jogi Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 tak wiem, wiele bylo tematow o HDD w ostatnim czasie, zalezy mi jednak nie na wiedzy teoretycznej,ale na praktycznej TYCH DWOCH dyskow, nie mysle o innych, bo zalezy mi na duzej pojemnosci, 8MBcash'u i 3letniej gwarancji. Z tego co pisaliscie maxtor jest troche glosniejszy niz seagate ale tez i szybszy - czy ta opinia tyczy sie wszystkich modeli czy moze juz seagate 8MB bedzie w miare nadazal za maxtorem?? Zalezy mi na dysku w miare cichym i szybkim... pozdr. Jogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2002JSQ Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Nie wiem czy Maxtor bedzie znaczaco szybszy od Seagate'a... ale napewno ciut glosniejszy. Seagate jest w porzadku, ale jednak te 12m-cy gwarancji... Maxtor, o ile sie nie myle, daje 36 i uwzglednialbym to przy wyborze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 będzie ciut szybszy... szczególnie przez pierwsze 60gb. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 ja wiem natomiast że seagate nie zwalnia mocno po zapełnieniu go do np. 80-90%, jak ma to miejsce w Caviarach. nie wiem czy maxtor to ma ale jeśli ktośwykorzystuje dysk na maxa to seagate ma tu solidny argument. no i barracuda 7200.7 ma największą szybkość odczytu danych, wyraźnie wyższą od Caviara, a cisza pewnie w barracudzie też fajniejsza chociaż maxtora także nie powinno być słychać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 wedlug mnie lepiej brac maxtora chyba korzystniej miec 2 lata wiecej gwarancji niz cichszy dysk :) a jezeli bendzie ci on bardzo przeszkadzal to mozesz go wyciszyc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Powiem ci cos,co moze cie zainteresuje : w jednym sklepie z 10 sprzedawanych dyskow maxtor 3 sa zwracane do reklamacji, co swiadczy o ich jakosci konstrukcji Z tego co ja wiem,maxtory sa ciche, dosyc szybkie ale troche wadliwe, a barracudy to IMHO pewniaki, szybkie,w miare ciche i stabilne. Na moim dysku w pcmarku osiagam ponad 1300 pktow hdd Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Tonic2, to juz twoj drugi pst gdzie palnąłes jakies głupstwo ;) Nawyaziej mało wiesz ;) Takl sie sklada ze wszytkie filrmy maja w ofercie dyski 120Gb lub wiecej. Zalezy ci na 3 letniej gwaracji? Akurat wziałem dyski ktoe maja tylko toczna gwaracncje. Nie spotkłałem sie z dyskimem maxtora któr miał by 3 lata gwaracji, a tymbardziej z seagatem. IBM, WDC, Samsung.. te maja 3 lata gwarancji. Najlepszym rozwiazaniem było by kypno IBM'a oczywiscie z 8 MB cachu i 120GB pojemnoscia.. ale tylko jak mas zpieniadze .. :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Tonic2, to juz twoj drugi pst gdzie palnąłes jakies głupstwo ;) Nawyaziej mało wiesz ;) Takl sie sklada ze wszytkie filrmy maja w ofercie dyski 120Gb lub wiecej. Zalezy ci na 3 letniej gwaracji? Akurat wziałem dyski ktoe maja tylko toczna gwaracncje. Nie spotkłałem sie z dyskimem maxtora któr miał by 3 lata gwaracji, a tymbardziej z seagatem. IBM, WDC, Samsung.. te maja 3 lata gwarancji. Najlepszym rozwiazaniem było by kypno IBM'a oczywiscie z 8 MB cachu i 120GB pojemnoscia.. ale tylko jak mas zpieniadze .. :/ Gdzie ty widzisz glupstwo? Pierwsze zdanie to tylko fakt,nie mowie od siebie,a reszta to tylko moje zdanie, nie fakt i w tym moge mylic sie, a nie palnac glupstwo jak mowisz :? Sa maxtory i barracudy 120 GB z trzyletnia gwarancja, popatrz po sklepach netowych,np. komputronik Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 są, potwierdzam. zdarzają się i takie prełki. więc IMO najlepiej Seagate z 3 letnią gwarancją - cisza, wydajność i pewność. żaden caviar nie spełnia tych 3 warunków, szczególnie jeśli chodzi o hałas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 są, potwierdzam. zdarzają się i takie prełki. więc IMO najlepiej Seagate z 3 letnią gwarancją - cisza, wydajność i pewność. żaden caviar nie spełnia tych 3 warunków, szczególnie jeśli chodzi o hałas. Coś ty się tego caviara tak czepił. Temat dotyczy Seagate i Maxtora a ty coś o caviarze piszesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 są, potwierdzam. zdarzają się i takie prełki. więc IMO najlepiej Seagate z 3 letnią gwarancją - cisza, wydajność i pewność. żaden caviar nie spełnia tych 3 warunków, szczególnie jeśli chodzi o hałas. Coś ty się tego caviara tak czepił. Temat dotyczy Seagate i Maxtora a ty coś o caviarze piszesz. Hmm... u mnie bylo niecicho,wydajnosc - mialem w pcmarku niewiele ponad 800 a pewnosc... podpis wam powie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 ja wiem natomiast że seagate nie zwalnia mocno po zapełnieniu go do np. 80-90%, jak ma to miejsce w Caviarach. nie wiem czy maxtor to ma ale jeśli ktośwykorzystuje dysk na maxa to seagate ma tu solidny argument. no i barracuda 7200.7 ma największą szybkość odczytu danych, wyraźnie wyższą od Caviara, a cisza pewnie w barracudzie też fajniejsza chociaż maxtora także nie powinno być słychać. Skończ już chrzanić co drugie słowo o tych Caviarach. jogi i tak go nie chce kupić, więc możesz spać spokojnie. Z dwóch podanych przez jogi dysków ja bym wybrał Maxtora (z 3 letnią gwarancją jak w Komputroniku), w tej chwili u rodziny mam dwa Maxtory od dłuższego czasu i świetnie się sprawują, z tym, że oczywiście są to starsze modele. Za dużo widziałem padniętych Barracud IV w pracy i u znajomych, przestałem trochę ufać tej firmie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Demofoner Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 a ja mam pytanie bo nie chce oddzielnego topica zakładać, bo właśnie chce kupić maxtora i skłaniam się do serial ata ponieważ w testach jest szybszy a nie dużo droższy. Co powiecie. A jeśli nie sata ? to ide ata ale jaki ibm czy maxtor ? chodzi mi o 120gb i 8mb cache. Potrzebna mi cisza bo komp chodzi 24/7 a gdy śpie stoi tyłem 1,5m od mojej głowy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Maxtor bo ble ble ble ile razy można o tym pisać? :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 A właśnie że IBM ble ble ble http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6020&sid=1 tylko ta cena ... 8O i niekoniecznie w Siriusie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 niech mi ktos da link do jakiegossklepu gdzie zobacze ze na seagate daje ktos 3 letnia gwaracje... na maxtora bym bardziej zrozumiał ale niech mi kros znajdzie baracude :? Mowicie ale ja nei wierze!! :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 A właśnie że IBM ble ble ble http://sirius.pl/product.php?action=info&id=6020&sid=1 tylko ta cena ... 8O i niekoniecznie w Siriusie Heh maybe, ale wybór mamy między Maxtor a Seagate. Drugiego nie trawię, zbyt wiele straciłem przez buble tej firmy :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 You're welcome: http://www.comp-art.pl/index.php?site=grupa&grupa=AJ :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 hm, 35 a 36 miesiecy to roznica!! ;) hhehe qrde :? dziwne ze jest taka gwarancja :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bronek2000 Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 niech mi ktos da link do jakiegossklepu gdzie zobacze ze na seagate daje ktos 3 letnia gwaracje... na maxtora bym bardziej zrozumiał ale niech mi kros znajdzie baracude :? Mowicie ale ja nei wierze!! :/ Tu jest 36 miesięcy: :D Barracuda: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6839 Maxtor: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=7398 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 hm, 35 a 36 miesiecy to roznica!! ;) hhehe qrde :? dziwne ze jest taka gwarancja :? Gwoli ścisłości dodam że ta gwarancja jest od daty produkcji, a nie od daty sprzedaży - nie każdy sprzedawca o tym powie (zresztą może nie każdy wie :wink: ) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abdel_k9 Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 hm, 35 a 36 miesiecy to roznica!! ;) hhehe qrde :? dziwne ze jest taka gwarancja :? Ja na swoja baske tez mam 3 lata gwarancji i kupilem ja w sklepie POINT we wroku. NO i oczywiscie jestem z niej bardzo zadowolony. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2003 Mały update: Na pewno jest tak w przypadku Caviarów, co do pozostałych - nie wiem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Dzieki wszystkim za wypowiedzi :) co do gwarancji to biore pod uwage tylko 3letnią i rzeczywiscie czesc sklepow oferuje tylko 12mies, ale sa tez takie firmy, gdzie 3 lata:) niektorzy z Was zarzucili oczywiscie haslo, ze w kolko pada to samo pytanie o dyski, ja jednak puscilem haslo o konkretne dwa modele, a to z tego wzgledu, ze nawet szukajac przez google nie moglem zbyt duzo znalezc opinii polskich uzytkownikow o tych akurat egzemplarzach, znaczenie wiecej jest o pojemnosciach mniejszych. Wybor najprawdopodobniej padnie na B7, HDD raczej niepoddaje jakims zawrotnym tesmot w pogoni za kilkoma punktami wiecej a roznica w czasie uruchamiania windowsa rzedu 1s...jakos to przezyje :) :) Mysle, ze cena za ten egzemplarz ok. 510PLN bedzie rozsadna. Ostatnia sprawa, czy do chlodzenia HDD wymagany jest jakiejs konkrentnej wielkosci wiatrak, czy wystarczy zmodernizowac przeplyw powietrza od tego co jest w przedniej czesci obudowy? Pozdrawiam Jogi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 Co do ceny zajrzyj jeszcze tu: http://sklep.logos.pl/sklepl/show.php?id=ST3120026A co do chłodzenia wiem z praktyki - bo sam tak mam - dobrym rozwiązaniem jest wentyl 80x80 z przodu obudowy gdyż nie dość że wymusza obieg powietrz w obudowie to jeszcze chłodniutkie powierze owiewa HDD. Niestety nie podam ci temp. mojego HDD bo to Caviar a te nie mają wbudowanych czujników :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 no tak, tylko gwarancja 12 mies :? kumpel handlujacy sprzetem moze dla mnie miec za 510PLN z 3letnią rekojmia, jak cos sie stanie ja molestuje jego a on hurtownie skad bral sprzet. jest jeszcze taki link: http://www.terra.com.pl/cennik/hdd.htm ale czynne dopiero od 11ej wiec o gwar jeszcze nie wiem. szczerze mowiac jakos nie mam przekonania do sklepow Netowych jesli nie ma normalnego punktu obslugi klienta (jak np. Ultramedia w W-wie) Dzieki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 tak wiem, wiele bylo tematow o HDD w ostatnim czasie, zalezy mi jednak nie na wiedzy teoretycznej,ale na praktycznej TYCH DWOCH dyskow, nie mysle o innych, bo zalezy mi na duzej pojemnosci, 8MBcash'u i 3letniej gwarancji. Z tego co pisaliscie maxtor jest troche glosniejszy niz seagate ale tez i szybszy - czy ta opinia tyczy sie wszystkich modeli czy moze juz seagate 8MB bedzie w miare nadazal za maxtorem?? Zalezy mi na dysku w miare cichym i szybkim... pozdr. Jogi poszukaj sobie, a zobaczysz, najpierw wszyscy wychwalają sigejty a potem piszą "dlaczego mi dysk piszczy, czy to normalne...." a w podpisie oczywiście sigejt baraqda, firma sigejt ostatnio strasznie zeszła na psy, robi sprzęt potwornie awaryjny i wolny, pozatym strasznie grzejący się (mam na myśli głównie b4), porównywanie sigejta do maxtora to tak jakbyś porównywał ECS do Asusa, gdzie ECS=Sigejt ASUS=Maxtor ROTFL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 no tak, tylko gwarancja 12 mies :? O, sorry :lol: nie zauważyłem Zasugerowałem się tym żę taniość widzę :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jogi Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 chyba zaraz popelnie sepuku :) :) dzwonilem do sklepu gdzie maja dyski i powiedzieli, Seagaty w zaleznosci od dystr. maja gwarancje 12 lub 36 mies. Maxtor moze minimalnie glosniejszy, ale ATA133 robi swoje, gwarancja 12mies ale za 20zeta mozna dokupic na kolejne dwa lata :) :) na gieldzie komp nie wykluczone, ze ceny troche skocza do gory, bo ostatnio jest ogolna tendencja wzrostowa :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2003 chyba zaraz popelnie sepuku :) :) dzwonilem do sklepu gdzie maja dyski i powiedzieli, Seagaty w zaleznosci od dystr. maja gwarancje 12 lub 36 mies. Maxtor moze minimalnie glosniejszy, ale ATA133 robi swoje, gwarancja 12mies ale za 20zeta mozna dokupic na kolejne dwa lata :) :) na gieldzie komp nie wykluczone, ze ceny troche skocza do gory, bo ostatnio jest ogolna tendencja wzrostowa :( To looknij jeszcze tu: http://www.comp-art.pl/opisy/produkt.php?p..._id=00002-06809 tylko nie wiem jak ze sprzedażą wysyłkową bo to w Bydgoszczy chyba jest Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...