piotreek Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Witam, wkrótce będę robił remont w mieszkaniu i zastanawiam się, czy nie puścić sobie w ścianie kabel lan. Mieszkanie nie jest duże, więc poszczególne odcinki nie były by zbyt długie. Zależy mi na gigabitowym lanie i tutaj mam pytanie, jaki kabel, jakie gniazda kupić, aby wszystko było dobrze, no i jakie zasady przy kładzeniu kabli powinienem zastosować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Po co pruć ściany? Obecnie listwy podłogowe załatwiają temat. Prób sobie jedynie przeloty w narożnikach przy podłodze z pokoju do pokoju i koniec. Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreek Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Nie bardzo, bo pokoje mam po przeciwnej stronie przedpokoju, a tam listew nie będzie. Poza tym chcę jeszcze puścić kabel od UPC obok tego, więc 2xlan i 1xkoncentryk nie zmieści się do listwy. No i miejsce w listwie się przyda, gdy będę robił instalację do kina domowego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michaumichau Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zanim zaczniesz pruć ściany zastanów się nad lokalizacją gniazdek i głównego switcha. Pomyśl ile urządzeń będzie podłączonych do sieci i jak dużego switcha potrzebujesz. Switche można stackować więc zamiast 10 przewodów w ścianie wystarczy 1 z dodatkowym switchem na końcu. Jeśli chodzi o przewody, użyj Cat6. Ta kategoria spokojnie powoli ci osiągnąć 1Gbps. Polecam UTP (unshielded), jeśli wybierz jakiś ekranowany np. FTP bez odpowiedniego sprzętu sieciowego, możesz pogorszyć jakość połączenia. Wszelkie ekranowania wymagają uziemienia. W skrętce kluczowy jest kąt skręcenia żył, dla tego unikaj złamania kabla i postaraj się położyć go po łuku. Dodatkowo jeśli przewód ma być zamurowany na stałe użyj "drut" zamiast "linki". Złota zasada - do jednego gniazdka doprowadź 2 przewody. Jeśli by się okazało po zakończeniu prac, że coś jest nie tak, nie będziesz musiał zaczynać remontu od nowa :> Same gniazdka sieciowe są zależne od producenta. Większość ma własny patent do zatrzaskiwania przewodów. Pamiętaj tylko, żeby używać kolejności TIA/EIA-568 T568B (ref. https://en.wikipedia.org/wiki/Ethernet_over_twisted_pair#Cabling), na gniazdku powinien być stosowny opis. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salata Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 Jezeli chodzi o kabel, to dobra skretka cat.5e bedzie lepsza niz slaba 6. Cat.5e spokojnie obsluguje 10GbE, wiec nie ma co sie spinac na szosta kategori, z ktora jest problem z zaciskaniem w gniazdkach, jezeli one tez nie sa tej samej kategorii. Nigdy nie muruj przewodu na stale w scianie. Po pierwsze moze ci sie odznaczyc po drugie przy okazji kucia lepiej wykuc wiecej i wlozyc peszel i dodatkowe sznurki pilotujace. kto wie jaki jeszcze kabel bedziesz musial przeciagnac. Robota taka sama, a problemow w przyszlosci mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Listopada 2015 Ja część kabli puszczałem pod podłogą - nie muszę przynajmniej okrążać pokoju dookoła po ścianach. No i gdyby trzeba było się do tego dostać, to łatwiej, mniej inwazyjnie i czyściej jest rozebrać parkiet/panele, niż kuć ściany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PartyBOY Opublikowano 11 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2015 Przy okazji dużego remontu warto pomyśleć nad jednym centralnym miejscem w mieszkaniu, gdzie będą mogły się zbiegać wszystkie przewody. U mnie takim miejscem jest szafa w przedpokoju (w sumie szafa w szafie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...