Sosenek Opublikowano 8 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) Godzinę temu, Mr.T... napisał(a): odnośnie OC i ustawień , czy UD CPU to jest temat dla mnie tak jak byś sie cofał o co najmniej 5-7 lat wstecz , kiedy takie procesory był w modzie , ja kiedyś kupiłem taka platformę do własnych testów spostrzeżeń jak to pracuje itd. , są strony poświęcone OC np. https://www.overclock.net/threads/kaby-lake-overclocking-guide-with-statistics.1621347/ można poczytać artykuły i wyciągnąć coś dla siebie , ja nie będę kogoś na siłę przekonywał czy licytował się że zaproponowane prze ze mnie ustawienia są najlepsze , ale PC ustawiane w ten sposób działają bez awaryjnie z OC ponad 5-7 lat zamieszczam zdjęcie z dzisiaj po teście 27 minut, na Z270 Gigabyte , buda zamknięta , chłodzenie to Scythe Fuma 2 rev. b , CPU podany skalpowaniu przez ze mnie , pasta ciekły metal (Thermal Grizzly Conductonaut) , pasta na IHS (Noctua NT-H1) ma tyle samo czyli co najmniej ponad 5 lat , to moze być tak że to AIO jest nie sprawne , pasta pod IHS i na IHS jest zaschnięta , oraz ustawienia biosu , lub to właśnie płyta główna zaczyna szwankować. Tak, komputer mam niecałe dwa tygodnie u siebie i nie był moj. Z tymi 5-7 lat cofania się, to masz rację bo ostatni sprzęt z jakim miałem styczność to było właśnie z 7-8 lat temu i5 7600k 5.1GHz na powietrzu i jakiś tam GTX 1060 od Asusa. I mówię, OC polegało z mnie na zwiększaniu napięcia i zegarów CPU i to wystarczało by był stabilny na takich zegarach. Zagłębie się w temat AIO czy ta pompa faktycznie żyje, bo tak jak napisałeś wyżej, że pompe powinno słychać to ja jej nie słyszę. Może w tym problem? Nauczę się na weekend. Dziękuję za lektury na temat OC i poświęcony czas na wątek 😇. W weekend rozbiore cały PC i przepatrze każdy kabelek, każde urządzenie w tym piecu, wymienię pastę..może tam już skorupa jest na CPU, skoro sprzedający nie potrafił dobrze zamontować wentylatorów na chłodnicy 😂😂. Rozumiem, że nie chcesz zmuszać kogoś do ustawień bo to bezsensu, ale twoje ustawienia no nie działają u mnie. Może faktycznie PC jest w jakimś stopniu uszkodzony i sprzedający zataił te uszkodzenia. Zobaczymy przez weekend i zaktualizuje temat! Edytowane 8 Sierpnia przez Sosenek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosenek Opublikowano 9 Sierpnia Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia I co, gotowe! Wymieniłem w sumie pastę na CPU, a po zdjęciu AIO parsknąłem śmiechem bo na CPU była znikoma ilość świeżej pasty, a po bokach to glut na 1.5cm XD Na pompie ustawiłem system PWM i ogarnąłem w biosie by było w miarę cicho (krzywa wentylatorów) i jest lepiej! choć... nie na tyle by gonił na zegarach 5.0GHz (choć nie sprawdzałem tego), lecz do póki takiej wydajności nie potrzebuje, to będzie gonił na 4.2Ghz przy Vcore stałym 1.200v. Może się słaba sztuka trafiła. Rozkminiłem to AIO co to jest i okazał się że jest tam Fractal Design Celsius S24, ale tej pompy to ja nie słyszę żeby to coś działało, em... no może głuchy jestem gdyż na chłopski rozum gdyby nie działała pompa to przecież by się zagotował po dłuższym czasie, a tak nie jest. Po podłączeniu PC do prądu nawet ledy na GPU zaczęły działać wszystkie, a tak to wcześniej działał tylko jeden pasek. W obudowie nadmiar kabli, które były podłączone do niczego (molex) więc to wywaliłem :D CPU dostał niższe temperatury, teraz w idle ok 28-32*c, a na obciążeniu 60-65*c. W sumie ciekawił mnie czemu ten CPU ma taki skok temperaturowy np. z tych 30*c i po otwarciu np. YouTube już 50*c na piecu i w moment spada - niby taka przypadłość tej i7, że posiadają duże skoki temperatury, które zaraz się normują zostawię tylko jako ciekawostkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...