Skocz do zawartości
pl4tin3

Windows 7, nowy dysk SSD i utrata licencji?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnośnie licencji w Windowsie 7.

Parę lat temu kupiłem komputer który miał już wgranego Windowsa 7 czyli wersja OEM, bez pudełka tylko z naklejką z numerem seryjnym Win7 na obudowie.

Z racji tego że jest tam dysk HDD chciałbym dokupić do niego dysk SSD i na nim nagrać Win7 jednoczesnie usuwając dysk HDD (będzie lezał w szafie :P) i tutaj moje pytanie : Czy mogę normalnie nagrać Win7 na SSD używając numeru seryjnego na obudowie komputera czy przez to że kupie nowy SSD to także muszę kupować nowego Win7? :(.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oo :) świetnie. Czyli nie wyskoczy żadne okienko typu : "ten program może działać na pirackiej licencji" Czy coś w tym stylu? Chodzi po prostu o to żeby 2 kompy nie miały tego samego klucza seryjnego podczas działania? A więc kiedy ten HDD ze starym windowsem bedzie lezał w szafie niepodłaczony to MS nie uzna tego klucza jako działającego na innych komputerach (czyli pirackiego)? Dobrze myśle :)?

Edytowane przez pl4tin3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko będzie OK , klucz i licencją są przypisane do płyty a nie dysku czy innego elementu .

Po prostu zainstaluj na czysto system lub sklonuj partycję systemową - albo za pomocą softu dołączonego do SSD albo za pomocą Acronisa czy Clonezilli .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi