Skocz do zawartości
Banerek

Komputer nie bootuje z płyty ani z flash drive, windows 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam problem, mianowicie mam PC'ta na którym zainstalowany był windows DT potem podłączyłem drugi dysk i zaczęły się problemy. Ogólnie problem jest taki że komputer nie chce bootować płyty z windowsem 7, co gorsza, nie bootuje również z flasha, przestawiałem w biosie boot opcje, próbowałem wymusić i nic... Przełączałem ustawienia na RAID, AHCI jak i przywracałem ustawienia domyślne biosu. W końcuwykręciłem jeden dysk, ale problem się powtarzał, ostatecznie wykręciłem dyski i na jednym przez przejściówkę usb usunąłem obie partycje dysku, potem włożyłem dysk do PCi chciałem zainstalowac windowsa, lecz probem się powtarza, komp mimo to nie bootuje, napęd jest sprawny, bo czytał inne płyty... Płyta sprawna, bo 2 dni temu robiłem formata nią i bootowała na innym kompie... Czy to problem z biosem? Nie mam już pomysłu co mam zrobić, oba dyski są serial ata w kompie mam 4 gniazda, przełączać też prowałem na inne gniazdo, bo myślałem że to problem z Satą, ale to też nie pomogło... Tutaj kończy się moja wiedza, prosze was o pomoc, pozdrawiam.

Specyfikacja kompa:

Matka: ASRock M3A770DE

Procesor: Athlon III X3 3.0 Ghz

Grafika: Asus Radeon Hd 4850 1Gb

RAM:  4 gb ddr 3 1666 mhz

Z góry dzięki za pomoc ; )

Edytowane przez Banerek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nic.. Jest odgłos systemowego głośniczka, później, na czarnym ekranie pojawia się "_" i sobie mruga, a jak sobie tak pomruga przez dobre 5 minut to w końcu i tak wskakiwał windows DT, teraz już nie, bo sformatowałem dysk zewnętrznie, teraz to sobie tak mruga i nic się nie dzieje... Kompletnie nic,naciskanie czegokolwiek, poza resetem na skrzynce nie działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znajduje bootowalnego napędu. Prawdopodobnie źle go zrobiłeś. Inna opcja to w biosie źle ustawiona kolejność bootowania. Mruganie świadczy, że nie masz błędu tylko nie znajduje systemu.

Pierwsze masz DVD do uruchomienia? Upewnij się, że i napęd i płyta jest sprawna. 

Włóż jakiegoś livecd linux, jak masz i zobacz np:

https://help.ubuntu.com/community/LiveCD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta sprawna, bo 2h wcześniej stawiałem system za pomocą tej płyty na laptopie i poszło bez zarzutu... Napęd działa bo inne płyty normalnie czytał, bootowanie próbowałem ustawiać na wiele sposobów i nic... Ręcznie (f11) też nie działa, bo to samo się pokazuje....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi