Bizonkrk17 Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2015 (edytowane) Witam, tak ja w temacie planuje wymianę wentylatorów w moim m40, do tej pory śmigały tam seryjne SPC 120. Na jakie wentylatory je wymienić,wydajniejsze i jeśli to możliwe cichsze, oraz brać zwykłe czy z PWM? Jest sens dokładać na górze 1 może 2 dodatkowe? Fajnie jak by cena nie była z kosmosu :D aczkolwiek nie mam zamiaru żałować kilku PLN jeśli będzie to miało sens :D Edytowane 30 Lipca 2015 przez Bizonkrk17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) Od razu mówię, że otwory montażowe górnych (2x120) i przednich (2x120) wentylatorów są niestandardowe. Kupiłem Mistrala od SPC i dołączone śrubki są zbyt grube żeby zamontować wentylator na przodzie i na górze. Do tego z przodu od nowości mam wyrobiony gwint na wkręcie lub w obudowie (w kilku otworach/wkrętach) więc zmiana wentylatora może być utrudniona. Zamówiłem gumowe kołeczki do montażu wentylatorów, na dniach je dostanę i dam znać czy udało się je wcisnąć w otwory na górze i przodzie obudowy. A sam Mistral jest głośniejszy od dołączonych wentyli, zwłaszcza gdy pracuje w pozycji poziomej. W obudowie masz kontroler obrotów dla 6 wentylatorów (3x2), jeśli chcesz z niego korzystać to bierz wentylatory bez PWM, ewentualnie z przejściówką 4 na 3 piny. Edytowane 31 Lipca 2015 przez CarrionCrow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bizonkrk17 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) Chodzi Ci o roztaw tych otworów czy średnicę? Nie mogłeś zastosować śrubek które były w obudowie? Raczej myślałem o czymś lepszym niż SPC, np. Enermax Edytowane 31 Lipca 2015 przez Bizonkrk17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 103 12cm case fans review Ja do siebie na podstawie tego testu wybrałem BeQuiet Pure Wings 2. Ładnie dmuchają na niskich obrotach, są ciche i świetnie wykonane. Nie kosztują majątku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bizonkrk17 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 (edytowane) Właśnie przeglądałem ten test, te BQ plasują się w pierwszej 4 z tego co patrzyłem. A gdzie je zakupiles? Edytowane 31 Lipca 2015 przez Bizonkrk17 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 Chodzi Ci o roztaw tych otworów czy średnicę? Nie mogłeś zastosować śrubek które były w obudowie? Raczej myślałem o czymś lepszym niż SPC, np. Enermax Rozstaw jest w porządku. Chodzi o średnicę otworów. Dodatkowy wentylator miał iść na górę obudowy, a tam są tylko otwory. Natomiast z przodu obejrzałem to z ciekawości, no i zobaczyłem, że gwinty są zerwane i nie idzie ani wyjąć śrubki, ani jej dokręcić, więc nie wyrywałem tego na siłę, bo i tak z przodu nie planuję zmiany wentyli. Obudowa jest ok, jeśli po prostu wkładasz płytę, procka i resztę, zamykasz budę i więcej jej nie ruszasz. Większe zmiany to już trzeba rzeźbić. Nawet głupi koszyk na dyski jest przynitowany. Koniec końców do mojej listy rzeczy do wymiany w kompie doszła obudowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bizonkrk17 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 Ja narazie nie narzekam na swoją budę ;-) przecież śrubki są wkrecane w plastikowe otwory w wentylatrach a nie do obudowy wiec jakim cudem gwinty się zerwały? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CarrionCrow Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 Te z przodu mają gwint tylko na końcu wkręcanym w otwory w obudowie. Dlatego pisałem, że są niestandardowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 A gdzie je zakupiles? W lokalnym sklepie w Poznaniu bo akurat były najtańsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bizonkrk17 Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 A jak sytuacja z temperaturami się u Ciebie zmieniła po przejściu na BQ i ile masz tych wentli? Dodam że w budzie u mnie siedzi i5 4670k z macho i gtx 770 od msi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2015 The Big Air Cooling Investigation Zapoznaj się z tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...