Skocz do zawartości
michalsto

Wysokie temperatury na procesorze - i5-4690K, AsRock Z97 Pro4, Macho Rev. B

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od kilku dni posiadam zestaw:

CPU: intel i5-4690K

CPU Cooler: Thermalright Macho Rev. B

MB: AsRock Z97 Pro4

Wszystko w obudowie SilentiumPC Gladius X60 z 3 wentylatorami 120mm (2 na przodzie, 1 z tylu) i 2 po 140mm na topie (te na topie wyciagają powietrze).

Jako  że dorzuciłem te parę złotych do literki K i do lepszego chłodzenia, postanowiłem wziąć się za podkręcanie procka. I tu zonk, bo na ustawieniach tandardowych (3,5GHz i 3,9GHz w Turbo) w stress tescie grzał się do 70*C. Przy próbie podkręcenia do 4,2GHz z mnożnikiem na rdzeniach zwiększonym do 42, cache ratio pozostawionym na domyslnym 39, vCore w okolicy 1,2V, VCCIN domyslnym 1,9V procesor w stress tescie w ciągu kilku minut grzał się do ponad 95*C (podejrzewam, że gdybym nie przerwał testu, to i do ponad 100*C by doszło). Stress test robiłem programem LinX 0.6.5, BIOS mam najnowszy.

Popróbowałem trochę pozmniejszać napięcia (vCore do 1,03; CPU Cache Voltage 1,01V, VCCIN 1,6V) i póki co uzyskałem 4,2GHz z temp. dochodzącą do 82*C w ciągu kilkunastu min w stress teście na Linx i do 76*C na Prime95. Temperatury niby ok, ale przejrzałem w internecie masę wątków i w podobnych konfiguracjach sprzętowych ludzie osiągali takie temp.na coolerach boxowych. Przy lepszych coolerach temp. max skakały im do sześćdziesięciu paru stopni przy 1,2V i 4,5GHZ (u mnie od razu byłoby to ponad 100*C).

Komputer składany był w serwisie sklepu, z którego brałem części, więc podzespoły powinny być zamontowane poprawnie.

A i na koniec dodam jeszcze, że po testach trwających ok 20-30min, w których procesor grzał się chwilami do ponad 90*, cooler w dotyku nie mial temp. wyczuwalnie wyższej niż temp. pokojowa. Po 6-godzinnym tescie,w którym temperatury osiągały max 76*C cooler był tylko lekko ciepły.

Co radzicie zrobić w takiej sytuacji i co może być przyczyną tych wysokich temperatur?

Edytowane przez michalsto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze to masz durnowato zamontowane wentylatory na topie.

Lektura tego artykułu przeczytana ze zrozumieniem ci wyjaśni co i jak:

The Big Air Cooling Investigation

Poza tym nie zaszkodzi ponownie założyć chłodzenie. Może być kiepsko posmarowane lub źle dociśnięte, chociaż przy tak prostym montażu jak Macho trzeba się postarać by coś zepsuć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu życie jest przyczyną takich temperatur i nic szczególnie z tym nie zrobisz bez ściągania z procesora czapki (utrata gwarancji) i podmiany pasty pod czapką. W Linx takie temperatury nie są niczym nadzwyczajnym, obserwuj temperatury podczas normalnej pracy kompa.

BTW, serio VCore ustawiłeś na 1,03V?

Bajki o 60 stopniach w Linx przy 1.2V traktuj tak jak warto je traktować.

Edytowane przez adashi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mówicie, że to normalka i dużo nie zdziałam? Szkoda...
Zastanawiałem się, czy nie dałoby się go oddać na wymianę pasty pod czapką (o ile w ogóle coś takiego robią) albo wymienić na inny, bo skoro przy lepszym coolerze na stockowych ustawieniach temp. dochodzi do 70*C, to na boxowym będzie jeszcze więcej i przekroczy Tcase (72,72*C).
Zobaczę jeszcze jak z montowaniem chłodzenia, ale póki co nie mam pod ręką pasty.

Co do umiejscowienia wentylatorów, to też gdzieś widziałem test różnych ustawień i taki rozkład był albo na 1 miejscu albo gdześ w czołówce. No i tylko na topie miałem miejsce na wentylatory 140mm, a chciałem jak najbardziej ograniczyć dB.

BTW, serio VCore ustawiłeś na 1,03V?

Tak, bo przy większych napięciach temp. były zbyt wysokie. Też się zdziwiłem, że nie było żadnych problemów. Szczególnie że nawet przy standardowych 3,5GHz fabrycznie ustawione było wyższe napięcie.

ja posiadam tego samego procka podkreciłem go aytomatycznie 4.0 GH  plyta msi geming 7 a chłodzenie

Be Quiet Dark Rock Pro 3 i śmiga

A robiłeś może testy Prime95 i sprawdzałeś temp? I przy jakich woltażach? (wiem że na różnych płytach będzie różnie, ale pytam z ciekawości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi