Mardok Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 To crysis 3 o ile nie ograniczysz go gpu to ci bardziej zagotuje cpu w 2 mapie jak occt ;-) Pewnie spróbuję ustabilizować te 4.5GHz. Teraz mam NH-L12 i mimo iż nawet na opakowaniu pisze że nie jest przewidziany do OC to nawet daje radę. Mam jeszcze NH-C14S ale z tym mam mały problem bo heatpipe zahaczają o górny wentylator albo o zasilacz (zależy w jakiej pozycji) :P Więc albo przesunę zasilacz (trzeba będzie obudowę lekko przerobić) albo zmienię górny wentylator 120mm na jakiś nisko profilowy ... Ale takie zabawy dopiero na weekend ;) Wracając do tematu: po czasie stało mi się to samo co tu: http://forum.purepc.pl/topic/371631-wysokie-stockowe-napi%C4%99cie-i7-6700k/ czyli to jednak nie tylko moje domysły ale faktycznie niektórym CPU domyślnie wskakuje na 1.400v. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Nie słyszałem aby skylake pracowało domyslnie na 1.4 V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Nie słyszałem aby skylake pracowało domyslnie na 1.4 V No właśnie ja do wczoraj też nie bardzo chciałem w to wierzyć. Póki co ustaliłem tyle: Od nowości miałem ustawione 4.2GHz (Sync All Cores) na 1.200v (czyli Auto przy offset -0.150) a od wczoraj (wtedy to zauważyłem więc mogło stać się wcześniej ale nie dużo wcześniej) offset w ogóle nie działa a domyślne napięcie to skacze sobie od 1.400v do nawet 1.448v pod obciążeniem - zaznaczam na domyślnych zegarach. Load Optimized Defaults też nic nie zmienia. Najpierw myślałem że Auto szaleje przez pamięci na 3200 ale zmiana na 2400 a nawet niżej nic nie dała. Jedynie jak udało mi się obniżyć napięcie to Adaptive i -0.250 (czyli niezły minus) i tutaj dopiero zeszło poniżej 1.300v. Podsumowując nie wiem o co chodzi a cały krzyk o to że temperatury dobijają do 91stC i zaczynają się "kwiatki" ze stabilnością ... Jedyne czego jeszcze nie robiłem to powrotu do poprzedniego biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 (edytowane) Dla mnie jednak bios wzkazuje zle vid jak 1.4 V . Po forach nie spotkałem wyzej choć może i tak bardzo nie sprawdzałem ale tez temp swiadcza że nie jest gicio. To jest 14 nm i nie che mi sie wierzyć ze vcpu wyzsze od 22nm. Mój ma 1.256v i jest to moim zdaniem jeden z najwyższych . U mnie własnie zle wzkazywał vid pierwszy bios oraz nizsze temp o 10 stopni Edytowane 5 Września 2016 przez damian25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 U mnie raczej nie są to złe wskazania bo temp 91stC na domyślnych zegarach to małe przegięcie. No i offset przestał działać to ewidentnie coś jest nie tak. Po dłuższym zastanowieniu stawiam że to problem z płytą i najnowszym biosem, niestety w tygodniu nie mam czasu na takie zabawy to zostawiam adaptive -0.250 do najbliższego wolnego weekendu - wtedy albo będę walczył z biosami albo z mniejszym napięciem dla 4,5GHz bo póki co to mój stary 3770K już się lepiej kręcił od tego 6700K :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Przy tej pascie i tym TPD to temp sa normalne . Pasta dobrze sie sprawdza do 75W . Do tego IHS w skylake jest grybszy niz w IB czy haswell ponieważ pcb zostało odchudzone Skoro mozesz zorobić -0.25 v to ofset dobrze działa jedynie vid zawyzyło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Przy tej pascie i tym TPD to temp sa normalne . Pasta dobrze sie sprawdza do 75W . Do tego IHS w skylake jest grybszy niz w IB czy haswell ponieważ pcb zostało odchudzone Skoro mozesz zorobić -0.25 v to ofset dobrze działa jedynie vid zawyzyło Nie zrozumieliśmy się, offset nie działa to adaptive jest na -0.250v (to dwie rożne opcje) bo offset (z którego korzystałem do wczoraj) już nic nie robi. A kosmiczny VID pojawił się przy okazji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Nie no ofset to ofset chyba .Mozesz dac na + albo - napiecie i to jest ofset .Czy zle kumam ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2016 Mardok, a nie masz jakiejś opcji easyOC czy coś takiego? Jakiegoś przełącznika OC, OverVoltage? Tak mi przyszło do głowy, mam akurat takie funkcje w Asusie itx, tylko starawym na am3. Ewentualnie walnij clearcmos, jeśli nie robiłeś jeszcze. I sprawdź czy się filtry nie pozatykały, stąd wyższe temp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Nie no ofset to ofset chyba .Mozesz dac na + albo - napiecie i to jest ofset .Czy zle kumam ? Kurcze tak w Adaptive też jest Offset ale działa to trochę inaczej niż "sam Offset", o ile nic się nie zmieniło taka jest różnica między nimi: Offset adds a specified voltage throughout the frequency range of the processor. Adaptive adds voltage only to turbo mode. Stąd też wolałem sam Offset aby uniknąć ewentualnej niestabilności w stanach pośrednich (poza tym z Adaptive niektórzy mają problemy z wybudzeniem komputera z ze stanu uśpienia). Mardok, a nie masz jakiejś opcji easyOC czy coś takiego? Jakiegoś przełącznika OC, OverVoltage? Tak mi przyszło do głowy, mam akurat takie funkcje w Asusie itx, tylko starawym na am3. Ewentualnie walnij clearcmos, jeśli nie robiłeś jeszcze. I sprawdź czy się filtry nie pozatykały, stąd wyższe temp. Z żadnej opcji EeasyOC nigdy nie korzystałem i jest ona na swoich domyślnych wartościach. Z Overvoltage w nazwie to mam jedynie CPU Over-voltage Restrictor i jest on włączona ale to nie o to tobie chodzi. Jak pisałem wyżej czyściłem biosa już nawet kilka razy. Brud czy kurz nie jest problemem - czyli wszystko czyściutkie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość damian25 Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Ty krecisz dla wszystkich rdzeni czy masz turbo zostawione ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Coraz więcej przypadków podbijania napięcia na W10 problem nowego sterownika chipsetu, jak w biosie (uefi) jest ok to pod systemem idzie na MAX możliwy jaki daje generator napięć danej płyty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 6 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2016 Coraz więcej przypadków podbijania napięcia na W10 problem nowego sterownika chipsetu, jak w biosie (uefi) jest ok to pod systemem idzie na MAX możliwy jaki daje generator napięć danej płyty. Oooo to brzmi zupełnie jak to co mnie spotkało. Kurczę a ja nawet nie brałem systemu pod uwagę. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Ponownie mamy niedzielę to jest chwila aby "mój problem" pomęczyć, cóż nic konkretnego nie znalazłem na temat tego co pisze Setnik tylko jedną czy dwie wzmianki na reddit i na tym koniec. Dziś jednak się odwiedziłem że nie jestem w stanie obniżyć napięcia poniżej 1.285v (pod obciążeniem) bo nawet wartości offsetu w Adaptive nic nie robią. Początkowo miałem adaptive -0.250 zmieniłem na -0.300 a potem na -0.350 a na koniec -0.500 i nic dale napięcie wynosi 1.285v. Cztery opcje zasilania i chyba poza manual (tego nie sprawdzałem - bo w sumie nie chcę stałego napięcia) żadna nie działa jak powinna ... Jedyny plus że 4.5GHz stabilnie nawet z AVX na moim MiniITX (test na adaptive -0.350v): Choć maksymalne zużycie w Watach ... kogoś tam lekko poniosło :P Edytowane 11 Września 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Witaj. Spróbuj odinstalować MSIAfterburner i Riwatuner wejdź do biosu ustaw na nowo napięcia zapisz i sprawdź co jak teraz działa :) powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Witaj. Spróbuj odinstalować MSIAfterburner i Riwatuner wejdź do biosu ustaw na nowo napięcia zapisz i sprawdź co jak teraz działa :) powinno pomóc. Heh zrobiłem jak mówisz czyli MSI Afterburner z RivaTuner deinstalacja, reboot do biosu i ... czy dam -0.250 czy -0.350 (a więc różnica aż 0.100) dalej jest w obciążeniu 1.285v ... Dobra pierdziele :P Działa, chłodno w miarę jest (w AVX max 84stC) i nie ma już 1.450v - poddaję się i zostawiam jak jest ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 Jaki jeszcze używasz program do ustawiania napięć w Windows ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 (edytowane) Jaki jeszcze używasz program do ustawiania napięć w Windows ? Do CPU czy Mobo nie mam nic (zawsze "kręciłem" w biosie) ale do karty graficznej mam jeszcze Evga Precision XOC. Edytowane 11 Września 2016 przez Mardok Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 W dwóch zestawach z jakimi miałem do czynienia problem był właśnie z MSI Afterburner i RivaTuner, bo do mobo był jeszcze jakiś program i się żarło. Wystarczyło to wywalić i reset biosu i na nowo ustawić i zadziałało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 11 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2016 W dwóch zestawach z jakimi miałem do czynienia problem był właśnie z MSI Afterburner i RivaTuner, bo do mobo był jeszcze jakiś program i się żarło. Wystarczyło to wywalić i reset biosu i na nowo ustawić i zadziałało. Dzięki za rady ale nic to nie dało. Cóż jak pisałem wyżej odpuszczam bo 4,5GHz to nie tak źle jak na MiniITX a samo napięcie jest dość znośne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 (edytowane) No cóż chyba pierwszy raz padła mi płyta. Dzisiaj rano przed praca włączam kompa i zero reakcji. Odłączyłem dyski. Wyjąłem kartę graficzna i bateryjke na ok 5 minut i nic. Zasilacz raczej sprawny bo diody się świecą i jest zasilanie na usb. Po wciśnięciu power_sw na płycie zakręci się tylko na chwile wentylator na radiatorze od procka i nic. Już wcześniej miałem problemy bo płyta nie bootowala. Znaczy komp startował dyski i wentyle i nie było obrazu. Pomagało wyłączenie z głównego, wiec raczej to płyta. Konfig: I7 6700K Asus Z170-A XFX 750w XTR BLACK. Wyjąłem procka i laminat nie zagięty ani piny. Ogólnie raczej wykluczam procka i nie mam możliwości sprawdzić na innej płycie. Serwis? Edytowane 28 Września 2016 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Września 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2016 na to wygląda ale dla pewności warto by było podłączyć pod inny zasilacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek_135 Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 Czy ktoś może przeprowadzić prosty test: Dowolna gra w normalnych ustawieniach ( czyli nie żadne 800x600 itp ) z ramem single i dual channel, np 1x8GB i 2x8GB. Jedyne ogranicznienie, to całej takiej aplikacji musi spokojnie wystarczać te 8GB. Będę bardzo wdzięczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 4 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2016 (edytowane) Google nie gryzie: http://www.eurogamer.net/articles/digitalfoundry-2016-intel-skylake-core-i5-6500-review Edytowane 4 Października 2016 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 10 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 10 Października 2016 U mnie na płycie ASUS Z-170k, i5 6600k z ustawieniem napięcia CPU na 1.27 stabilnie jak skała działa na 4.5GHz. Nic więcej nie zmieniałem, starałem się znaleźć jak najmniejszą wartość napięcia pod 4.5GHz. Temperatury po 20min testu OCCT max 63 stopnie, chłodzenie be quiet! PURE ROCK Slim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strusm Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Października 2016 (edytowane) Devil zrób mostek na piny od wtyczki atx w zasilaczu bez podpięcia do płyty głównej zobacz czy startuje jak tak to płyta dead. Miałem to samo na moim msi. zielony + czarny pin możesz podłączyć wiatrak pod molexa. Edytowane 14 Października 2016 przez strusm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2016 Oddałem płytę i zasilacz do serwisu. Na razie nic mi więcej nie wiadomo. Już wcześniej miałem inny problem bo po włączeniu kompa ten się uruchamiał ale nie było obrazu. Dopiero wyłączenie i ponowne włączenie pomagało. Mi to wiec wyglada bardziej na płytę. Próbowałem odpalić nawet bez procesora i pamięci gola płytę i nic. Zasilacz i jeden wentylator podpięty pod wtyczkę molex nie odpala. Ale diody na płycie się świecą. Czekam na info od Morele. Jak to płyta to sprzedam ta i wezmę jakaś od Asrocka. Miałem już kiedyś jedna od nich za czasów Sandy Bridge i zero problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartekr89 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2016 A co myślicie o mojej i5? Wiem temperatury za wysokie (w occt było 67 podczas testów wyszło 71 nie wiem czemu) i napięcie (1,32 w biosie). Nie będę z tego korzystał, wole 400MHz mniej i temperatury o ok. 15 stopni niższe. Po prostu chciałem zobaczyć do czego jest zdolna moja i5. Ciekawe, ile jeszcze by poszła, gdybym miał lepsze chłodzenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 19 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2016 Co do mnie to zasilacz wymienili na nowy. Nie wiem czy tamten był uszkodzony czy co bo żadnych informacji nie podali. Już go odebrałem dzisiaj od kuriera i pachnie świeżością. Płyta wciąż w serwisie Asusa we Wrocławiu. Pewnie sobie poczekam. Kupiłbym nową płytę już teraz, a tą po naprawie sprzedał. Tyle że nie mam pewności że to płyta padła czy zasilacz nie zabrał ze sobą kilku innych rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karenz Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2016 (edytowane) W biosie na sztywno mam 1.34v a cpu-z pokazuje 1.28 v i komu tu wierzyć ? bez obciążenie cpu pokazuje 1.38 Edytowane 23 Października 2016 przez Karenz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...