Skocz do zawartości
Grimlock

Proszę o poradę WAŻNE

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wymieniłem swojego wysłużonego Durona 600 na 1300. Wydajność znacznie podskoczyła, zresztą temperatura też.

Średnio wyciąga 52 - 54 idle

3DMark2001 56 - 59

Prime'a boję się odpalać.

Zalman ten z podpisu chodzi na 2400 obr/min ale dam na full 2800 obr.

Stąd moje pytanie, czy:

- zmienić pastę silikonową (Zalman) na Arctic Ceramique (ile stopni mogę zyskać?)

- czy kupić nowy cooler, ewentualnie wymienić sam radiator np. Z 6000Cu

Mam coopershim'a, wszystko założone prawidłowo, dałem odrobinę więcej pasty niż zwykle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj ,ze Duron pracuje na dość wysokim napięciu. J bym się nie martwił. U mnie w pracy Athlony katowane 24h na dobę mają cały czas 65 C i chodzą. A przesmarowac zawsze warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wychodzę z założenia, że podłączę Zalmana na 12V (CPU Fan)

a FanMate'em odpowiednio ustawię drugiego Zalmana, który wciąga powietrze do obudowy, to temperatura powinna spaść kilka stopni.

Tak jak mówiłeś przesmaruję jeszcze cienką warstwą Arctic Ceramique.

Niektórzy piszą, że w porównaniu ze zwykłym silikonem spadek temperatury wynosi nawet 5-7C.

Jak nie pomoże to chyba pomyśle o jakimś mocniejszym Zalmanie albo

Thermaltake'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj duron 900 na jakim badziewnym chlodzniu (no name) i pascie titana mial nawet 62 stopnie. chodzil tak przez rok 24h na dobe i nic sie mu nie dzialo. teraz sie bardzo ladnie daje podkrecac dlatego na twoim miejscu bym sie nie martwil :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie warto pchać się w koszty z pastą ceramiczną, przynajmniej do durona. ja jadę cały czas na srebrnej titana, na D800 i obecnym antku i jest ok.

lepiej załóż cooler falcon rock II od spire, najlepszy stosunek ceny do jakości. kosztuje raptem 48zł a jest wydajniejszy od wielu droższych modeli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te temperatury sa normalne dla durnia ja na 1000@1200 mialem cos kolo 60 a ty masz 1300 i to jeszcze w lecie ja mowie o zimie no wiec jest ok nic nie nie boj durek spokojnie 85C wytrzyma jak nie wiecej nie pchaj sie w koszty ...juz lepiej bys na tym wyszedl jakbys zsumowla i axp1700 kupil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten radiator to caly Cu czy tez mieszanka CU/Al - bo moim zdaniem Coller masz dobry - nie widze sensu zmieniac - co najwyzej przewietrz obudowe

Niestety Al/Cu. Pastę zmieniłem na Titana ze srebrem, tylko 2 stopnie

mniej, niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz podac temp. w obudowie?

Bo wyglada na to ze masz tam goraco-CLAP,D1300,Live...

Dokładnie

Chipset/System 37-39 stopni

Mam w planach wymianę obudowy na Enlight'a z montowanym z tyłu

wentylatorem wyciągającym.

Zresztą też i nowy cooler pewnie TT Volcano 10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 to troche duzo- zazwyczaj w dobrze wietrzonej obudowie jest 33.

Dodaj 2 wentyl wyciagajacy obok zasilacza a temp na CPU spadnie nawet o 10 st. u mnie tak bylo na D600@900.

Jak masz kase to bierz volcano- jest dosc cichy. Nie wiem jeszcze jak z wydajnoscia bo nigdzie nie widzialem testow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

39 to troche duzo- zazwyczaj w dobrze wietrzonej obudowie jest 33.

Dodaj 2 wentyl wyciagajacy obok zasilacza a temp na CPU spadnie nawet o 10 st. u mnie tak bylo na D600@900.

Jak masz kase to bierz volcano- jest dosc cichy. Nie wiem jeszcze jak z wydajnoscia bo nigdzie nie widzialem testow.

Wiem o tym, tyle że Enlight, którego mam nie ma miejsca na dodatkowy wentyl. Ale niedługo zamieniam się na obudowy. Więc problem zniknie. :wink:

Radiator mobo nie ma coolera fabrycznie.

Jeszcze jakiś tydzien temu miałem D600, temp w stressie około 34 stopni :D - Zalman - 1500obr/min. - kompletna cisza. A teraz :cry:

Napaliłem się na Volcano 10. Byłem w www.discotech.waw.pl Podłaczyli mi

ten coolerek, bardzo mały zresztą, solidnie wykonany miedziany radiator.

Natężenie hałasu na przyzwoitym poziomie. Według producenta wystarcza do Athlona XP 3400, więc musi mieć spory zapas mocy. Hałas można obniżyc fanmate'em

Nigdzie nie mogę znaleźć porządnej recenzji tego V10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mozesz podac temp. w obudowie?

Bo wyglada na to ze masz tam goraco-CLAP,D1300,Live...

Dokładnie

Chipset/System 37-39 stopni

Mam w planach wymianę obudowy na Enlight'a z montowanym z tyłu

wentylatorem wyciągającym.

Zresztą też i nowy cooler pewnie TT Volcano 10

Jak tylko uporam się z obudową i chłodzeniem (hałasem), poszukam

jakiejś mniej prądożernej i wydajniejszej grafiki.

Po odpaleniu jakiejś gry temperatura od razu podskakuje z 36 do 39 stopni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przewentyluj obudowę - zrób wszystko co uważasz za stosowne i co może obniżyć temperatury. Ja bym traktował zmianę coolera jako ostateczność - wszak masz niezłego i powinien sobie dać radę. A zmiana to nie jest tania impreza. IMO przyczyna nie jest badziewny cooler - tylko coś innego - zla wentylacja itd itp.

KOMBINUJ!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi