Rafalmag Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Jak policzyc ile place za prad za komputer :?: Sprzet: :arrow: Monitor mam Miro 19'' max 130W :arrow: Zasilacz Hunkey 350 W :arrow: AMD Athlon 1800+ (66W ciepla) :arrow: Radeon 8500pro :arrow: Dysk Segate Baracuda III 60 GB :arrow: Asus A7V333 + 512 Mb RAM DDR266 :arrow: + inne (chyba pomijalne pradowo) sprzety w kompie Czy mam liczyc jako 130W+350W=480W 8O Chyba nie, to jest chyba max, a gdyby tyle zuzywal to wiecej jak czajnik 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 No co ty pewno, że nie tyle :D Zresztą przecież równie dobrze ta konfiguracja mogłaby chodzić na zasiłce 250W, prawda?? Ta liczba to poprostu maxymalne możliwe obciążenie zasiłki(i to zazwyczaj chwilowe, w produkcjiach niskobudżetowych vide. CodeShit :D). Co do liczenia, to kiedyś był już taki topic, poszukaj :D (podobny) Jak nie znajdziesz, to daj znak, poszukam Ci, kiedyś o tym było w Chipie albo KŚ :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 ladne zdjecie bruce:P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Bruce znowu :?: Widze, że masz gorszy humorek odemnie. PS żeby ci tak nie zostało :lol: No offence Bruce :wink: Pozdro. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hotkey Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Hehe, Bruce rEsPeCt :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 hehe bruce, po co te nerwy? ;) nie umiesz odpwiedziec na tak proste pytanie ;) Jeszzcze troche to jedynymi trematami jakie beda tworzeone zostana np.: która seria procka amd kreci sie.., która płyta the best itd ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
007 Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 ja tam nieznalazlem moze zapodacie linka to tez oblicze ile moj komp ciagnie pradu bo ciagle rodzice na mnie gadaja ze ten komputer tylre pradu zuzywa ze takie duze rachunki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 sprawdz miernikiem :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Z tego co znalazlem to widze ze miernikiem wlasnie nie mozna mierzyc, bo wynik jest obarczony duzzym bledem (pozatym mam miernik za 25 zl). Tu jest cos ciekawego: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=19297 Prosze o jeszcze jakies linki, nie moge znalezc nic innego :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Ja już nie moge jestem na tym forum od marca (czyli w sumie krótko) i niektóre topici ciągle wracają. Co robią moderatorzy, ileż można wkółko wałkowac to samo (via R9100 vs. gf3) Bany dawać, to moze ludzie (i inne istoty pseudorozumnie korzytajace z tego forum też) się nauczą korzystać z opcji szukaj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Nicki jestes od marca i juz masz 381 postow, czy Ty sobie aby przydadkiem nie zabardzo "nabijasz postow" takimi uwagami !? Sory za spam, ale wkurza mnie jak pod topickiem odpowiada 10 osob mowiac tylko ze to juz bylo... Jak bylo i daje posta to znaczy ze nie znalazlem, wiec jesli chcesz komus pomoc to podaj link ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu2 Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Zalozenia: -komputer ciagnie 200[W] -uzytkujesz go 24h/dobe 1[kWh]=0,5zl P = moc komputera = 200[W] t = czas = 1 miesiac = 30*24*60*60 = 2592000 W = praca pradu ktory zasila komputer W=P*t W=200*2592000=518400000[J] 1[kWh]=1000*3600[J]=3600000[J] W=144[kWh] cena za miesiac uzytkowania komputera przez 24h na dobe = 144*0,5=72[zl] Z obliczen wychodzi 72 zl / miesiac krzychu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nicky Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Rafalmag przyejrzyj moje posty staram się pisać sensownie i na tematy w których mam coś do powiedzenia, troche przesadziłem bo ten topic faktycznie był dosć dawno (ale był tak szeroko omówiony, że więcej nie trzeca) poprostu poraz 4 w ciągu 2 dni i w 4 różnych topicach wałkowany jest jeden temat, pozatym zdenerwował mnie jeden z forumnowiczów. Sorki troche niepotrzebnie się na Ciebie wydarłem, chociał gdybyś skorzystał z szukaj to nie założył byś tego topicu. Pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 Nicki ok, mi tez juz przeszlo. Masz troche racji, ale wlasnie zajrzalem do szukaj i natknolem sie na same takie uwagi do ludzi zakladajacych takie posty i nie otrzymujacych odpowiedzi. Moze glupio z mojej strony, ze bylem kolejny, ale myslalem ze mi ktos odpowie no i mialem racje. Dziekuje wszystkim. krzychu2: nie bardzo rozumiem twoj tok myslenia, ale spoko. Poco zamieniac wszystkona Żule :lol: (Dżule) !? Mimowszystko mi wyszlo podobnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu2 Opublikowano 7 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2003 standardy europejskie nakazuja aby stosowac uklad SI :-) krzychu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Zalozenia: 1[kWh]=0,5zl Ja bym się przyczepił do tego. Wedle rachunku który posiadam łączna cena za energięelektryczną wraz z przesyłem kosztuje ok. 0,37 pln przynajmniej u mnie w Krakowie. A to daje różnicę ok. 25 % Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 bruce: ROTFL dobre, dobre... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOMUNA Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 http://www.republika.pl/kalkulator_oc/ wej na tą stronkę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieza Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 http://www.republika.pl/kalkulator_oc/ wej na tą stronkęw sumie na razie nie mam czasu ale to bedzie tez narazie jest tylko w exelu widze ze coraz wiecej ludzi zauwaza moja strone :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Idź do pobliskiego zakładu energetycznego, za 20..30zł powinieneś wyrwać mały jednofazowy licznik energii elektrycznej. Podłączysz go sobie w obwód zasilania kompa i będziesz dokładnie wiedział ile energii Ci zżera miesięcznie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanu Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Mierzyłem kiedys zużycie prądu jaki pobiera komp i po podliczeniu wzystkiego wyszło mi, że płacę za tę przyjemność ok.65 zł przy załozeniu, że komp pracuje dziennie 7 h. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Taka banalna kwestia a sie okazuje ze za prad trzeba zaplacic tyle co abonament miesieczny za internet :) Niestety ta przyjemnosc kosztuje coraz wiecej. Sam procesor niepodkrecony AXP 1700+ zzera okolo 50W co powoduje ze co 20h nabija nam 1kWh (okolo 40gr w Warszawie) Jezeli ktos sciaga non stop jakies gry i komp chodzi 24h/dobe to sie okazuje ze sam procesor w ciagu miesiaca zezre pradu za [(30*24)/20]*0,4=14,4PLN I to jest sam procesor. Sredni komputer np. z GF2mx czy R9000 napewno zezre 2x tyle , z podkreconym procesorem 3x tyle + monitor CRT kolejne 100W i rachunek przy kozystaniu z kompa srednio 5h dziennie z monitorem moze wyniesc 50PLN miesiecznie. Ostatnio byla podwyzka pradu, zaczalem wiec nawet wylaczac kompa z wylacznika w zasilaczu bo na STB komp zzera okolo 10W co przez miesiac daje [(30*24)/100]*0,4=3PLN :) w sam raz na baterie dla mojej myszy bezprzewodowej :) Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafalmag Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 http://www.republika.pl/kalkulator_oc/ bardzo fajna strona (mozna tu interpretowac wyniki testow blokow wodnych z republiki :lol: ), ale nie rozwiazuje mojego problemu. Mimo wszytko bardzo serdecznie dziekuje wszytkim za odpowiedzi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
easy Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 ja tu widze pewien problem, dziwne ze nie raguja moderatorzy, pier#@#@ ze gosc sie zapytał sie 2,3,4 czy 5 raz o to samo, a 90% tekstów w tematach to "było", "spokojnie" ble ble ble itp ? Po co? ano nie wiem, dziwne zachowanie "starych" uzytkownikow, a potem macie po 1000 postów z czego 500 to to co wyzej, omg o/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 ja tu widze pewien problem, dziwne ze nie raguja moderatorzy, pier#@#@ ze gosc sie zapytał sie 2,3,4 czy 5 raz o to samo, a 90% tekstów w tematach to "było", "spokojnie" ble ble ble itp ? Po co? ano nie wiem, dziwne zachowanie "starych" uzytkownikow, a potem macie po 1000 postów z czego 500 to to co wyzej, omg o/ dokladnie popieram cie w 100% ten topic nadaje sie do usuniecia bylo juz otym w chooj razy na forum :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 A mi sie wydaje ze juz przesadzacie z tym szuklaj (choc zdjecie Bruce'a bylo niezle). Niedlugo co drugi topic to odp. beda "szukaj", "było" sryło! :P Jak wam sie nie chce odpowiadac to z własnej uprzejmosci mozna dac link na forum. A jak komus sie nie chce, nie ma czasu, nie podoba albo ma w [gluteus maximus] to zawsze moze powiadomisc modernatora. I post zostanie zamkniety albo zniknie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Timm Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Nie wiem jak wy to liczycie ale u mnie chodza 2 komputry non stop, wedlug tych obiczen po 60-70zl za komp/miech oznaczalobyz iz nic innego w u mnie w domu nie pracuje a ja place za prad i tak o polowe za malo... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Bruce! Na jakie okazje masz jeszcze obrazki???!!! :lol: Niech zgadnę: Zapowiedź bana: Bruce z bananem 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoSHi Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 ja tu widze pewien problem, dziwne ze nie raguja moderatorzy, pier#@#@ ze gosc sie zapytał sie 2,3,4 czy 5 raz o to samo, a 90% tekstów w tematach to "było", "spokojnie" ble ble ble itp ? Po co? ano nie wiem, dziwne zachowanie "starych" uzytkownikow, a potem macie po 1000 postów z czego 500 to to co wyzej, omg o/Niestety smutna prawda jest to, ze wiekszosc wypowiedzi bruce'a to wlasnie odpowiedzi tego typu albo co najwyzej jakas buzka, big looool, czy rotfl - sorry stary ale jak ja cos pisze na forum to pisze cos konstruktywnego, a nie jakies bezsensowne dopiski - a zamiast bawic sie w szukanie na dysku zdjecia (komu by sie chcialo robic taka fotke?) i wstawiac je do postu, pomoglbys koledze i bylo by napewno lepiej i milej - a zajeloby ci mniej wiecej tyle samo czasu... OVER PS Kiedy zmienisz to swoje "chwilowe" 7x150 - ta chwila juz trwa i trwa... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...