie przez płytę w zależności od temperatury? Czy powinienem coś włączyć na płycie głównej w BIOSIE? Czy może powieniem kupić taki sam rogazłęźnik ale jednak na 3-pinowy? Czy tez może powinieme zachować ten rogałęźnik, który już mam postarać się, żeby w nowej obudowie były wszystkie wentylatory 4-pinowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2015 3pinowe mogą nie być sterowane przez płytę, więc albo kupujesz wentyle 4 pin, albo regulator obrotów i sterujesz przez niego (takie najprostsze na 4 wen. jakieś 50zł wyrwiesz, lepsze z wyświetlaczem oczywiście droższe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2015 Możesz kupić taką obudowę. Jej hub powinien dać radę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KSI Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2015 A czy jest taki regulator obrotów, pod który da się podpiąć 5-4 wentylatory, których prędkość reguluje się jednym pokrętłem (żeby wszystkie chodziły tak samo a nie ustawiać podnie każdego z osobna)? Najlepiej do zatoki 3,5 cala albo i z tyłu, tylko żeby pociągnął 5-4 wentylatorów. Gdyby tam jeszcze był do tego 1 pokrętła wyświetlacz nawet prosty obrotów (4 cyfrowy) i może temp. (2 cyfr), byłoby super. "Takie rzeczy pewnie w Erze"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2015 bez sensu, lepiej regulować każdy z osobna, wtedy w zależności od temperatury otoczenia i podzespołów, poziomu hałasu możesz bardzo łatwo sterować przepływem powietrza w budzie, czasami na allegro mozna dorwać używkę np. aerocoola bez pokręteł z duzym wyświetlaczem sterowanie cyfrowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...