Skocz do zawartości
Eriot

Nowy komputer ~3800zł - wiesza się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z góry przepraszam jeśli piszę w nieodpowiednim dziale.

Mam problem z nowo kupionym komputerem. Zamówiłem w morelach komputer z montażem. Przy odbiorze osobistym okazało się że karta graficzna w ogóle nie jest przymocowana i w zasadzie latała luzem w obudowie. Pracownik na miejscu przymocował mi ją i przyjąłem towar.

W domu już przy pierwszym uruchomieniu po wejściu do biosu komputer zwiesił się. Zignorowałem to i zamontowałem własny dysk ssd(ze starego komputera działał bez zarzutu) i zainstalowałem system wraz ze sterownikami.
Działał bez zarzutu(kilka godzin) podczas instalacji kolejnych programów i stress testu karty graficznej. Jednak wieczorem(bez używania żadnych obciążających programów tylko teamspeak i chrome) w słuchawkach usłyszałem straszne trzaskanie a komputer się zwiesił. Sytuacja powtarza się od tego momentu. Komputer chodzi parę minut i się zwiesza. Sprawdzałem temperatury procesor~40 stopni,a karta graficzna też chłodna nawet wiatraki nie chodzą.

Nie wiem co może być problemem, Proszę o pomoc.

Konfiguracja:
Corsair VS Series 550W 80PLUS 
Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz
Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB,
Procesor Intel CORE I5-4670K 3.4GHz 
Płyta główna Gigabyte GA-B85M-D3H,
Karta graficzna MSI GeForce GTX 970 Gaming 100ME 4GB GDDR5

Edit: Memtest wypadł pozytywnie po czym się zwiesił, próbowałem coś grzebać w biosie ale  komputer po prostu się losowo się wyłącza.

Edytowane przez Eriot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź działanie kompa na integrze z procka .

Sprawdź działanie kompa na jednej z kości ram a potem na drugiej , posprawdzaj też pozostałe sloty ram na płycie .

Zdemontuj procka i zobacz jak wyglądają piny w sockecie - czy nie ma połamanych lub pogiętych .

Jak karta latała luzem po budzie to zobacz w jakim stanie jest port PCI-E na płycie oraz sama karta - konkretnie śledź PCI-E .

Możesz też spróbować włożyć kartę w drugi slot PCI-E 16x ( ten co działa z prędkością 4x ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, Nie chcę brać się za demontaż elementów ponieważ jeśli rzeczywiście będą wadliwe(np powyginane piny) to sklep może zrzucić winę na mnie. Sam jestem laikiem jeśli chodzi o montaż fizyczny i wolałbym tym się nie bawić. Chyba spróbuję zwrócić zestaw na gwarancję.

EDIT 2.09.2015: Na przyszłość diagnoza moreli: "Przyczyną niepoprawnego działania komputera jest usterka płyty głównej, procesora pamięci RAM oraz dysku twardego."

Edytowane przez Eriot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi