Skocz do zawartości
amp

Upgrade komputera...potrzebny?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Opiszę sytuację z komputerem szwagra bo ja mogę złożyć kompa ale z doradztwem to u mnie ostatni słabo...u niego w obu zagadnieniach jeszcze gorzej.Więc przechodząc do sedna,składałem mu kompa bo chciał zastąpić starucha a że miał określony budżet to skorzystałem też z pomocy tego forum.Komputer wtedy miał być do netu,filmów itp.(gier zero).Specyfikacja:Mobo Asrock H81M,GF GTX 650OC-1GB,Procek Intel Pentium G3420 3.2GHz,zasiłka corsair VS 450W,Pamięć Goodram 8GB (ostatnio zmieniona z 4GB),dysk SSD i talerzowiec.Teraz tak...ostatnio pisze pracę i może się tym zajmować później...ale nie koniecznie i używa 3DMaxa,autocada (nie wiem czy poprawnie to piszę) i nie pamiętam czego jeszcze-do modelowania 2D/3D (też ciężko mi to określić bo on wie dokładniej ale ja to muszę pisać boink.gif).Komputer mu zaczął zwalniać,przymulać i moją pierwszą sugestią było dołożyć pamięci (co też zrobił 4/8).Będąc dziś u niego stwierdził że dalej coś mu zmula (przy tych programach) i chciałby się dowiedzieć co trzeba by wymienić,dołożyć ewentualnie do tego kompa żeby to zaczęło działać jak trzeba.Jest jeszcze taka możliwość:kupno używanego i7 2600K z płytą asrock z68 extreme 4 gen 3+ lepsze chłodzenie procka i 16GB pamięci G.Skill sniper 1600 za ok 1300 PLN ale czy to pomoże...doradźcie co da się zmienić,ulepszyć aby to zaczęło działać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G3240 to faktycznie mało do CAD , 3Dmaxa czy modelowania/renderingu , szczególnie jak całość leci przez CPU .

Branie I7 2600K + płyta i 16GB ram to średni pomysł , lepiej wymienić tego procka co ma na jakiegoś I5/I7 lub Xeona .

Np. I5 4460 za 805 zł czy Xeon E3 1231 V3 za 1153 zł .

Już I5 zwiększy komfort pracy w tym co robi,  Xeon z większą ilością cache L3 i HT jeszcze zwiększy ten komfort .

Dopiero potem inwestować np. w ram czy wydajniejszy układ graficzny do wspomagania modelowania .

PS. Komp mu muli od tak kiedy nic nie robi lub w najprostyszych czynnościach czy dopiero jak zabiera się  za modelowanie czy soft do CAD ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obstawiam że to procek nie wyrabia , G3420 ma tylko 2 rdzenie + mniej cache L3 od I5 czy I7 / Xeona .

Dołożenie ramu mogło nie wiele poprawić sytuację .

Jak możesz to zrób eksperyment - zainstaluj u siebie 3D Maxa , AutoCada czy inny soft którego twój szwagier używa i pozwól mu chwilę na twoim kompie popracować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zależy co to za pliki 3D, bo tu karta gra pierwsze skrzypce i to ją bym obwiniał, acz oprogramowanie nowe już potrafi wymusić mocniejszego procka. Karta szczególnie pokaże możliwości w viewportach. Jeżeli nie jest to dedyk Quadro czy FirePro to można się zdziwić.

Poza tym hasło "coś przymula" nie bardzo mówi cokolwiek.

Niedawno jeszcze pracowałem w modelu 3D microstation na E6700 + QUADRO 3700 i zaiwaniało, a sprzęt leciwy.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też nie za bardzo rozumiem o co szwagrowi chodzi z tym zamulaniem,chyba o to że program za długo myśli zanim coś zrobi (czasami)...z tego co widziałem u niego to ma autocada włączonego i coś na drugim monitorze...to on by musiał to wyjaśniać ale jakoś to on wyrywny do tego nie jest.taki typ chciałby aby działało i mu ktoś coś doradził ale sam nie napisze (powie) o co mu chodzi i co muli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam odświeżam temat bo szwagier się jednak zdecydował i ma chęci na zakupy...napiszcie co i na co wymienić aby w 3DMax,autocad,modelowanie 2D/3D dało radę spokojnie.Nic nie będzie podkręcane więc płyta,pamięć (ewentualnie dokupić drugą 8GB),zasilacz,obudowa by zostały...co zmienić? na pewno procek a grafikę?...jeżeli to na jakie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dziś to ma to co w pierwszym poście Mobo Asrock H81M,GF GTX 650OC-1GB,Procek Intel Pentium G3420 3.2GHz,zasiłka corsair VS 450W,Pamięć Goodram 8GB,dysk SSD goodram i talerzowiec...budżet?...nie określił.Ja oczywiście orientuję się że taki i7 to cena prawie całego jego kompa,ale on chyba nie za bardzo zdaje sobie z tego sprawę...więc moim zdaniem wymiana procka na i5,i7 i ewentualnie dokupienie ram dała by radę,chyba że jakaś lepsza karta graficzna do tego.Potrzebuję pomocy co do wyboru podzespołów...budżetem niech zajmie się szwagier :D No chyba że myśli o całym kompie to wtedy też liczę na propozycje takiego sprzętu ale nie wiem czy warto w całość inwestować i bujać się ze sprzedażą tego co ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście na jego miejscu poszedłbym w I7 + ram, niemal na bank GTX 650 będzie wystarczająca.(Nie wiem co wyprawia w 3D Max)

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-5675c-3-1-ghz-broadwell-sockel-1150-tray-oem-cm8065802483201-944383-748459/Jak oszczędzać chce.

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i7-5775c-quad-core-3-30ghz-6mb-lga1150-14nm-65w-box-bx80658i75775c-747301/

Kupić samego procka i zobaczyć co na to szwagier. Przy okazji zerknąć ile mu "połyka ramu". Jak przekracza 8GB , to dorzucić.

Potem będziemy martwić się kartą graficzną.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi