wilczek28 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Witam, potrzebuje zestawy do do 4000zl, 4500 to max jaki mogę dać. Taki musthave który sobie wyznaczyłem to: - Intel I7-4790k - Geforce GTX 970 Co do 970'siatki to nie wiem która wybrać, celowałem w MSI ale jest tych wersji 4, widziałem gaming czerwona i gaming zielona, jaka jest różnica miedzy nimi ? Szukałem w googlach ale są rożne informacje ;) Ram to 8 GB, generalnie coś co będzie dobrze działało z płyta główna :P Płyta to nieznany dla mnie temat, czytam, szukam i znaleźć nic nie mogę :P Dyski mam z obecnego kompa HDD i SDD wiec temat odpada. Obudowa, chciał bym cos z 3-ma wiatrakami, gdzieś coś miałem wybrane ale mi uciekło, znajdę to podrzucę linka, ważne żeby się płyta zmieściła :) Zasilacz, jedna z ważniejszych rzeczy o której również nie mam pojęcia, dla mnie to czyste waty a ktoś widzi miedzy tym różnice, wiec proszę o wybrane czegoś sensownego :) (i7 będzie w przyszłości podkręcany) To chyba na tyle, czekam na jakieś fajne propozycje :) Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miliki123 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Więc tak grafika: MSI GeForce 970 wybór należy do cb różnica taktowanie wyższe w GAMING i prawdo podobnie w GAMING łatwiejsze podkręcanie i wyjścia: wersja zielona 1xHDMI, 1xDisplay Port 2xDVI; wersja GAMING 1xHDMI 1xDVI 1xDVI-D 1xDisplay Port. Dalej płyta główna: MSI z97 Gaming 5 Ram: G.SKILL TridentX 2x4GB 2400MHz CL10 Obudowa: Fractal Design r5 Black lub Titanum(Titanum jest z oknem sprawdź) ma 2 wentylatory(140mm) ale możesz kupić dodatkowy Fractal Design Silent R3 140mm. Kupiłem tą obudowę jest sztywna, ciężka, wyciszana bardzo dobra cyrkulacja powietrza. Zasilacz: jak możesz dołożyć trochę to Corsair CS Series 650w Modular a jak nie to thermaltake Smart Se 630W Modular(nie wiem czy na nim mocno podkręcisz) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ns5 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2015 A może 1151 ? jakieś 200-250zl więcej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zamiast Corsaira proponuję nie wiele droższy a lepszy XFX XTR 650W ew. wersja 550W . Choć do I5 4690K + GTX970 650W to trochę za dużo . MSI Z97 Gaming 5 to przesada , jak nie robi lub nie planuje za jakiś czas CF/SLI to ta płyta jest zbędna , za ~100 zł mniej jest MSI Z97 Gaming 3 - równie dobrze wyposażana ( poza portami PCI-E - ma tylko ukłąd 16x4x a nie 8x+8x jak w G5 ) i tańsza . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miliki123 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2015 zależy jeśli chce podkręcać lepiej MSI GAMING 5 8-fazowa sekcja zasilania i większe radiatory oraz możliwość podłączenia dodatkowego zasilania 8-pin w GAMINGU 3 6-fazowa sekcja zasilania mniejsze radiatory co równa się mniejsze odprowadzanie ciepła niż w GAMING 5 a przy podkręcaniu i7 to dość istotna różnica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 czytam to wszystko i wydaje mi się ze ktoś tutaj zapomniał o budżecie :) karte pewnie wezmę czerwona GAMING, procek na 100% i7-4790k, ramy pytanie czy 2400 czy cos z mniejszym taktowaniem, bo pytanie czy wyższe znaczy lepsze :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) He he, czytam i już miałem pisać to co wilczek. Pytanie zasadnicze - po co i7? Do gier i5 4690K spokojnie starcza albo za te same pieniądze co i7 można kupić i5 Skylake, które od tego i7 będzie wydajniejsze w grach Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez oskarus3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Pytanie czym ten "Skylake" bedzie lepszy, chce i7 bo chce ten zestaw na 4-6 lat, chce z niego wycisnac wszystko, ktos moze napisac ze kupic i5 i podkrecic, ale ja wole i7 i podkrecic, komputera uzywam nie tylko to gier, czasami do pracy, chce zeby to wszytko za*********. :) SSD z obecnego kompa jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Bo wiesz, i7 to koszt, i np. trzeba przyciąć na płycie głównej, karcie graficznej, chłodzeniu. Pytanie czy warto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 no tak, ale mamy 4500, mysle ze to wystarzająco :) grafika 1500, obudowa 200, zasilacz 400, ramy 300, zostaje 2100 na płyte i procek :) mozna odjąc 100 jescze bo zaokrąglałem ostro, wiec 2000 na procek + płyte, mysle ze to wystarczy, w sumie mysle tez juz nad jakims chlodzeniem na proca, generalnie chcialem stworzyc jakis zarys i zobaczyc ile to wszystko bedzie kosztowac, 4,5 to juz max z maxów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 http://www.morele.net/inventory/info/3BN0aH/ hmm coś takiego. Buda jest wbrew pozorom bardzo przewiewna, chłodzenie da radę z OC (pytaj się ivanova, miał w rękach to chłodziwo, ew. możesz wziąć SilentiumPC Grandis), płytka MSI, RAM 1866MHz, zasilacz przyzwoity Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 a obudowa moze ta: http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-gladius-m40-pure-black-atx-usb3-0-ssd-ready-3x120mm-bez-zasilacza-spc077-529266/? znajomy poleca, tylko widze ze niedostępna :) mozna by urwac na obudowie a wziac lepsze chlodzenie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 TYLKO NIE M40 mam NIE polecam, zwłaszcza nie jako dom dla takich podzespołów. Jak już chcesz coś tańszego to w proline jest fajna buda - Gelid Darkforce (wada to słabe filtry) ew. SIlentiumPC Gladius X60. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 a on wlasnie ma do czegos takiego, dlaczego nie ? on sobie chwali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Jakość wykonania - słaba, filtry - padaka, ilość miejsca na kable - zero. Wiem co mówię. Mam 4 urządzenia na SATA + grube kable w zasilaczu i upchnąć to wszystko w tej budzie to masakra, dopłaciłbym do czegoś lepszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 aha, to moze faktycznie ten x60, a znajomego zestaw to: http://scr.hu/57gw/1we40 myslalem zeby wziąc to samo tylko wlasnie obudowe inna bo ta jest niedostepna i oczywiscie bez zbednych rzeczy tzn dyski,pasta,dvd bo to wszystko mam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Biedactwo, musiał się użerać z tą obudową. Bierz X60, powinna sprostać zadaniu, tylko GPU będzie prawie na styk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 http://www.morele.net/inventory/info/iKxOVK/takie cudo tylko nie ma chlodzenia, i w sumie to nie wiem jak to ogarnąc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Weź zasilacz 550W i chłodzenie. 650W to trochę ponad potrzeby. Dobry zasilacz 550W to ten co ja podałem (niemodularny) http://www.morele.net/zasilacz-antec-true-power-classic-gold-550w-tp-550c-ec-ant228-632747/ew. http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-supremo-m1-gold-550w-80plus-gold-modular-spc116-712962/ modularny. Weź tańszą wersje GPU i kup porządny cooler Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Prezes Biznes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 tansza wersje GPU ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Od Gigabyte na przykład. Kosztuje poniżej 1500 zł i będzie hajs na cooler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 przelicze to zaraz na xkomie bo moze sie okazac ze tam jest lekko taniej, a i tak bede prawdopodobnie tam kupowal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zanim jednak kupisz poczekajmy na weryfikację innych użytkowników, może ktoś przedstawi coś fajniejszego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 spokojnie, do zakupów jescze z poł miesiąca, powoli sie rozglądam :P ja również czekam na opinie innych :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 i7-6700K 4.00GHz 8MB BOX Raijintek Themis Evo MSI Z170A PC MATE (Z170 2xPCI-E DDR4)Kingston 8GB 2133MHz Fury Black CL14 Kingston 8GB 2133MHz Fury Black CL14 MSI GeForce GTX970 4096MB 256bit OC Thermaltake 630W Smart SE Modular BOX Zalman Z3 PLUS USB3.0 czarna~4400zł (ceny z www.x-kom.pl) Mamy najnowszej generacji i7 z cichym chłodzeniem (brak coolera przy procku wymaga i tak zakupu schładzacza), 8GB pamięci RAM DDR4, sensowną płytę główną;Grafika może nie z serii Gaming ale chłodzenie i tak poprawne, do tego świetny zasilacz oraz rozsądna obudowa z 4x wiatrakiem w standardzie; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Nie powiedziałbym, żeby Z170 PC Mate była sensowna, przynajmniej nie w tej cenie. Musi stanieć przynajmniej 150 zł by była opłacalna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2015 nie jestem przekonany co do tego zestawy z nowa i7, niby fajnie bo juz ddr4, ale to nowosc, placi sie podatek od nowosci a nie koniecznie to jest lepsze :) fakt i7 nowa jest bardzo fajna ale pytanie czy oplaca sie w to inwestowac, procek moze w dobrej cenie ale plyty drogie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fobar Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Mógłbym zadać Ci to samo pytanie odnośnie i7-4790k drogi autorze. Opłaca się inwestować? Po drugie zadziwia mnie fakt, że chcesz składać dość potężny sprzęt, a opierasz to na low-end'owych budach... wstyd i hańba! :D Co do nowych procków, poczekałbym na rewizje 1. A sam sprzęt odpierał na i5-4690k. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek28 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2015 (edytowane) Dla mnie buda za 200zl a za 500 nie robi różnicy :) nie jestem koniobijcą jezeli chodzi o takie rzeczy :) to ma działać, i posiadać przewiew ;) Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez wilczek28 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Biznes Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Buda za 260 zł nie jest zła dla sprzętu za 4500 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...