PROPRO Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, niedawno zakupiłem kartę graficzną Gigabyte GTX 970, po zamontowaniu karty zauważyłem dziwne spadki fps. Grając na przykład w GTA 5 mam około 60fps, ale są dość często spadki do 17 klatek... Tak jest w każdej wymagającej grze - BF 4, Crysis 3 Mój komputer: AMD FX-6300 Gigabyte GTX 970 ASRock N68C-GS FX KINGSTON Hyper-X 8GB (2x4gb) CHIEFTEC 550w Czy może to być wina płyty głównej ? Zauważyłem też, że podczas dropów spada użycie karty graficznej(do 15%-20%) a użycie cpu delikatnie wzrasta(80%-90%) Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez PROPRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Masz tak beznadziejny zestaw CPU z MOBO że szkoda gadać. I skup się - 970 czy 960? Bo od obu są tematy a ten nadaje się na początek na Podstawowe zagadnienia bo: 1) Nic nie napisałeś o temperaturach 2) Nie wspomniałeś o chłodzeniu 3) Nie zrobiłeś prostego przelotu na domyślnych ustawieniach sterownika w Valley/Heaven/3dMark 4) Upały nie sprzyjają. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROPRO Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Masz tak beznadziejny zestaw CPU z MOBO że szkoda gadać. I skup się - 970 czy 960? Bo od obu są tematy a ten nadaje się na początek na Podstawowe zagadnienia bo: 1) Nic nie napisałeś o temperaturach 2) Nie wspomniałeś o chłodzeniu 3) Nie zrobiłeś prostego przelotu na domyślnych ustawieniach sterownika w Valley/Heaven/3dMark 4) Upały nie sprzyjają. Sory ;P To GTX 970 1) temperatury podczas grania. CPU- 60C GPU- też około 60C 2) Chłodzenie cpu - box, gpu - wiadomo windforce 3 3) Benchmark w 3dMarku bez dropów, całkiem niezły wynik w Fire Strike - 7325pkt Jaką MOBO byś polecał pod ten procek ? Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez PROPRO Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Jeśli masz odłożone więcej gotówki to pożegnaj się z AMD. Bo i3 4160 robi jesień średniowiecza z tego FX. Przy normalnej płycie i niższych temperaturach. Firestrike 7325? Poważnie? Bo chyba muszę ściągnąć ostatnią wersję i sprawdzić czy aby coś się nie zmieniło... Moje padło Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PROPRO Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Jeśli masz odłożone więcej gotówki to pożegnaj się z AMD. Bo i3 4160 robi jesień średniowiecza z tego FX. Przy normalnej płycie i niższych temperaturach. Firestrike 7325? Poważnie? Bo chyba muszę ściągnąć ostatnią wersję i sprawdzić czy aby coś się nie zmieniło... Moje padło Wiem, że AMD nie jest genialne, nie chcę zmieniać procesora tylko w czym jest problem w karcie graficznej czy w płycie. Jeśli w płycie to te 350zł mógłbym wyłożyć na jakiegoś asusa, wtedy oc na 4,4 i wynik pewnie by był podobny do twojego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Pakowanie się w mocniejszą płytę bo proc jest niedorobiony mija się IMHO z celem. Aha do wykręcenia przy obecnych temperaturach MOBO za 350PLN? Powodzenia... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2015 Problem jest z procesorem i brakiem czytania ze zrozumieniem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2015 brakiem czytania ze zrozumieniem. Rzeczywiście, odczytać ze zrozumieniem datę postu to też jest sztuka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...