SzataneQ Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Witam!Mam prośbę czy mógł by mi ktoś polecić dobrą ale i też nie za drogą pastę termoprzewodzącą pod PROCKA i GRAFIKĘ do Laptopa - sądzę że pasta w lapku moim się już zużyła ponieważ zauważyłem wysoki skok temperatur...Porównanie: grając rok temu w AC III procesor nie przekraczał 85-90*C, aktualnie przy Diablo 3 temperatury sięgają 100*C (załącznik) więc sądzę że czas najwyższy zmienić pastę po 2,5 roku od kupna lapka :DProszę doradźcie coś z oferty KOMPUTRONIKA na co by się można było pokusić lub coś na czym wy się nie zawiedliście. :)http://www.komputronik.pl/category/7623/pasty-termoprzewodzace.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 MX-2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Oprócz MX-2 zacznij od hasła w google Twój model laptopa+disassembly. Abyś zaraz nie nadział się na to że będziesz jeszcze potrzebować dwóch rodzajów thermopadów różnej grubości. Aha - czemu tylko komputronik? Nie masz franczyzny morele/x-koma/agito? 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzataneQ Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) Morele X-komy itp Też spoko ale mieszkam blisko Komputronika wpadam zamawiam i wracam i mam :D Orgiusz Co do padów termoprzewodzących jest jakaś róznica miedzy kawałkiem podkładki, a pasty?Rozumiem że tak ma być jak producent zaleca ale hmmm .... czy to nie naciąganie na hajs? Poszukałem trochę na YTB dorwałem filmik na którym jest czyszczenie Lapka i przesmarowanie ale co na nim zauważyłem w 9:39 " " czy to nie jest PAD - PODKŁADKA termoprzewodząca??? która w dalszej cześci filmu jest zastąpiona pastą - to czyli w sumie można zastąpić pastą tak?A co do rozbiórki lapka - posiadam laptopa Asus R500V - na YTB znalazłem kilka filmików rozbiórki lecz konkretnie mojego modelu NIE ;( ale znalazłem rozbiórkę nowszej serii R510https://www.youtube.com/watch?v=f5J_iMgOU0o - sądzę że sobie poradzę :)Co do czyszczenia - usuwanie starej pasty z procesora i GPU - używać ręcznika papierowego nasączonego - no właśnie może być zwyczajny zmywacz do paznokci? - Tak jak proponuje bohater 1 filmiku?? Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez SzataneQ 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 W dniu 15.08.2015 o 23:02, SzataneQ napisał(a): Morele X-komy itp Też spoko ale mieszkam blisko Komputronika wpadam zamawiam i wracam i mam :D Orgiusz Co do padów termoprzewodzących jest jakaś róznica miedzy kawałkiem podkładki, a pasty? Rozumiem że tak ma być jak producent zaleca ale hmmm .... czy to nie naciąganie na hajs?(...) Pastę ładujesz na CPU/GPU/mostki. Pady lecą na sekcje zasilania, mostki, pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzataneQ Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Rozumiem ale padów żadnych dziś nie zauważyłem rozkręcając lapka mam tylko 1 problem z kablem od zasilania podpiętym pod MoBoNa 1 zdjęciu jest zaznaczone (czerwony i żółtym kołem) gdzie ów mieści się podłączenie (przepraszam za jakość ale balkon mam po prawej i światło dzienne robiło swoje) ale nie mam za bardzo pojęcia jak się do niego zabrać ponieważ obklejony jest folią itp a nie chcę nic uszkodzić czy zerwać na chama Na 2 zdjęciu pokazana płyta od spodu po zdemontowaniu od obudowy ale trzymająca się na kablu od zasilania - mógłbym podłożyć tekturę pod płytę i położyć ją na matrycy, a laptopa postawić stabilnie na obudowie od matrycy przez co bym nie naruszał aż tak bardzo kabla, a dostałbym się bez problemu do CPU i GPU by odkręcić radiator.Z tego co widać na zdjęciu 2 wystarczy zdemontować wiatrak i odkręcić śrubki mocujące radiator do CPU i GPU i gotowe tak?I czy radiator odczepi się bezproblemowo od CPU i GPU - w sensie że nie będzie też przywarte jak spalony kotlet na patelni? :D Wystąpił problem po złożeniu laptopa - wszystko działa tak jak powinno ale przy graniu zauważyłem że trochę muli jak by nie lagi ani freezy tylko spadek FPS - a głównie spadek taktowania procesora i nie mam pojęcia czym to moze być spowodowane :(Układu chłodzenia nie naruszałem (radiatora) jedynie pozwoliłem sobię na odłączenie i zdemontowanie WIATRAKA - przeciściłem go z kurzu i zamontowałem tak jak było.A tu SCREEN Temperatury Procesora i taktowanie maksymalne wynoszące ledwo 1,5 GHz gdzie normalnie przy obciążeniu powinno być 3-3,1 GHz - Co jest grane? Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez SzataneQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Laptop pracuje na zasilaniu sieciowym? Profil zasilania max wydajność? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzataneQ Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Przy pierwszym uruchamianiu pozłożeniu go w całość włożyłem baterię i odpaliłem go tylko na baterii - podniósł się spokojnie bez żadnych problemów, następnie podłączyłem zasilacz wyciągnąłem baterię, odpaliłem HWM a następnie grę i zauważyłem że są problemy - spadek FPS i zauważyłem że taktowanie procesora jest małe jak i prąd "Waty" pobierany przez procesor jest niski. ;|Wszystkie ustawienia zasiania są na maxa - ustawione jest High Performence w programie od ASUSA Power 4 GEAR HIBRID Sprawdzałem systemowe ustawienie - WYSOKA WYDAJNOŚĆ - to samo bez zmian ;d Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez SzataneQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 W dniu 16.08.2015 o 11:48, SzataneQ napisał(a): podłączyłem zasilacz wyciągnąłem baterię Niektóre lapki potrzebują baterię + sieć dla pełnej mocy. Sprawdź czy coś się zmieni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzataneQ Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Mam tego laptopa 3 lata nigdy nie potrzebował baterii + zasilacza do pełnej mocy Czy to możliw że wystąpił jakiś błąd w biosie? Jak będę w domu to sprawdzę ten patent ale nie sądzę by to pomogło :/ Chyba zamówię pastę i zaniosę do serwisu i zrobią przy mnie przesmarowanie Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez SzataneQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Spróbuj "load optimized defaults" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzataneQ Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Gdzie to jest? Mam Win 7 home x64 Mam to wpisać w wierszu poleceń URUCHOM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 W dniu 16.08.2015 o 13:12, SzataneQ napisał(a): Czy to możliw że wystąpił jakiś błąd w biosie? W dniu 16.08.2015 o 13:12, Klaus napisał(a): Spróbuj "load optimized defaults" W dniu 16.08.2015 o 13:15, SzataneQ napisał(a): Gdzie to jest? W biosie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzataneQ Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak wrócę do domu to spróbuję :) Okay byłem odwiedziłem i mam pytanie - na załaczonych zdjęciach jest BIOS jest opcja F9 - Optimized Defaults - o to chodzi ??? Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez SzataneQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 tak 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzataneQ Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Jak by to powiedzieć jeszcze tego nie zrobiłem ale wróciło do normy Z tego co zauważyłem zegar wkręca się spokojnie na 3,2 GHz - wartość prądu jest adekwatna do taktowania i temperatury oczywiście skoczyły XD Pod moją nie obecność zostawiłem laptopa na Uśpieniu, gdy wróciłem uruchomiłem i podłączyłem zasilacz, wypiełem baterię i odpaliłem HWM a następnie grę i działa poprawnie Mam zrobić przywrócenie opcji standardowych w BIOSIE dla spokoju " DUCHA " czy lepiej nie ruszać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...