Skocz do zawartości
k27

Problem z plikami na dysku przenośnym.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mój problem jest następujący - na dysku przenośnym posiadam pliki oraz programy portable: thunderbird, firefox itp. Na dysku pracuję w domu i pracy. Często pojawia mi się problem polegający na tym, że nie mogę otworzyć w domu plików, nad którymi pracowałem w pracy (np. pliki graficzne psd) oraz nie mogę otworzyć thunderbirda, ponieważ kasują się  lub nie mam dostępu do plików konfiguracyjnych programu. Czasami pomaga uruchomienie partycja->właściwości->sprawdź i wówczas mogę otwierać pliki "zablokowane" - często jednak lądują one w katalogu: FOUND.000. system plików na dysku zewnętrznym to exFat. Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

PS. Na jednym i drugim kompie zainstalowany Windows 10.

Edytowane przez k27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo sam dysk się sypie albo problem leży po stronie przejściówki SATA-USB .

Możliwe że przyczyną problemów jest sama przejściówka , sam miałem parę razy podobne problemy , częściowo zaradziło temu kupno huba z aktywnym zasilaniem portów .

Choć na dłuższą metę to rozebranie dysku i popięcie go prosto do portu SATA - choć w twoim przypadku to mało wygodne rozwiązanie .

Jak pliki psd. czy konfiguracja TB nie zajmują dużo to proponuję trzymać je w chmurze dla bezpieczeństwa np. z pomocą dysku google .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi