Krem Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Witam Chyba .. .z 9 lat temu kupiłem jakiś najtańszy zestaw z Media Markt za 1200zl, z najsłabszym Pentiumem dual core i nividą . Grałem na nim w Crysis i Wiedźmina I, na najmniejszych detalach oraz w gry MMORPG, typu Battlestar Galactica czy War Thunder . No ale już się zużył. Obecnie mogę go używać jedynie do biurowych programów, Ps,FL pójdzie, i filmy avi. Chciałbym żeby po 10 latach można było za podobną sumę 1200 zł a najlepiej niższą, złożyć komputer na którym mógłbym pograć online, na jakiś średnich ustawieniach. No i filmy do 4gb .Czy da się to zrobić? Jakąś grafikę niedrogą dorzucić , gdzieś jeszcze oszczędzić? Jest tam wszak zestaw za 1244- ale do tego dochodzi obudowa. Ja bym chciał zamknąć się w tych 1200 a jak da rade taniej-to taniej. Nie jestem napalony na gry. Ale tak jak mówiłem w takie WarThunder chciałbym móc zagrać. A w takich grach wymagań chyba wielkich nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 W tym zestawie siedzi Celek G1820 . Najniższa półka wydajnościowa jeżeli chodzi o Intela ale do MMO powinno starczyć ( zależy jakie MMO ) , odliczając ~100 zł na budę zostaje niecałe 300 zł na kartę . W tej cenie brał bym jakieś używki - albo HD7770 od ATI/AMD albo GTX560Ti/GTX570 od NV z allegro . Z nowych kart w tej cenie nie ma nic sensownego . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Jakby w grę wchodziło więcej używek, to da się poskładać na i3. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krem Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Dzięki za odp. A core 2 Quad jakiś do 220 zl to coś lepszego? Czy ten Intel Pentium G3220 BOX robi różnicę? W Jestem otwarty na propozycje , . No i wiadomo że jak usłyszę że lepiej dołożyć te 100-200 zl , jak każdy dzieciak ulegnę pokusie i to dołożę, skoro zabrzmi to sensownie . Ale wtedy wychodzi nam ten zestaw za 1400 -1500 aja z przekory chciałbym trochę gorzej i trochę taniej, no bo żaden zemnie gracz. Nigdy nie przeszedłem żadnej gry i szybko się nudziłem nimi. Jedynie co to lobię komuś realnemu po drugiej stronie kabla podokuczać w grze typu War Thunder a tam sa tak marne wymagania: Zalecane: System Operacyjny: Windows Vista/7/8 Procesor: Dwurdzeniowy 2,4 GHz Pamięć RAM: 4 GB Karta Graficzna: Nvidia GeForce 460 i wyższe, AMD Radeon 55XX i wyższe. Internet: Stałe połączenie szerokopasmowe Dysk Twardy: 11 GB Staram się być racjonalny. Spełnienie tych wymagań mi styka.W najlepszym razie za 5 lat będzie ten PC mocno przestarzały by cokolwiek na nim robić . Za 5 lat mogę być bogaty lub zostać pustelnikiem. Na dzień dzisiejszy che oglądać filmy w dobrej rozdzielczości gdyż jestem kinomaniakiem oraz móc od czasu do czasu zagrać coś o powyższych wymaganiach sprzętowych. I to tyle. Nie będę rozbudowywał kompa! Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Krem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krem Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) niecałe 300 zł na kartę . W tej cenie brał bym jakieś używki - albo HD7770 od ATI/AMD albo GTX560Ti/GTX570 od NV z allegro . --------------------------------------------------- Są całkiem wporzo - DDR5 , i rzeczywiście do 300. Spełnia to moje wymagnia. . Ale jak ktoś ma pomysł na trochę więcej ekstrawagancji to proszę. Jakby w grę wchodziło więcej używek, to da się poskładać na i3. To zaproponuj , zwykłem słuchać mądrzejszych w temacie którego nie ogarniam .No i przesyłki kosztują, za każdy pod zespół kupiony z osobna . Dobrze by było kupić używki u jednego sprzedawcy, Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Krem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obijak Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2015 http://allegro.pl/procesor-core-i3-3220-hit-i5621291596.html - i3 3220 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krem Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 OMK Czy przy i3 3220 oraz GTX570 musiał bym wziąć lepszy zasilacz oraz płytę główną , niż tutaj http://www.purepc.pl/zestawy_komputerowe/jaki_komputer_kupic_zestawy_komputerowe_na_styczen_2015?page=0,1 ? A ta obudowa będzie pasować ?: http://www.morele.net/obudowa-tracer-gt-traobu44143-632422/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 I3 3220 to procek poprzedniej generacji , musiał byś brać płytę na socket s1155 np. coś na H61 - MSI H61M-P2x za ~100 zł z allegro . Ta buda tracera to tragedia , wołam bym dopłacić ~40 zł i brać Zalmana T1 lub T4 . 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krem Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) to lepiej mieć nowy Intel Core i3-4160 BOX czy stare i5 2400 ? Ten Celeron z zestawu , ponoć w porównaniu z i3 tej starej generacji , wypada lepiej pod względem kultury pracy, ale przecież ma gorsze parametry. Pod kątem PS, filmów i gier online lepiej iśc w starą generacje używaną czy nową w tych samych cenach? Skołowanym . a jaka grafika najwyższa , na tą płytę na socket s1155 n ? straszny zemnie lamus komputerowy sori Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Krem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Od czasów Sandy Bridge ( I3/I5 2xxx ) nie było jakiegoś większego skoku wydajności jeżeli chodzi o architekturę CPU - przy przejściu z IB na Haswella czy z Haswella na Skylake skok wydajności wynosił tylko kilka % , gdzie przy przejściu z Nehelema na SB w niektórych zastosowaniach skok wydajności wynosił 50-70 % . Więc starszy I5 z reguły będzie lepszy niż nowszy I3 , tak samo jak starczy I3 vs nowszy Celeron/Pentium - w grach mogą być wyjątki np. taki WoT gdzie najbardziej liczy się taktowanie i wydajność samej architektury , do tego gra z ledwością wykorzystuje 2 rdzenie . Co do grafiki - przy I5 2xxx możesz nawet wsadzić GTX970/GTX980 , nie ma przeciwwskazań do tego . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krem Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Bardzo mje pomogliście, błądziłem niczym dziecko we mgle , teraz wiem co robić. ... Prócz zasilacza . to pod tą grafikę -GTX570 i więcej- jaki zasilacz potrzebuje? nowy oczywiście I3 3220 to procek poprzedniej generacji , musiał byś brać płytę na socket s1155 np. coś na H61 - MSI H61M-P2x za ~100 zł z allegro . http://allegro.pl/ms-7728-s1155-core-i3-i5-i7-ddr3-16gb-usb3-0-i5487956700.htmlcoś takiego ? Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez Krem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zygfryc Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie, lepiej dołożyć do czegoś normalnego na chipsecie H61 albo lepiej B75 (USB 3.0 , SATA 6). np.http://allegro.pl/asus-b75m-a-ddr3-intel-b75-hdmi-super-cena-i5624742864.html~ 150zł 12m gwarancji. Oczywiście można "trafić" taniej. Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez Zygfryc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...