kes34 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Cześć, Dzięki za wiele tematów poruszanych na tym forum - udało mi się szybko odświeżyć wiedzę o aktualnym stanie rynku. Nadszedł czas na zmianę komputera, zdecydowałem się na całkowitą wymianę więc uprzejmie proszę o ocenę zestawu: http://www.morele.net/inventory/info/aVbRaW/ Komputer służy do (w tej kolejności): grania muzyki, obróbki zdjęć w lightroomie, internetu, trochę grania (raczej bez wymagających tytułów np. WoT, ale chciałbym mieć też możliwość sprawdzenia nowych gier typu Wiedźmin), obliczeń numerycznych. 1. Procesor: rozważałem dwie alternatywne opcje: 1.1 ze względu na obliczenia i lightrooma zastanawiałem się nad pójściem w stronę xeona, ale poświęciłbym wtedy wydajność na aplikacjach które skalują się do mniej więcej 4 rdzeni. Będzie natomiast taniej bo płyta główna na B85 może być po jakieś 250zł, sporo zostaje w kieszeni (cały setup wygląda wtedy tak). 1.2 ze względu na niepewność dot. płyty głównej patrzyłem też na i5-4690K + Z97, natomiast daje takie same koszty a wydaje się że mniejszą wydajność. 2. Płyta główna: główna rzecz która sprawia że waham się nad 1151. Chętnie usłyszę co może się nadawać. 3. Grafika: kartę chcę mieć z obsługą dx12, więc starsze odpadają - sprzęt ma posłużyć długo. Z tego co widzę to 960GTX wykorzystuje >2GB pamięci więc wybrałem pierwszą lepszą z 4GB i rozsądnym chłodzeniem. Mam do tego dwa monitory Benq 2450HM. 4. Dźwięk: mam NuForce AirDAC więc nie zależy mi na tym co jest na płycie. Plan na upgrade po kilku latach to wymiana karty graficznej, wymiana pamięci na prawdopodobnie 2x8GB DDR4 z lepszymi timingami i częstotliwością. Procesor po podkręceniu powinien być ok bo widzę że od kilku lat wydajność ledwo się rusza. Zasilacz "na zapas". Z góry dzięki, Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez kes34 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zacznijmy kiedy chcesz to wszystko zakupić ? jak możesz się wstrzymać to warto poczekać, i pchnąć się w Skylake, ale jak pokazało by sie więcej płyt do wyboru, pamięci też, no i ceny może/powinny jakoś pospadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kes34 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Z czekaniem słabo bo niestety mój obecny komputer (laptop) zbliża się do końca swoich dni (padł jeden port USB i drugi (z trzech) szykuje się do tego samego, padła bateria i czasem psuje się wejście od kabla zasilającego, czasem szwankuje grafika, wyjście audio trzeszczy/piszczy). Temperatury mam ok od kiedy wymieniłem pastę ale reszta powoli się sypie, więc potencjalna oszczędność 100-150zł na czekaniu na inną płytę z Z170 raczej odpada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Na spadki cen Skylake bym nie liczył. A jak już to symboliczne. Obecne płyty też za bardzo nie potanieją Jak już to pojawią się tańsze i bardziej budżetowe .Za to pamięci moga potanieć. IMO warto poczekać te 2 tygodnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolar444 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Na spadki procków to nie liczę, bo to też uzależnione jest od innych czynników. ALe myśli ze taka MSI PC Mate nie stanieje ? :) Mam taka nadzieje cichą :D Ramy i owszem, i zgadzam sie warto poczekać te 2 tygodnie i nawet zobaczyć co będzie, jeżeli da rade się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kes34 Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Dzięki za rady Panowie, zakup dokonany :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...