Skocz do zawartości
SmArT151

Złożyłem składaka i nie działa.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!
Złożyłem swojego składaka myślę że wszystko podłączyłem jak trzeba (dla pewności obejrzałem filmik jak koleś składa identyczne części jak moje).
Specyfikacja komputera:
-I7 4770 

-GTX970 wersja od Gigabite z tym jednym wiatrakiem.
-Płyta głowna Asusa z chipsetem Z97
-Zasilacz 600W
-Dysk SSD i HDD

-16GB RAM
Mam do niego podpięty monitor kablem VGA z przejściówką DVI. Komputer po wciśnięciu przycisku power uruchamia się jakby normalnie. Wiatraki na obudowie, procesorze i grafice kręcą się monitor jednak nie daje oznak życia. Monitor na tym samym kablu działa na innym komputerze. Proszę o jakiekolwiek porady co mogę zrobić żeby sprawdzić co jest nie tak Ewentualnie może ktoś spotkał się już z czymś takim i może wie co jest nie tak.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.

Edytowane przez SmArT151

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pod które złącze DVI na karcie podpiąłeś ?

Bo jedno jest DVI-I a drugie DVI-D .

Tylko to pierwsze będzie działać z przejściówką DVI-VGA bo może także przesyłać dane analogowe w przeciwieństwie do DVI-D który przesyła tylko dane cyfrowe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmij grafikę i sprawdź na integrze.

Na pewno podpinałeś pod GeForca, a nie integre? To bardzo często błąd.

Wysłano z Nokia Lumia 920

Już wcześniej próbowałem wyjąć grafikę i podpiac na integrowanej. Nic to nie dało... 

Pod które złącze DVI na karcie podpiąłeś ?

Bo jedno jest DVI-I a drugie DVI-D .

Tylko to pierwsze będzie działać z przejściówką DVI-VGA bo może także przesyłać dane analogowe w przeciwieństwie do DVI-D który przesyła tylko dane cyfrowe .

Podpoiłem na złączu DVI-A nie DVI-I przepraszam za błąd. Ale w każdym razie na integrowanej na VGA nie działa... I na tym DVI-A też nie. A podpinałem na złączne DVI-I nie DVI-D bo patrzyłem na styki te koło tej podłużnej blaszki i one uniemożliwiły by wpięcie na DVI-D

Edytowane przez SmArT151

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilanie cpu podłączyłeś?

Jaki masz zasilacz? Marka, model, moc.

Pinów w podstawce cpu nie pogiąłeś? Sprawdź.

Sprawdź na pojedynczej kości ram, raz jednej, raz drugiej. 

Tak podpoiłem zasilanie. Jak już  wcześniej wspomniałem oglądałem filmik na yt jak goś montuje te same części. Pinów raczej nie popiołem bo wyjmowałem je kilka razy i wkładałem z powrotem ale dla pewności sprawdzę. Spróbuję też w pojedyńczymi kośćmi RAM.

Zasilacz Power LC600H-12 600W

Jest jakiś postęp dzięki podpowiedz i sposobem z wyjmowaniem ram udało mi się uruchomić go na jednej kości! 

Włożyłem dwie a1 b1 i nie działa znów ten sam problem... 

Co teraz ktoś ma jakieś pomysły?

Edytowane przez SmArT151

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co teraz ktoś ma jakieś pomysły?

Przeczytaj ostatnią linię cytowanego wyżej tekstu.

Bierzesz jedną kość i sprawdzasz ją we wszystkich slotach po kolei.

Następnie sprawdzasz drugą kość we wszystkich slotach po kolei.

Po takim zabiegu wiesz czy jedna z kości nie jest uszkodzona lub czy któryś slot ramu nie działa może.

Jeśli obie kości ramu są dobre, wszystkie sloty ramu działają a komp nie chce działać w dwiema pamięciami łącznie to jest jakiś konflikt, np płyta wybrzydza. Może pomóc np. aktualizacja UEFI.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ci dziękuję! Dzięki TB mogę zasnąć spokojnie :D 
Okazało się że jedna z kości jest uszkodzona. Z pozostałymi komputer działa a z tą jedną nie chce sie włączyć! 
Jeszcze raz dziękuję :P

Przeczytaj ostatnią linię cytowanego wyżej tekstu.

Bierzesz jedną kość i sprawdzasz ją we wszystkich slotach po kolei.

Następnie sprawdzasz drugą kość we wszystkich slotach po kolei.

Po takim zabiegu wiesz czy jedna z kości nie jest uszkodzona lub czy któryś slot ramu nie działa może.

Jeśli obie kości ramu są dobre, wszystkie sloty ramu działają a komp nie chce działać w dwiema pamięciami łącznie to jest jakiś konflikt, np płyta wybrzydza. Może pomóc np. aktualizacja UEFI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi