Gość Opublikowano 26 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2016 ile może kosztować ten i5-7600k? Nie będzie droższy niżeli 1500zł?. pewnie trochę wiecej niz 6600K Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2016 Siema nurtuje mnie od dłuższego czasu problem na który nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć mianowicie chodzi o procesory skylake + dysk M.2 używający 4x PCIe, więc do rzeczy przeczytałem newsa o chipsecie Z270 i wywnioskowałem, że i7 6700k obsługuje 16 linii PCIe oczywiście ale jeszcze sam chipset Z170 obsługuje 20 linii a Z270 będzie obsługiwał 24 linii i tutaj najważniejsze pytanie z mojej strony: czy dokładając dysk Samsung Polaris M.2 4x PCIe do komputera z i7 6700k i płytą Z170,dysk ten zabierze mi 4 linie PCIe i moja karta graficzna będzie obsługiwana przez procesor w 8x liniach czy karta nadal pozostanie w pracy na 16 liniach PCIE i chipset obsłuży mi dysk SSD? Panowie nigdzie nikt nie zna odpowiedzi może tutaj ktoś zagłębia się w ten temat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gre Opublikowano 31 Grudnia 2017 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2017 Ale bełkot. Co do końcówki to o ile dobrze widzę, rozwiązanie znajdziesz w manualu płyty głównej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2018 Na stronie 16 i 17 masz opisane co i jak. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawio Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 Witam mam płytę z170 pro gaming i i i7 6700k obecnie mam tak jak na zdjeciu jest stabilny i chodzi na 4,4Ghz ale chce 4,5 zobaczyc 4,6 wrazie czego. Ktoś podpowie mi jeśli dam + 0.250 ( do tego tego wyjsciowego napiecia 1.168 to będę mieć 1,418?? co jest za duzo na chłodzenie powietrzem. Chce aby procesor zrzucał napięcia, bo mogę sztywno ustawić ale nie chce. Additional turbo mode cpu core voltage jesli dam 1.350 to tyle będzie mi podbijać w trybie turbo?/ czy doda mi do tego wyjściowego napięcia które mam 1.168 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Na początku napiszę, że zasugeruj się poradnikami z internetu, są m.in na youtube. Poczytaj też te tematy: KLIK oraz KLIK Ja próbowałem zrobić podobnie jak w poradnikach, lecz wedle własnego rozumowania (być może błędnego, wyżej nie uzyskałem odpowiedzi, czy dobrze czy źle). Również mam i7 6700k (zdelidowany) oraz płytę asus z170 pro gaming. Ustawienia mam niżej, addaptive mode z plusem. Zamysł mój był taki, aby w połączeniu z load line calibration lvl4 offset dodawał więcej papu do pieca w chwili dużego obciążenia. Offset voltage dodaje (lub odejmuje z vcore, gdybys ustawiono minus) tyle, ile ustawiles w biosie. Aditional turbo more cpu core voltage to vcore pod obciążeniem. Przy włączonych funkcjach stanów energetycznych + zmiana mnożnika normalnie procesor w chwilach spoczynku zrzuca zegary do 800 MHz, nieraz 1000-1200-1500, napięcie około 0,8V. Pod obciążeniem mam vcore 1,360 V, vid 1,355 V, zegar 4600 MHz (mnoznik 46). Twoja sztuka cpu może być inna, więc vcore dla pożądanego zegara musisz sobie znaleźć sam. Spoiler Ostatni obrazek powiekszy się po dwukliku lpm. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez mrcszyman 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawio Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 mnie tylko chodzi o to jeśli dam w Additional turbo mode cpu core voltage jakaś wartości to w trybie turbo będzie do tej wartości bić, czyli np jak dam 1.350 to w trybie turbo do tylu będzie dawac ? a nie ze jak mam wyjściowe np 1.200 dam i w Additional turbo mode cpu jakaś wartość to doda do tego wyjściowego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) 5 godzin temu, sawio napisał: mnie tylko chodzi o to jeśli dam w Additional turbo mode cpu core voltage jakaś wartości to w trybie turbo będzie do tej wartości bić, czyli np jak dam 1.350 to w trybie turbo do tylu będzie dawac ? tak, tryb turbo (twoje OC) do tylu V powinien dobić. Cytat a nie ze jak mam wyjściowe np 1.200 dam i w Additional turbo mode cpu jakaś wartość to doda do tego wyjściowego ja tym się nie sugerowałem, nie pamiętam, kiedy widziałem zadane napięcie wyjściowe choć przez chwilę. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez mrcszyman Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kystian05311 Opublikowano 28 Lutego 2019 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2019 ile energii pobiera ten procesor w grach i tescie prime 95 po wyłączeniu w biosie turo boosta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 Posiadasz go, czy dopiero zamierzasz nabyć? Ile pobiera, to zależy od konkretnego programu czy gry. Posiadam i7 6700k kręcony na 4,6 GHz 1,36V, bardzo bardzo bardzorzadko z programu HWinfo widzę wskazania z okolic 100 W w moich zastosowaniach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kystian05311 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 chce go kupić do małego komputera htpc i zależy mi na małym poborze energii, mógłbyś sprawdzić jak Twój procesor sie sprawuje w takich testach z wyłączonym turbo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 "Skręciłem" swojego na 3,4 GHz, czyli tyle, ile ma stockowy i7-6700 (turbo 4,0 lub 3,9 lub 3,8 lub 3,7 zależnie od liczby obciążeń rdzeni). Ustawienia uefi płyty wszystko domyślne. Pod 20-minutowym testem syntetycznym "in-place large FTT" programu prime95 procesor utrzymywał stabilne 3,4 GHz, napięcie maksymalne 1,168 V, max CPU Package Power 61,020 W, max CPU Power 61,904 W, max natężenie prądu dla cpu 53 A. Są to wskazania programu HWInfo, mierząc miernikiem może było by delikatnie inaczej (nie mam). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kystian05311 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 dzieki wielkie, to niewiele mniej pobiera mój i5 6400,wiec to będzie bezpieczne raczej dla słabej płyty h110 i waskiej obudowy z dwoma wentylatorami. Ale moja płyta nie pozwala na undervolting wiec jak by ktoś mial i7 6700 bez k to podawajcie jak to bez turbo boosta dziala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrcszyman Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 dlaczego tak bardzo boisz się tego turbo procesora? płyty głównej i zasilacza nie spali, a obudowa też się mocno nie rozgrzeje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kystian05311 Opublikowano 1 Marca 2019 Zgłoś Opublikowano 1 Marca 2019 mam kiepska płyta od gigabyte z kiepska sekcja a nie chce throttlingu po dłuższym graniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CriXu Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2020 (edytowane) Witam, Mam problem z procesorem i7 6700t - sypie BlueScreenami (czy to uruchamiając zainstalowany już wcześniej system, czy to i podczas próby zainstalowania nowego). W chwili wyłączenia turbo boost i hyper th w BIOS komputer się włącza i można też zainstalować system ale uruchamia się w trybie awaryjnym za każdym razem. Mam tez inny procesor i3 i wszystko działa normalnie wiec ewidentnie wina procka. Komputer to HP ProDesk G2 Mini, bios wgrany ostatni/najnowszy. Co robić ? Da rade naprawić procka? (proc świeżo kupiony używany ,100% sprawny ? ehhh) (w załączniku screeny z info procka) PS. ustawienia BIOSU sprawdzone, byl reset do ustawień fabrycznych itp, to nie kwestia Windowsa bo wali BlueScreenem jeszcze przed jego instalacją. any ideas? Edytowane 22 Października 2020 przez CriXu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ascendant_falafel Opublikowano 7 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2021 Ktoś próbował tych chińskich sampli z 6 rdzeniami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McIntosh Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2021 (edytowane) Cześć, Procesor jak w tytule - w teście OCCT pokazuje temperatury 65 i 66 st C dla 1 i 2 rdzenia, natomiast 52 i 51 dla 3 i 4. Trochę niepokoją mnie te rozbieżności (15 st C pomiędzy najcieplejszym i najchłodniejszym), a jednocześnie zastanawiają, że dwie pary rdzeni są tak 'po równo'. Komputer działa bez zarzutu. Mogę godzinami grać w GTA V w FHD na ultra i nic się nie dzieje, procesor cały czas utrzymuje średnio ok 49 C. W idle też są rozbieżności na poziomie kilku stopni. Chłodzenie nowe, raczej dobrze zamontowane, pasta również. Trafił mi się taki egzemplarz? Trochę to dziwne, że przy obciążeniu 100% te 2 rdzenie miałyby tak niskie temperatury? W idle różne programy pokazują mi na tych chłodniejszych czasem nawet mniej niż w pokoju jest, czasem tyle samo lub np tylko 1-2 stopnie więcej 😄 To chyba nie jest możliwe. Nie mam jakiegoś szałowego coolera ani obudowy tudzież wentylacji w niej, raczej są to budżetowe podzespoły. Może czujniki coś świrują? Jest się czym przejmować? Edytowane 31 Maja 2021 przez McIntosh Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Skylake wiecznie żywy... Zanabyłem drogą kupna do mojego HTPC i7-6700, w zamian za i5-7500, różnica wydajności jest dość wyraźna. Cała operacja kosztowała mnie 200zł (500zł za i7-6700 i 300zł odzyskane po sprzedaży i5-7500), tym samym kolejna z moich skrzynek zyskała na wydajności po kosztach. EDIT 2022.01.31 I kolejny Skylake zawitał do mnie w styczniu, tym razem do mojego HTPC - i7-6700K, całkiem sympatyczna sztuka, na razie sobie lata na 4.6GHz, co na moje potrzeby jest w zupełności wystarczające. Do zestawu zakupiłem bardzo okazyjnie nowiutką płytę ASUS ROG Maximus VIII Gene, trafił się leżaczek magazynowy za śmieszną kasę. Edytowane 31 Stycznia 2022 przez SpiderMAN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2021 U mnie w idle jest podobnie. Aczkolwiek pod obciążeniem nie zauważyłem aż takich rozbieżności. Generalnie jeśli wszystko działa stabilnie, komp nie sypie bluescreenami, nie masz freezów w grach czy programach, to olej te wskazania i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qpek Opublikowano 25 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2022 Mam taki procesor jak w tytule czyli i5 6500. Czy znajdzie się jakiś człowiek dobrej woli i sprawdzi mi go u siebie. Oczywiście nie za darmo. Info na pw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niezły Apacz Opublikowano 26 Czerwca 2022 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2022 Popytaj się znajomych,czy ktoś nie ma odpowiedniej płyty i czy nie sprawdzi,ewentualnie można podejść do jakiegoś sklepu komputerowego i tez się zorientować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xMiDNiTEx Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 Cześć, Zakupiłem ostatnio i7 6700K do swojej platformy, ale niestety mam problem z temperaturami, nawet bez OC - przesyłam SCREEN z OCCT. Takie temperatury wskakują po dosłownie sekundzie. Nie był to pierwszy raz kiedy wymieniałem procesor, więc nie zakładam, żebym coś tutaj źle zrobił, bo zakładałem dla pewności już 3 razy i za każdym razem to samo (oczywiście za każdym razem nowa pasta. Największa temperatura zawsze jest na Core 1. Zestaw to: ASROCK Z170 PRO4S i7 6700K Cooler: Silentium PC FeraPro RTX3060 Na wcześniejszym procesorze i5 6400 podkręconym do 4,4 GHz temperatury dochodziły do ok. 60-65 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 Witam a słyszał ty o skalpowaniu IHS ? , czyli po miedzy odpromiennikiem a rdzeniem procesora jest stara zaschnięta pasta , i w takim kilku letnim CPU jest ona do wymiany na np. tzw. "ciekły metal ", ja używam Thermal Grizzly Conductonaut , temperatury na rdzeniu średnio o 20 stopni mniej, także wymiana pasty po miedzy odpromiennikiem a zestawem chłodzącym raczej nie rozwiąże problemu. aby skalpowanie wykonać poprawnie i nie uszkodzić procesora, trzeba tez posiadać odpowiednia maszynkę do sciągania IHSa , np. "der8auer Delid-Die-Mate 2" , ja posiadam XD usługę można bez problemu znaleźć na np. alledrogo https://allegro.pl/listing?string=skalpowanie procesora chyba ze mieszkasz w pobliżu grodu Kopernika to można się ze mną skontaktować. ze tak powiem, ten twój zestaw chłodzący do i7 to tak trochę słabo, przydało by się coś wydajniejszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xMiDNiTEx Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 Tak, słyszałem, co więcej nawet już szukałem, gdzie zrobić, tylko zastanawiała mnie bardzo duża różnica pomiędzy poszczególnymi rdzeniami i przez to nie byłem pewien czy jest to normalny objaw starej pasty. Chłodzenie takie jakie po prostu miałem na i5, gdzie się sprawdzało Czyli rozumiem, że nie doszukiwać się gdzie indziej problemu tylko delid i potem ewentualnie w razie potrzeby cooler? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 Godzinę temu, xMiDNiTEx napisał: Tak, słyszałem, co więcej nawet już szukałem, gdzie zrobić, tylko zastanawiała mnie bardzo duża różnica pomiędzy poszczególnymi rdzeniami i przez to nie byłem pewien czy jest to normalny objaw starej pasty. Chłodzenie takie jakie po prostu miałem na i5, gdzie się sprawdzało Czyli rozumiem, że nie doszukiwać się gdzie indziej problemu tylko delid i potem ewentualnie w razie potrzeby cooler? tak pierwej skalpowanie, potem cooler. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Te temp na i5 6400 też podane z testu occt. Akurat test occt to największe pieklo dla cpu. Wypalarka. Jak się maja temp tego i7 w cb r23full run i np. Czyms lekkim, jak cpu-z stress test? Tu mije testy wypalarek: Szybki test wypalarek CPU (na przykładzie ryzena 7 5800x3d) Oczywiście im mniejsze paczki, tym goręcej będzie, więc taki CB 2023 może mieć większe zapotrzebowanie na prąd w stosunku do niektórych testów FPU, ale to one będą bardziej wymagające (niższe napięcie, wyższe natężenie). Każdy test trwał zaledwie 30sek, by pokazać też różnice w limicie termicznym. Po 5 minutach każdy test małych paczek spokojnie dobija do limitu termicznego (przy aktualnym chłodzeniu i wentylu niskoobrotowym na nim) Podaje zużycie dla samych rdzeni, bez SoC Aida 64 Stability test CPU test: 57W przy 1,18V * 48A; osiągnięto 73% limitu termicznego FPU test: 83W przy 1,15V * 72A; osiągnięto 94% limitu termicznego CB 23 Multicore test: 100W przy 1,194V * 77A; osiągnięto 88% limitu termicznego CPU-Z CPU Stress test: 78W przy 1,206V * 65A; osiągnięto 82% limitu termicznego OCCT CPU test small/extreem/avx2: 105W przy 1,138V*92A; osiągnięto 99,4% limitu termicznego Prime 95 Small fft: 98W przy 1,15V*85A; osiągnięto 93% limitu termicznego Jasne, że w ustawieniach tych testów można zdefiniować parametry, które odwrócą piny na drugą stronę, ale ja trzymałem się ustawień bliskich stocku. Oczywiście wpływ ma masa czynników i ustawień naszej płyty (napięcia, krzywe, krzywe korekcji itd.) Dodatkow vdrop zależny od ustalenia LLC (u mnie w auto) Wygrało OCCT. Kolejne to prime FFT oraz Aida FPU, z podobnymi rezultatami, lecz prime nieco bardziej wymagający dla całej sekcji cpu. CB23 to taki test mocnego obciążenia, ale jego już wypalarką bym nie nazwał. Teraz już wiecie, czym katować cpu. Konkluzja dość dobrze znana, przynajmniej mnie. Wat watowi nie równy i to nie tylko w kwesti różnic architektury, ale też instrukcji i całego workload. Edytowane 21 Czerwca 2023 przez Raidenorius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 8 godzin temu, Raidenorius napisał: Akurat test occt to największe pieklo dla cpu. Wypalarka. CB 23 Multicore test: 100W przy 1,194V * 77A; osiągnięto 88% limitu termicznego OCCT CPU test small/extreem/avx2: 105W przy 1,138V*92A; osiągnięto 99,4% limitu termicznego Prime 95 Small fft: 98W przy 1,15V*85A; osiągnięto 93% limitu termicznego Dziwne, na innym CPU, i5 12400F, najbardziej grzeje Prime 95 Small FFT (nawet rejony 98W widziałem, podczas gdy w OCCT POWER już 93W, a Cinebench R23 multicore tylko 76W) OCCT Power grzeje głównie dla tego, że CPU jest dogrzewany przez GPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raidenorius Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 3 godziny temu, Kyle napisał(a): Dziwne, na innym CPU, i5 12400F, najbardziej grzeje Prime 95 Small FFT (nawet rejony 98W widziałem, podczas gdy w OCCT POWER już 93W, a Cinebench R23 multicore tylko 76W) OCCT Power grzeje głównie dla tego, że CPU jest dogrzewany przez GPU. Tutaj nie było to OCCT Power, tylko OCCT CPU test small/extreem/avx2 (z poziomu CPU a nie Power) Waty, watami, ale napięcie i natężenie ważniejsze. Oczywiście, przy intelach to może wygalać trochę inaczej. Ponadto, jak zaznaczyłem, podałem wartości dla rdzeni, bez SOC, bo to jest najważniejsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr.T... Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2023 IPDT https://www.intel.pl/content/www/pl/pl/download/15951/intel-processor-diagnostic-tool.html oraz AIDA i Stability test, tez dobrze rozgrzewa CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...