Krzywoliniowy Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Cześć Wam, Mam pytanie, będę składał komputer do renderowania i pracowania w viewporcie 3ds max + vray. Czy jest jakaś konkurencja dla i7 4770k/4790k w podobnej cenie, ale wyższej wydajności? Jest sens brać coś innego do 3000zł, czy to marnowanie kasy? Obecnie mam 4770k@4.6GHz - zamierzam go oskalpować i wbić 5.0GHz, bo kręci sie jak szalony. A poza tym kupić drugi komputer. Miał ktoś do czynienia z płytami serwerowymi na 2/4 procesory? Można wrzucić na takie płyty konsumencie procesory czy tylko czytają Xeony? Jakie sa minusy takiego rozwiązania? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Do 2P+ ( dwa sloty na cpu i więcej ) muszą być tylko i wyłącznie Xeony i to też odpowiednie modele. Posiadają one dodatkowe linie komunikacyjne QPI. Modeli jest wiele, są takie, które mogą pracować tylko w konfiguracji 1p, takie co w 2p itd. Z minusów to: - dosyć drogie modele płyt; - nie zawsze będą pracować na zwykłych pamięciach, trzeba zakupić ECC lub REG ECC; - parę % mocy ucieka na komunikację, skalowanie nigdy nie będzie idealnie 1:1; - dobra zasiłka z dodatkową wtyką EPS12V; na dłuższą metę, kombinacji z przejściówkami nie polecam; Na Twoim miejscu, sprzedałbym tego 4770 i wziął 5820 ( LGA 2011-3 ). To są naprawdę fajne procki, 6c/12t dobre do kręcenia, lutowanie czapki. Ewentualnie poluj na jakieś ES ( sample inżynieryjne ) na allegro z xeonów 12c/24t. Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez toms83 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywoliniowy Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2015 4770k zostaje, po prostu potrzebuje drugiej maszyny. Właśnie zastanawiałem się czy brać 4770k/4790k czy 5820k z tego co pokazują testy, to różnica ok. 10% przy podkręconym egzemplarzu podczas renderowania. Tyle, że płytę 1150, można kupić za 300zł, a w przypadku 5820k, to trzykrotność tej kwoty. Mam jeszcze pytanie, co z grafiką. Kiedys przeczytałem chyba wszystkie fora i nie znalazłem jadnoznacznej odpowiedzi. Quadro vs. GTXy Dzięki serdeczne za odpowiedź, zapewne na 99% padnie na 5820k. Te kilkanaście procent szybciej zawsze się przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Co do grafy to zależy czy programy korzystają z akceleracji OpenCL / CUDA. W tym temacie nie podpowiem za wiele, bo nigdy nie miałem potrzeby z tego korzystać. Jedyna kwestia to taka, że w OpenCL dobrze radzą sobie radki, lepiej niż nv. Z kolei CUDA to wiadomo, tylko NV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzywoliniowy Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak wspomianałeś jest do kupienia uzywany Xeon 12 rdzeniowy i pewnie niedługo u mnie zagości :) Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez Krzywoliniowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...