Nevind Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Witajcie! Tak, wiem. Sporo było tematów tego typu, jednak nie przedstawiały one dokładnie takiego problemu jak mój. Posiadam sobie plyte glowną gigabyte g31m-es2l i 2gb ram kingstona.. któregoś pięknego ranka stwierdzam że przydało by sie co najmniej te 4gb żeby to jakoś chodziło. Zamawiam sobie 2gb ram firmy Hynix (http://allegro.pl/hynix-nowa-pamiec-2gb-ddr2-6400u-800mhz-2latagw-i5562744513.html). Ok, podlaczam ram..Nic, kompletnie nie wykrywalna, jak bylo 2gb tak jest dalej. Podpinam w miejsce starej kości i koniec. Komputer tylko sie uruchamia (brak kontaktu z monitorem, diody na myszce czy klawiatueze nie swieca), pochodzi kilka sekund i sie wyłącza. Znow sie włącza i tak w kółko. Problem jest jeszcze taki, ze nawet po wypieciu nowej kosci i wpieciu starej komputer nadal nie działa. Ktokolwiek ma jakis pomysł, badz borykał sie z takim problemem? WIELKIE THX. Pozdrawiam! P.S. Najmocniwj przepraszam, za brak polskich znaków, jakieś literówki czy błędy składniowe, ale jestem zmuszony korzystać z telefonu, a jak wiecie to nie to samo co zwykła klawiaturka :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Bios próbowałeś resetować? Jakiś paproch nie wlazł w slot na ram? Możesz mieć też nawrót http://forum.purepc.pl/topic/367587-nie-uruchamiaj%C4%85cy-si%C4%99-monitor/ Wdróż procedury jak poprzednio. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevind Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Ok, pogrzebałem przy tych slotach i z moich obserwacji wynika, że problem był z tymi zatrzaskami w drugim slocie. Ogarnąłem, komputer się włącza. Oczywiście jakby mogło się obyć bez kolejnego problemu :/ Komputer normalnie działa, wykrywa nową kość, wszystko pięknie, do czasu aż komputer sie nie zawiesi na amen. Dochodzi do tego może po jakichś 5-10min użytkowania komputera.. Ścina i koniec, jedynie reset. Wymieniałem kości miejscami - to samo, ale po wypięciu nowej zostawiając starą kość problemu nie ma. Nie wiem, potrzebna jakaś konfiguracja czy coś z kością nie tak? Dzięki, Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Daj screeny z cpu-z, zakładka mamory oraz spd dla każdej kości. Mozesz uruchomić cpu-z 3 razy i rozsunąć okna, zrobić jednego screena. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zostaw ta nową i puść memtesta, jak wysypie errory wniosek oczywisty, kość padnięta. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevind Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Poniżej screeny z CPU-Z, a test z MemTest jest w trakcie @edit Memtest nie wykazał żadnych errorów.. po 130% wyłączyłem ;d Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Nevind Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Spróbuj podnieść napięcie Vmem na 1,9V. W gigabyte musisz chyba wdusić kombinację alt+f2 jak dobrze pamiętam, by wejść w opcje zaawansowane biosu. Ewentualnie spróbuj obniżyć taktowanie na 333MHz (667MHz ddr). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevind Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) ehh.. nie mogę nigdzie znaleźć tego Vmem, tylko Vcore mam.. To nie to czasem? :D Z ustawieniem taktowania też może być problem :/ (na necie znalazłem, że wejście do zaawansowanych to ctrl + f1) Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Nevind Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Vcore to napięcie procesora. Wchodziłeś tą komvinacją ctrl+f1 w opcje zaawansowane? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevind Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 DRAM Volting: 1.800V (voltage settings for DDR2 memory) to jest to? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 To. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevind Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Ok, zmienione na 1.9V.. teraz czas na obserwacje ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevind Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Wygląda na to, że wszystko pięknie działa :D Przez cały dzień komputer nie zaciął się ani razu. MEGA wielkie dzięki za pomoc ! Leci reputacja ;) Pozdrawiam i dziekuje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nevind Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Ahh.. a mialo byc tak pięknie. W sumie to było, do dzisiaj :P Zacinanie komputera powróciło :/ wczoraj jeszcze wszystko pięknie działało, dzis włączam komputer i powrót tych ścin :/ 5min pracy na kompie i trzeba zresetować. Nawet sprawdzalem czy te ustawienia w biosie jakims cudem nie wrocily do poprzednich, ale dalej jest 1.9V.. Co robić? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...