Skocz do zawartości
Nevind

Nie włączający się komputer po zmianie RAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Tak, wiem. Sporo było tematów tego typu, jednak nie przedstawiały one dokładnie takiego problemu jak mój. Posiadam sobie plyte glowną gigabyte g31m-es2l i 2gb ram kingstona.. któregoś pięknego ranka stwierdzam że przydało by sie co najmniej te 4gb żeby to jakoś chodziło. Zamawiam sobie 2gb ram firmy Hynix (http://allegro.pl/hynix-nowa-pamiec-2gb-ddr2-6400u-800mhz-2latagw-i5562744513.html). Ok, podlaczam ram..Nic, kompletnie nie wykrywalna, jak bylo 2gb tak jest dalej. Podpinam w miejsce starej kości i koniec. Komputer tylko sie uruchamia (brak kontaktu z monitorem, diody na myszce czy klawiatueze nie swieca), pochodzi kilka sekund i sie wyłącza. Znow sie włącza i tak w kółko. Problem jest jeszcze taki, ze nawet po wypieciu nowej kosci i wpieciu starej komputer nadal nie działa.

Ktokolwiek ma jakis pomysł, badz borykał sie z takim problemem?

WIELKIE THX.

Pozdrawiam!

P.S. Najmocniwj przepraszam, za brak polskich znaków, jakieś literówki czy błędy składniowe, ale jestem zmuszony korzystać z telefonu, a jak wiecie to nie to samo co zwykła klawiaturka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, pogrzebałem przy tych slotach i z moich obserwacji wynika, że problem był z tymi zatrzaskami w drugim slocie. Ogarnąłem, komputer się włącza. Oczywiście jakby mogło się obyć bez kolejnego problemu :/ Komputer normalnie działa, wykrywa nową kość, wszystko pięknie, do czasu aż komputer sie nie zawiesi na amen. Dochodzi do tego może po jakichś 5-10min użytkowania komputera.. Ścina i koniec, jedynie reset. Wymieniałem kości miejscami - to samo, ale po wypięciu nowej zostawiając starą kość problemu nie ma. Nie wiem, potrzebna jakaś konfiguracja czy coś z kością nie tak?

Dzięki,

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh.. nie mogę nigdzie znaleźć tego Vmem, tylko Vcore mam.. To nie to czasem? :D

Z ustawieniem taktowania też może być problem :/

(na necie znalazłem, że wejście do zaawansowanych to ctrl + f1)

Edytowane przez Nevind

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahh.. a mialo byc tak pięknie. W sumie to było, do dzisiaj :P Zacinanie komputera powróciło :/ wczoraj jeszcze wszystko pięknie działało, dzis włączam komputer i powrót tych ścin :/ 5min pracy na kompie i trzeba zresetować. Nawet sprawdzalem czy te ustawienia w biosie jakims cudem nie wrocily do poprzednich, ale dalej jest 1.9V.. Co robić? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi