Retingo Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Witam wszystkich , nie znalazłem takiego wątku więc pytam :) . Panowie i Panie mam ograniczony budżet na nową skrzynkę , niestety ze starej niema już co wyciągać , wybór procesora padł na i3 4170 . Od razu dodam że jestem niedzielnym graczem i kompa zmieniam co parę lat . Co do grafiki postanowiłem się troszkę szarpnąć by starczyła na troch i wybieram między GTX 960 a R9 380. Wybór niby prosty ( AMD ) ale jak te karty będą współpracowały z procesorem i3 ?? Słyszałem że AMD ma spory narzut na procesor i boje się że przez to wydajność z i3 będzie słabsza niż z gtx 960. Jeśli ktoś może mi coś doradzić to z góry wielkie dzięki :) !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aqua Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 AMD ma spadki wydajności jeśli łączy się procesor AMD z grafiką AMD. Połączenia intel + AMD są w porządku. Nvidia ma to do siebie, że ma wbudowane Physx i sterowniki częściej wychodzą. Zresztą wszystko zależy od tego w co się grywa. Po za tym, gdzieś na wykresach widziałem wydajność GTX 960 zbliżoną do R9 270X więc coś musi być na rzeczy. Ja bym brał po prostu mocniejszą grafikę i tyle, ale to tylko moja opinia :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Retingo Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 AMD ma spadki wydajności jeśli łączy się procesor AMD z grafiką AMD. Połączenia intel + AMD są w porządku. Nvidia ma to do siebie, że ma wbudowane Physx i sterowniki częściej wychodzą. Zresztą wszystko zależy od tego w co się grywa. Po za tym, gdzieś na wykresach widziałem wydajność GTX 960 zbliżoną do R9 270X więc coś musi być na rzeczy. Ja bym brał po prostu mocniejszą grafikę i tyle, ale to tylko moja opinia :) Co do GTX 960 martwi mnie ta szyna pamięci ( 128 bit ) WIEKI temu posiadałem takie cudo jak GeForce 4 Ti który już wtedy miał szynę 128 bit. Z drugiej strony w grach które akurat mnie interesują ( WoT , GTA V , Project Cars ) lepsze wyniki notują karty od zielonych . Ciężki orzech do zgryzienia bo dla mnie te 900 zł za grafikę to naprawdę sporo :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hafexo Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Co do GTX 960 martwi mnie ta szyna pamięci ( 128 bit ) WIEKI temu posiadałem takie cudo jak GeForce 4 Ti który już wtedy miał szynę 128 bit. Z drugiej strony w grach które akurat mnie interesują ( WoT , GTA V , Project Cars ) lepsze wyniki notują karty od zielonych . Ciężki orzech do zgryzienia bo dla mnie te 900 zł za grafikę to naprawdę sporo :( skoro w grach które cię interesują GF lepiej wypada w czym problem? szyna 128 bit nie jest problemem co potwierdziły testy 2gb vs 4gb wersji na tej samej szynie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...