pawelwarszawa123 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2015 Witam Posiadam system XP. Trzy miesiące temu za pomocą programu TrueCrypt 7.1a zaszyfrowałem dwa identyczne pendrivy (tej samej firmy i o takiej samej pamięci - 32gb). Wszystko było w porządku aż do dnia wczorajszego. Problem pojawił się z jednym pendrivem, drugi pen działa bez zarzutu. Po kliknięciu na plik start.bat zamiast okienka w które wpisuje się hasło, wyskoczył komunikat „Drive letter not available” i nic nie idzie zrobić. Wkładałem tego pena do innego usb i innego komputera ale to nic nie dało. Znalazłem jakieś informację na ten temat na stronie http://superuser.com/questions/502552/truecrypt-drive-letter-not-available Wynika z nich, że problem rozwiązuje się za pomocą programu TrueCrypt. Jednakże nie znam ani języka angielskiego (próbowałem to tłumaczyć przez Tłumacza Google, ale tak to przetłumaczyło, że nie do końca wiadomo o co chodzi) ani programu TrueCrypt (gdyż używałem go tylko raz), a to uniemożliwia mi zastosowanie informacji zawartych w powyższym linku. Jeżeli ktoś da radę pomóc, to proszę o rozwiązanie krok po kroku. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2015 nie szyfruj całego pena tylko rób kontenery i wersję portable bez instalacyjną na penie i tyle, sam kontener bardzo rzadko sie sypie w odróżnieniu od całości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelwarszawa123 Opublikowano 27 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2015 Problem rozwiązany. Błąd był spowodowany tym, że zmieniła się litera dysku wirtualnego (jaki powinien się otworzyć po wpisaniu hasła) w plikach start.bat i stop.bat na taką samą literę jaką nosił dysk z plikami start.bat i stop.bat.Dałem inną nazwę dysku wirtualnego w tych plikach i teraz jest wszystko w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...