krzypaw Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Witajcie. Muszę coś zrobić z kompem mojego syna (12 lat) bo coraz częściej narzeka że ścina w grach. Mój sprzęt to Asrock M3A770 DE Athlon II X3 450 na 3,5 GHz chodzi bez najmniejszego problemu. NVidia GTX460 ram 768 gddr5 2x2gb ram ddr3 1333 obudowa z wiatrakiem 12 cm i na boku 28 cm. Zasilacz OCZ xstream 500 wat. Monitor ful hd Chciałbym kompa trochę zmodernizować bo coraz częściej nowe gry chodzą na minimalnych ustawieniach grafiki jeśli w ogóle ruszą, na średniej rozdziałce, nie full HD. Mam na upgrade ok. 500 zł. myślałem o wymianie grafiki, na jakiś HD 7970 albo GF GTX 760 oczywiście używki. Myślałem też o wymianie proca na Phenoma II 9?0 (używka ok 250). Ew może doradzicie jakąś inną drogę żeby ten sprzęt jeszcze jakiś czas posłużył do grania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Moim skromnym zdaniem sytuacja jest nienajlepsza i może warto by młodemu zafundować nowego kompa? Ładowanie kasy w ten nie jest zbyt racjonalne. Gdybyś jednak szedł w stronę wymiany tylko grafiki na Rebrandeona, celuj raczej w HD 7870 / HD 7950 zamiast 7970. 7970 byłaby do tego procesora przerostem formy. A gdybym ja został pod ścianą postawiony i musiał zmienić grafikę to brałbym GTX 750ti używane albo nawet nie-ti. Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez adashi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Tylko jak patrzyłem na benchmarki ranking kart graficznych to taki gtx650 czy 650 ti to ma podobne osiągi to mojego gtx460. Siedziałem kilka dni i czytałem o grafikach i sam nie wiem co będzie lepszym wyborem. Brałem też pod uwagę wymiana samej płyty i proca na jakiś i3 lub i5 z używek i pozostawienie pozostałych podzespołów. ew. taki i5 http://allegro.pl/intel-i5-3470-3-2ghz-turbo-3-6ghz-box-gw-1m-i5632458420.html albo i2400 za 414 jest to prawie bym się w budżecie zmieścił. plus jakaś niedroga płyta. Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez krzypaw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 i5 jest poza zasięgiem tego typu budżetu albo będziesz zmuszony kupować trupa z serii 2000 z podobnie strupieszałą płytą bez gwarancji i z jakiegoś podejrzanego źródła. Naturalnie to by poprawiło sytuację ale nie byłyby to sensownie wydane środki. Do najnowszych gier masz także za mało RAM. IMO ja bym brał tę 750(ti) i zobaczył czy poprawi ona sytuację wystarczająco na pewien czas. A docelowo dążyłbym do najtańszego i3 1150 albo przy wyższym budżecie do najtańszego i5. Kupowanie obecnie platformy 1155 jest bezsensowne, bo kupujesz coś co praktycznie nie da się sprzedać. Można dokupić płytę albo procka jeżeli to drugie masz za darmo albo zostało Ci ze starego kompa bo coś się popsuło. Albo jeżeli naprawdę kupujesz to w cenie okazyjnej, a 414 zł taką z pewnością nie jest. Kupowanie kompletu to niezła ekstrawagancja... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzypaw Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Nie wiem na ile wiarygodne są te wszystkie rankingi ale według benchmark.pl to różnica między GTX460 a GTX 750 ti nie jest aż taka duża, http://www.benchmark.pl/ranking/porownanie/geforce-gtx-460-vs-geforce-gtx-750-ti a jeśli kupiłbym kartę teraz to chciałbym żeby za rok powiedzmy jak zmienię platformę pasowała do nowej płyty, tym bardziej że nie zanosi się na nowy slot pod grafiki, więc raczej będzie pasować. Jak porównywałem (na tej samej stronie co powyżej zresztą) procesory to pomiędzy moim athlonem II 450 a najtanszym I3 na LGA1150 to też jakiegoś olbrzymiego skoku nie ma. Więc nie rozumiem już czy te benchmarki i porównywarki to sobie można wsadzić czy obiegowe opinie o wydajności są wytworem speców od marketingu i potrzeby sprzedaży nowych produktów?? Jak to w końcu jest?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Można sobie wsadzić takie porównywarki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2015 poszukałbym phenom 965 i gtx 660 [Ti] [ewentualnie 760] 750ti to jednak słabizna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...