Skocz do zawartości
KSI

Solidna obudowa do 400 zł i samodzielnego wyciszenia matami?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam nadzieję, że na tym forum znajdę pomoc, bo wydaje mi się najlepsze w sieci i nie wiem do jakiego lepszego mógłbym się udać jeśli takie w ogóle istnieje. Otóż kupiłem obudową Fracta Desingn Define R4, z której nie do końca jestem zadowolony pod względem wyciszenia/rezonansów. Zastanawiam się czy jej nie zwrócić do sklepu, gdyż szukam:

- cichej obudowy ofiltrowanej (albo dającej się wyciszyć za pomocą dokupienia dodatkowych mat wyciszających);

- solidnej konstrukcji i dobrze wykonanej obudowy

- obudowy dającej możliwość dobrego ukrycia (rozprowadzenia) kabli, 2 dysków itp. (w obudowie dla zachowania ciszy tylko 1 SSD + 1 HDD 2,5 cala)

- patentu na wyciszenie bocznego wentylatora i innych, bo wpadają w rezonans gdy są za blisko siatki (mam pasywną kare graficzną a boczny wentylator bardzo jej pomaga).

Wiadomo, że obudowa musi się też podobać ale to już sam ocenię, bo o gustach się nie dyskutuje. Budżet - kupiłem Fractal Desingn Define R4 w morele i może dałoby się ją wymienić na coś lepszego. Wentylatory mam 4x120 Noisceblocker nb-eloop b12-p PWM

Ewentualnie proszę o informację, na jakim forum szukać porady.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://proline.pl/?p=FDR+RLZ+PINS
http://angela.pl/p6756,phobya-podkladka-wyciszajaca-wentylator-120mm-7mm-grubosc.html
Pierwsze z brzegu tylko żeby pokazać.
Wentylator wchodzi w rezonans bo jest za blisko siatki?(wg mnie dziwna teoria) Jeśli montujesz śrubami to masz do wyboru to co wyżej lub po prostu użyj podkładek między obudową, a wentylatorem żeby oddalić wentylator.

Obudowy Define R4 i R5 to dobre obudowy.

Mam Gladius M40, a w niej zamontowane 5 wentylatorów, a jedyny niepokojący dźwięk pochodzi z topu bo tam blacha jest cieniutka, ale nie słychać go siedząc przed biurkiem, więc wątpię żeby u ciebie była to wina obudowy, ale zacząłbym u ciebie od wyłączenia wentylatorów na topie albo wszystkich po kolei żeby sprawdzić, który konkretnie sprawia problem, a później zamontowałbym wentylator w innym miejscu w obudowie żeby sprawdzić czy to wina obudowy czy wentylatora. Proponuję też zmniejszyć obroty wentylatorów (u mnie zależnie od obciążenia chodzą na 400-900RPM i jest bardzo dobrze->więcej niż 900RPM powoduję zbyt duży szum,a temperatury maleją marginalnie, a nawet prawie wcale)

Dysk twardy powiesić na gumkach, położyć na gąbce lub kupić/zrobić obudowę do slotu 5,25"

Edytowane przez Nemayu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi