Skocz do zawartości
Neris

Podkręcanie i5 750 2,67GHz

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek - zajrzałem do tych ustawień i ku memu zdziwieniu ustawione jest 2,00GHz a nie 2,67GHz tak jak powinno być oryginalnie. :D OCCT pokazuje mi -25% OC hah. 

Nigdy nie robiłem OC, więc wolę się zapytać przed. 

Ważniejsze części:

Scythe Mugen II Rev.B

G.Skill 4GB (2x2GB) DDR3 1600MHz CL9 RL

Gigabyte P55-UD3 

Sapphire Radeon HD5850 1024MB DDR5 /256bit  825MHz/1109MHz 

Zasilacz OCZ 550W 

Proszę się nie śmiać z tych 1600MHz na RAMie ale 5 lat temu to kompletnie nie wiedziałem o co chodzi. Poprosiłem na PCLAB żeby złożyli mi zestaw a ja tylko kliknąłem zamów :D. Teraz już wiem, że ta płyta ogarnia tylko 1333MHz. 

Edytowane przez Neris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udało mi się zaktualizować BIOS do najnowszej wersji. Ustawiło mi oczywiście te startowe ustawienia i teraz OCCT zamiast 2,67GHz pokazuje mi że skacze do 3,2GHz. Rozumiem, że to jest ten turbo boost, tak? 

Edytowane przez Neris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustawiłem tak jak ten gość:

https://www.youtube.com/watch?v=Iy8D7bbxHXg

I się odpalił. 

Dobrze/źle to jest ustawione? Mam dokładnie tak jak na filmiku. Coś jeszcze zmienić? Nie przesadził z tymi napięciami? 

Odpaliłem Prime95 i zrobiłem torture test. Za każdym razem pierwszy worker zatrzymuje się na pierwszym teście z FATAL ERROR ale inne normalnie pracują. Maksymalne temperatury sięgają 73 stopni w tym torture test.

Co może być problemem w tym przypadku? Powinienem się tym martwić czy zostawić tak jak jest?

Edit

Zmieniłem z 4,0GHz na 3,8GHz i do tego pozmieniałem trochę napięcia:

-cpu vcore 1.33125
-QPI/VTT 1.330
-PCH Core 1.140
-CPU PLL 1.900
-DRAM Voltage 1.660

Puściłem na 40 minut tego Prime95 i nie wyskoczył żaden błąd. Maksymalna temperatura to 68 stopni. Powinienem jeszcze coś obniżyć czy zostawić tak jak jest? 

Edytowane przez Neris

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...