Skocz do zawartości
worms95

PC do gier do 6000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję złożyć komputer, który będzie mi głównie służył do gier. Budżet, którego wolałbym nie przekraczać to 6000 zł (mówię tu o samej jesnostce centralnej). Moja propozycja jest następująca: http://www.morele.net/inventory/info/mqs6Re/. Jest to troszkę zmodyfikowana propozycja redakcji pure pc z sierpnia. Mam pytanie, czy wszystko w tej konfiguracji jest ok? Czy zaproponowalibyście jakieś zmiany? Pytam głównie o karte graficzną (jest mnóstwo modeli gtx 980) i obudowę. Jednak uwag o innych podzespołach też chętnie wysłucham. Jestem dość zielony w tej kwestii i wolałbym, żeby wszystko dobrze działało. Chciałbym też, żeby był to komputer na parę lat i nie trzeba go było wymieniać za rok czy dwa. Dodam, że zależy mi, żeby wszystkie najnowsze gry chodziły na ultra.

PS

Monitor na którym będę grał to gateway 1080p 60 Hz.

Edytowane przez worms95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwsze za 6 kafla raczej rozgladalbym sie juz za 1151. Po drugie zasilacz troche mocny na ten zestaw i slaby na sli. Po 3 czytales artykul z zestawow? Mozesz miec zlozenie + wysylka za 1zl, doczytaj. A po 4 szkoda dokladac do 980 700zl za raptem 10 fps. Przemysl moje propozycje. Reszta wydaje sie byc ok.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O składaniu za 1 zl wiem :) co do 1151 to płyta główna trochę drozsza i ddr4 tez, a chyba różnic w wydajności aż takich nie ma (jeśli się mylę, poprawcie mnie). A gtx 980 to chyba najtańsza karta, która np. w Wiedzminie 3 potrafi na ultra utrzymać stałe 60 fpsów. Zasilacz w sumie mogę zmienić, wziąłem taki na wszelki wypadek, bo wolałem wziąć za mocny niż za słaby (w przyszłości planuje podkręcanie)

EDIT: Poczytałem trochę o tym nowym chipsecie 1151 i wyglada na to, ze jednak roznica jest. Moze lepiej zamiast lepszej karty graficznej wziac nowszy procesor i zaoszczedzic pare zlotych. Uwazacie, ze taki zestaw bedzie bardziej oplacalny (na razie nie dodawalem jeszcze obudowy)?:

http://www.morele.net/inventory/info/VW36CK/

Edytowane przez worms95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepsza i "przyszłościowa" jak niektórzy mówią. Po roku/dwóch sprzedać 970 jeszcze na gwarancji, dołożyć do lepszej (za 1, 2 lat na bank będą lepsze lub ulepszone) i cieszyć się znów jak z nowego zestawu. Kolejne generacje procesorów nie mają takich skoków różnic między sobą jak GPU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba faktycznie zrobie tak jak radzicie. 970 łatwo potem sprzedać i stosunek cena/jakosc duzo lepsza niz w 980. Procesora juz tak latwo bym nie wymienil. Dzieki za porade.

A mozecie polecic jakies fajne obudowy, ktore beda ladnie wygladaly i podkreslaly gamingowy charakter pc? Bo silent base 800 jest ladny, ale moze uda sie cos znalezc tanszego, a niekoniecznie gorszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna bo wyciszana, ale myslalem ze szukasz czegos tanszego, a ja tu widze drozsza.

Ale tańsza od silent base ;) a jakoś w zalmanach nic co by mi sie podobało nie znalazłem. Chyba zostanę przy r5.

W takim razie chyba biorę taki zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/578TXV/

Jeszcze tylko utwierdźcie mnie w przekonaniu, ze wszystko jest ok i pasuje do siebie i kupuje ;)

Edytowane przez worms95

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi