KSI Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Mam nadzieję, że na tym forum znajdę pomoc, bo wydaje mi się najlepsze w sieci i nie wiem do jakiego lepszego mógłbym się udać jeśli takie w ogóle istnieje. Otóż kupiłem obudową Fracta Desingn Define R4, z której nie do końca jestem zadowolony pod względem wyciszenia/rezonansów. Zastanawiam się czy jej nie zwrócić do sklepu, gdyż szukam: - cichej obudowy ofiltrowanej (albo dającej się wyciszyć za pomocą dokupienia dodatkowych mat wyciszających); - solidnej konstrukcji i dobrze wykonanej obudowy - obudowy dającej możliwość dobrego ukrycia (rozprowadzenia) kabli, 2 dysków itp. (w obudowie dla zachowania ciszy tylko 1 SSD + 1 HDD 2,5 cala) - patentu na wyciszenie bocznego wentylatora i innych, bo wpadają w rezonans gdy są za blisko siatki (mam pasywną kare graficzną a boczny wentylator bardzo jej pomaga). Wiadomo, że obudowa musi się też podobać ale to już sam ocenię, bo o gustach się nie dyskutuje. Budżet - kupiłem Fractal Desingn Define R4 w morele i może dałoby się ją wymienić na coś lepszego. Wentylatory mam 4x120 Noisceblocker nb-eloop b12-p PWM Ewentualnie proszę o informację, na jakim forum szukać porady. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nemayu Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) http://proline.pl/?p=FDR+RLZ+PINShttp://angela.pl/p6756,phobya-podkladka-wyciszajaca-wentylator-120mm-7mm-grubosc.htmlPierwsze z brzegu tylko żeby pokazać.Wentylator wchodzi w rezonans bo jest za blisko siatki?(wg mnie dziwna teoria) Jeśli montujesz śrubami to masz do wyboru to co wyżej lub po prostu użyj podkładek między obudową, a wentylatorem żeby oddalić wentylator.Obudowy Define R4 i R5 to dobre obudowy.Mam Gladius M40, a w niej zamontowane 5 wentylatorów, a jedyny niepokojący dźwięk pochodzi z topu bo tam blacha jest cieniutka, ale nie słychać go siedząc przed biurkiem, więc wątpię żeby u ciebie była to wina obudowy, ale zacząłbym u ciebie od wyłączenia wentylatorów na topie albo wszystkich po kolei żeby sprawdzić, który konkretnie sprawia problem, a później zamontowałbym wentylator w innym miejscu w obudowie żeby sprawdzić czy to wina obudowy czy wentylatora. Proponuję też zmniejszyć obroty wentylatorów (u mnie zależnie od obciążenia chodzą na 400-900RPM i jest bardzo dobrze->więcej niż 900RPM powoduję zbyt duży szum,a temperatury maleją marginalnie, a nawet prawie wcale)Dysk twardy powiesić na gumkach, położyć na gąbce lub kupić/zrobić obudowę do slotu 5,25" Edytowane 17 Września 2015 przez Nemayu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...