Deacon_Frost Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Posiadam komputer jak w stopce i zastanawiam się nad wymianą go (w sensie obudowy) na mniejszą (obecnie mam mimi ATX), będę też zmianiał HDD na SSD + HDD. Bardzo mi się podoba Xigmatek Nebula ale tam chyba moja karta nie wejdzie bo jej długość to 267mm...Ma ktoś jakieś pomysły? Chciałbym sobie postawić PC obok TV (takie pseudo STEAM Machine:) Z góry dzięki za sugestie! p.s. A może ktoś chętny kupić zestaw ze stopki wraz z monitorem 22' [ HP w2207] i głośnikami (tylko musiałbym w domu dokładnie zobaczyć jaki to model [bo są to Creative] za rozsądną cenę lub wymiana na coś w stylu STEAM Machine:) Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez Deacon_Frost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Musi być Nebula? NIe myślałeś o HTPC? Myślę, że jeśli chodzi o komputer ITX to należy zacząć od obudowy i później dopasować podzespoły do niej. Zakup ITX trzeba dobrze przemyśleć jeśli chodzi o elementy, czasami wychodzą niespodzianki. Jaką kwotę możesz przeznaczyć na niego? Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Dart9 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deacon_Frost Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2015 O takim zestawie myślę ma dziś (karta winna wejść): 1.Dysk SSD A-Data Premier Pro SP920 128GB 2. Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache 3. Obudowa Xigmatek Octans 4. DDR3 1333 MHz 4 GB Wysłane z mojego LG-D955 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Jeśli bez czekania na pełne wejście gniazda 1551 i płyt to do ssd, obudowy i ram - płyta asrock itx 437zł i i5 4460 805zł. Jeśli wifi jest zbędne to można tańszą Gigabyte. Zasilacz długi ma przebieg? A jeśli w większości multimedia to można na płytę + proc przeznaczyć ~500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deacon_Frost Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Myślałem jeszcze o zmianie CPU na AMD X8 FX-8350 (MoBo osłuży) a w późniejszym czasie zmiana MoBo i CPU. PSU ma już z 7 lat, ale działa bez zarzutu (chyba, żeby go otworzyć i sprawdzić kondensatory czy nie "popuchły"). Co do GPU to jeszcze jest 3 lata na gwarancji (EVGA miała promocje z gwarancją na 10 lat i już mi dwa razy wymieniali:) Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez Deacon_Frost Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Ogólnie to AMD + ITX to takie sobie połączenie ;) Im mniej sprzęt żre prądu, tym lepiej się spisze w roli niewielkiego peceta. Dlatego też procesor Core i5/i7 + grafika gtx960/70 spiszą się zdecydowanie lepiej niż rozwiązań AMD... Analogiczny zestaw oparty o procesor i grafikę AMD zeżre zdecydowanie więcej prądu, będzie potrzebiwał lepszego i/lub głośniejszego coolera... Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez rzymo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deacon_Frost Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Jeśli bez czekania na pełne wejście gniazda 1551 i płyt to do ssd, obudowy i ram - płyta asrock itx 437zł i i5 4460 805zł. Jeśli wifi jest zbędne to można tańszą Gigabyte. Zasilacz długi ma przebieg? A jeśli w większości multimedia to można na płytę + proc przeznaczyć ~500zł. Może się jednak skuszę na taki zestaw z pudło swoje sprzedam tylko GPU wymontuje. A jaki PSU byście do tego polecili? Wysłane z mojego LG-D955 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dart9 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2015 A jaki PSU byście do tego polecili? Jeśli zasilacz masz jeszcze w dobrej kondycji to możesz zastawić. Do większości obudów ITX wchodzą pełnowymiarowe zasilacze. Z czasem można wymienić na nowszy 500W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deacon_Frost Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 Wracając do tematu, może ktoś polecić jakomś inna obudowę niż Xigmatek Octans? Tak, żeby ładnie pasowała obok TV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...