Skocz do zawartości
Vipermagi

Ocena zestawu do gier 3500zł / pytania odnośnie 1150 vs 1151

Rekomendowane odpowiedzi

Złożyłem taki oto zestaw:

płyta główna: MSI B85-G43

procesor: core i5-4590 3.30Ghz 6MB BOX

pamięć RAM: Crucial 8GB 1600MHz Ballistix Sport CL9 (2x4096)

dysk twardy: WD 1TB 7200obr. 64MB BLUE

karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX970 4096MB 256bit WindForce III OC

zasilacz: Thermaltake 530W SMART SE Modular BOX

obudowa: SilentiumPC Gladius M20 Pure Black - USB 3.0

I za całość mi wychodzi na chwilę obecną: ~3400zł

Nasuwają mi się pytania odnośnie tego zestawu:

1. Jeśli chodzi o płytę główną zastanawiam się także nad Gigabyte GA-B85M-D3H, jest ona tańsza od tej MSI, ale jest w tym formacie mini czy jakoś tak i to mnie trochę niepokoi. Czy są z tym związane jakieś niedogodności? Czy nie będzie problemu z kompatybilnością z resztą podzespołów oraz obudową? Którą się bardziej opłaca?

2. Czy ten procesor jeśli nie mam zamiaru go kręcić potrzebuje dodatkowego chłodzenia?

3. Jeśli chodzi o pamięci to zastanawiam się również nad GoodRAM z chłodzeniem heatspreader, kosztują parę złotych więcej niż cruciale, czy to ma jakiekolwiek znaczenie czy ramy mają te chłodzenie czy nie? W ogóle nigdy nie słyszałem o przegrzewających się ramach także mnie to dziwi trochę, też nie zamierzam ich kręcić w żaden sposób

4. Co do dysku twardego wziąłem pod uwagę WD zamiast Seagate ponieważ naczytałem się w internecie, że są dużo mniej zawodne. Zastanawiam się jednak nad zakupem dysku SSD (Crucial 250GB BX100) zamiast tego 1TB HDD, koszt całkowity komputera trochę by wzrósł i pewnie przekroczył barierę 3500zł, ale może jednak warto dołożyć do tego dysku? Ponoć efekty są naprawdę dobre. Ale z drugiej strony 250GB to ja zapełnie bardzo szybko zapełnię(komputer pod gry) i trochę się obawiam czy to ma sens kupowanie tego dysku teraz gdy jest no jakby nie patrzeć drogi w stosunku do pojemności jaką oferuje. Czy opłaca się na chwilę obecną kupować jeszcze HDD? Czy myśleć już bardziej przyszłościowo i wziąć jednak tego SSD? (Może tańszy mniejszy tylko pod system? i dokupić potem HDD dodatkowo?)

5. Co do karty graficznej też mam mega dylemat. Pewne jest jedynie to, że ma to być gtx 970, radeon R9 390 ma dużo większe zużycie energii + mocniej się grzeje, a wyniki w nowych grach są niemal identyczne. Pozostaje pytanie tylko który gtx? Zastanawiam się również nad MSI Gaming bo ma chłodzenie półpasywne, którego wersja Gigabyte nie posiada, ale jednak naczytałem się opini, że z tą MSI występują problemy z piszczącymi cewkami (dosyć częsty problem), kiedyś były promocje jakieś, że jak się kupowało dwa produkty od MSI to w ramach promocji otrzymywało się rekompenstę finansową lub inny bonus toteż trochę pod tym kątem patrzyłem również (płyta główna + grafa).

6. Czy opłaca się dołożyć trochę pieniędzy do obudowy Zalman Z3? Widzę, że jest to dosyć popularna obudowa, a ja jestem ciekaw dlaczego? W końcu Gladius20 jest tańszy, mieści najdłuższe karty graficzne, czy najwyższe coolery do procesorów, a także w testach osiąga podobne temepratury wewnątrz co inne droższe obudowy? W czym jest gorsza ta obudowa? I czy jest to na tyle duża wada by rozważać wymianę na inną?

To by było na tyle jeśli chodzi o pytania odnośnie zestawu.

7. Mam też pytanie dodatkowe odnośnie nowych procesorów na socket 1151, bodajże Skylake czy jak się tam zwą :)

Może mimo wszystko lepiej kupić jakiś zestaw bardziej przyszłościowy? Czytałem opinie, że 1150 to jednak już prehistoria jest i lepiej zainwestować w te nowsze płyty?

Czy mógłby mi ktoś skomponować zestaw z tym najtańszym i5 od skylake do 3500zł? Może ze słabszą grafiką? (np gtx 960), którą za rok dwa bym wymienił na lepszą? Czy pakować się jeszcze w B85 i mieć wywalone na upgrade komputera przez 2-3 lata (może więcej?)

Wyszła wielka ściana tekstu za co przepraszam :)

Po prostu nie chciałem niczego przeoczyć.

Z góry dziękuję za udzielone odpowiedzi. (Prosiłbym w miarę możliwości przy udzielaniu odpowiedzi dać numer pytania) :)

Edytowane przez Vipermagi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. mATX nie różni się od ATX pod względem wydajności. Różnica polega na wymiarach mATX jest mniejsza.

2.Przydałoby się choć zależy czy chcesz mieć bardzo niskie temperatury.

3.Pamięci Crucial są dobre możesz je zostawić

4. SSD jest pod system i wymagające gry HDD na resztę plików(najlepiej weź SSD i HDD)

5. MSI Gaming to dobry wybór w razie czego jest gwarancja

6.Różnica to ilość wentylatorów w Gladiusie 2 w Zalmanie 3

7.Zestaw ci pociągnie 3-5 lat w nowe gry nie koniecznie na najwyższych ustawieniach.

zdecyduj możesz zmienić np.płytę główną zasilacz ale LGA 1150 jest jeszcze popularne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. ) Jw. mATX jest tylko mniejsze , wydajnościowo to samo .

2. ) Jak chcesz mieć niższe temperatury i ciszę to warto zainwestować w lepsze chłodzenie niż box np. TR True Spirit 90M Rev A za ~110 zł .

3.) Ramy mogą być , opcjonalnie G.Skill Ares 2x4GB DDR3 1 600 mhz CL8 za 232 zł - mają mniejsze opóźnienia i radiatory LP .

7. Skylake na dzień dzisiejszy niezbyt opłacalne - drogie płyty i procki , poczekaj aż pojawią się zablokowane wersje i płyty na chipsetach H lub B .

Za procka i płytę S1151 zapłacisz ~1 600 zł czyli więcej niż zapłacisz za płytę + I5 4590 + ramy DDR3  , do tego ~250 zł za najtańsze ramy DDR4 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi