theocraft Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Hej wszystkim, Taki zestaw dobrałem: http://www.morele.net/inventory/info/bfbZ8Z/ Pytań mam sporo, proszę o odpowiedź co kto wie :) 1. Zasilacz: Z moich obliczeń wynika, że moc do zapewnienia jest potrzebna około 300 W, zasilacz ma sprawność powyżej 80% więc minimalna moc potrzebna to circa 300/80% -> 375W więc 450W powinno być ok. A jest ok? ;> 2. Płyta główna: nie czuję zupełnie tego komponentu, teoretycznie wydaje mi się, że powinna być ok, ale ponoć nieaktualny BIOS może spowodować, że nie będzie kompatybilna z prockiem? Nie wiem czy pasuje do wybranych kostek pamięci RAM... Nie będzie bottleneck'iem dla całej konfiguracji? Ewentualna sugestia zmiany (oraz czy w tej sugestii nie będzie problemu z BIOSem)? 3.Windows: Jak to jest z tym windowsem? Kupuję go jak grę/program, w tym sensie, że raz kupię i mam na zawsze? Czy to jest na daną konfigurację? Podobno przy zmianie płyty głównej numer seryjny już nie wejdzie do ponownej instalacji? Więc za każdym uaktualnieniem sprzętu muszę kupować ponownie? Obecnie mam lapka z preinstalowanym windowsem 7, czy nie mogę tego jakoś przenieść na stacjonarkę? 400 zł piechotą nie chodzi... 4. Karta graficzna... 2 GB, czy nie jest już za późno na kupno tylko 2 GB karty? Przy rozdzielczości 1920x1080 wydaje się że 2 GB powinno być na styk w przypadku max detali w nowszych grach. Co jak co, ale tekstury lubię mieć na max, wciąż jednak przy 1080p nie wymagane jest chyba >2GB RAMu na karcie graf.? 5. Listwa zasilająca / UPS - obecnie lapek, nagłym wyłączeniem prądu się nie przejmuję, a jak to budżetowo załatwić przy stacjonarnym? 6. Brak nagrywarki DVD - przez ostatnie 5 lat korzystałem ze swojej nagrywarko-odtwarzarki CD/DVD może 10 razy z czego 9 dla znajomych, to chyba niegłupi pomysł usunąć ten element? Pełen format (z reinstalacją systemu) można przeprowadzić chyba z pendrive'a? Dzięki z góry za wszelkie odpowiedzi :) Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez theocraft Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...