Skocz do zawartości
G73

Mały spadek temperatur po zmianie na Macho HR-02 rev. A

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Zmieniłem chłodzenie z SilentiumPC Spartan Pro He924 na Macho 120 HR-02 rev. A.

O dziwo spadek temperatur jaki zanotowałem pod obciążeniem to tylko 2-3 stopnie C.

Próbowałem na różne sposoby nakładać pastę tj. ziarnko grochu, cienką warstwę na cały procesor ale efekt cały czas ten sam.

Poprzednio temperatura na Spartanie np. w WOT wynosiła 60 stopni, a teraz na Macho mam 57-58.

Przesmarowałem również Arctic Silver 5 ale kompletnie nic się nie zmieniło.

W Spartanie miałem na radiatorze 2 wentylatory (drugi wyciągający), próbowałem tego samego w Macho ale również bez rezultatu.

Chłodzenie jest uszkodzone czy wywaliłem 170zł tylko po to żeby o 2 stopnie zmniejszyć sobie temperaturę na procesorze?

Montaż prawidłowy zgodnie z instrukcją, procek ustawiony na 4.4GHZ 1.20V.

Edytowane przez G73

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pytanie brzmi po co w ogóle zmieniałeś chłodzenie? :P

czy zamontowałeś taki kwadratowy kawałek plastiku który wkłada się w backplate'a? jeżeli tak to go wywal bo on jest tylko dla socketu 775.

poza tym nic nie zrobisz do póki nie zdejmiesz ihs z cpu i nie zmienisz gluta na CLP.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Backplate w tym chłodzeniu nie występuje.

Kurde aż takim hardcorem nie jestem żeby ściągać ihs z procesora :biggrin:

Dziękuję w takim razie.

Zmieniłem chłodzenie sugerując się testami na portalach, a jednak Spartan z założonym drugim wentylem jest chyba bezkonkurencyjny w swojej cenie.

Edytowane przez G73

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.purepc.pl/procesory/intel_core_i54690k_vs_core_i54670k_czyli_devils_canyon_w_akcji?page=0,11

80st C to chyba nie wiedziałeś? Tempy masz fajne. Nie ma co narzekać. Równie dobrze mogłeś mieć 90st C.

Dla tego intelka TCASE wynosi 72.72°C ty nawet się do tego nie zbliżyłeś.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że na LinX lub prime spokojnie złapie 80 stopni.

Chłodzenie zmieniłem również z myślą o dalszym podkręcaniu procesora bo robi 4.4GHz na w miarę niskim napięciu ale chyba odpuszczę dalszą zabawę.

Tak przy okazji jakie jest bezpieczne napięcie na co dzień dla tego procesora ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Nostradamusek

Parametr TCASE jest praktycznie bez znaczenia. Można go śmiało przekraczać. Co innego Tjunction

Tcase Max is the maximum temperature that the Tcase sensor should reach. Both Tcase and the thermal specification information can be found on the Intel web site.

Tjunction Max is the maximum temperature the cores can reach before thermal throttling is activated. Thermal throttling happens when the processor exceeds the maximum temperature. The processor shuts itself off in order to prevent permanent damage. Tjunction Max (Tj Max) is also referred to as TCC Activation Temperature in certain processor datasheets.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@radiergummi

Standard Ambient = 22C
Tcase (CPU temp) = 72C - jak rozumiem temperatura IHS-a.
CPU / Core offset + 5C
Tjunction (Core temp) = 77C
Tj Max (Throttle temp) = 100C

Tjunction też można przekraczać ... ale masz rację Tcase (bardziej potrzebny do zaprojektowania chłodzenia pod nią) to nie temperatury rdzenia, acz jest to powiązane.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzę, że na LinX lub prime spokojnie złapie 80 stopni.

Chłodzenie zmieniłem również z myślą o dalszym podkręcaniu procesora bo robi 4.4GHz na w miarę niskim napięciu ale chyba odpuszczę dalszą zabawę.

Tak przy okazji jakie jest bezpieczne napięcie na co dzień dla tego procesora ?

1.30v do 1.35v zależnie od tego jakie osiągniesz temperatury. na to ma też wpływ ułożenie glutu pod ihs oraz jak sam ihs dolega do cpu - czasami jest krzywo, czasami jest bańka powietrza pomiędzy ihs a cpu. zasadna jest jedna rób tak żeby nie przekraczać 90C w testach. 

Edytowane przez zaodrze244
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi