Skocz do zawartości
enviro3d_artist

Zestaw za 9000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, poszukuje swiezego spojrzenia na dobor czesci do nowego komputera, ktory chce zlozyc. To do czego bede go uzywal w praktyce to przegladanie netu (jak kazdy), granie w gry na maksymalnych ustawieniach oraz produkcja contentu graficznego do gier na pc/ps4/x1 (juz nie tak duzo czasowo, gdy zajmowalem sie tym na freelancie z domu, bo jedynie po pracy w studiu, ale wciaz to dyktuje pewne wymagania. Konkretnie to glownie 3ds max, photoshop, zbrush, substance painter, xnormal, cryengine.

Kilka czesci juz mam:

Haf-X coolermaster case
OCZ Modstream 700W (narazie nie bede zmienial)
Samsung 850 EVO 500GB
Samsung F1 1TB internal and ADATA 1TB external (troche leciwe, ale czemu nie przelozyc)
ASUS Xonad DX 7.1
2x 1920x1200 24" ips screens

Pozniej w tym roku planuje przesiasc sie na monitor(monitory) 4k i SLi, a ram rozwinac do 64GB jezeli bedzie taka potrzeba. Rowniez mozliwe ze zmienie chlodzenie CPU na np Corsair H110i GTX lub Noctua DH-N15.

Czesci, ktore chce kupic to:

i7 6700k

ASUS maximus VIII Hero Z170

ASUS Strix OC 970GTX

Corsair Vengeance LPX 2666MHz DDR4 2x16GB

nagrywarka blueray Plextor

Silentium PC Grandis XE1235

2x Raid1 HGST 7k4000 Ultrastar 3TB (HUS724030ALA640) albo 2x Raid1 HGST IDK Deskstar 4TB (H3IK40003272SE) albo 3x Raid5 Western Digital 3TB SATA Caviar Green (WD30EZRX)

Co do dyskow zalezy mi bardzo na niezawodnym rozwiazaniu. Niezawodnosc ponad wszystko.

Pozdrawiam, liczę na sugestie.

Edytowane przez enviro3d_artist

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta graf to najmniejszy dylemat w moim odczuciu, ją się wymienia 5x cześciej niż resztę. :) 980 imo jest nieadekwatnie droższe.. ale zastanowię się.

Btw, proszę się też specjalnie nie tracić czasu na wyliczenia cenowe czy to się zmieści w tych 9000 z tytułu, napisałem to bo tego wymaga regulamin. Budżet jest elastyczny, ale nie bez dna.

Ah zapomniałem zapytać. Wie ktoś kiedy Maximus VIII Extreme trafi do sprzedaży oraz jakiekolwiek inne pamięci DDR4 2x16GB niż Corsair vengeance (np Ripjaws V)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz używać MSAA x4+ to w wielu grach gtx 970 nie da sobie rady. Z msaa x2 czy fxaa etc sobie poradzi. Jeśli interesują cię bajery typu hairworks w Wiedźminie 3 to gtx 970 też jest do tego za słaby. Minimum to gtx 980, a najlepiej 980 Ti. Jeśli obejdziesz się bez tych bajerów to spokojnie możesz brać gtx 970 i czekać na Pascala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na facebooku mentoruję kilku aspirujących przyszłych grafików 3D. Nie robię tego w sposób publiczny ani odpłatny. Te osoby się do mnie odezwały na maila szukając informacji o życiu za granicą czy o tym jak się dostać do branży gier.

Wiem, że ludzie tu piszą nieodpłatnie, tak jak 10lat temu. Jednak 10lat temu, a dobrze pamiętam te czasy, wyglądało to zupełnie inaczej. Dostrzegałem więcej pasji wśród ludzi. Pan moderator jest tego przykładem, powołując się na pieniądze.

Jeżeli o mnie chodzi, a ktoś jest chętny to zapłacę za czas poświęcony na konwersację ze mną 1v1 na temat poruszony w tym temace. Jednak, żeby była jasność, jeżeli już za coś bierzemy pieniądze, to musimy wykazać się profesjonalizmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pan moderator jest tego przykładem, powołując się na pieniądze.

Ja nie powołuję się na pieniądze, lecz mówię o pomocy nieodpłatnej. Korzystanie z takiej pomocy wymaga odpowiedniego zaangażowania ze strony osoby, która pomocy oczekuje. Nie każdy ma czas wypisać elaborat z dowodami na dany temat. Jeśli jednak ktoś wskaże drogę, można z tego drogowskazu skorzystać. Jeśli nie masz czasu lub ochoty się w to angażować, niestety musisz wynająć osobę, która Ci to wszystko ogarnie. Mając dokonany już wybór co do zakupu, będziesz potrzebował kogoś, kto to wszystko skonfiguruje, postawi macierze raid itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do magazynu, zainteresuj się..

http://www.netgear.pl/business/products/storage/readynas/RN31400.aspx#tab-techspecs

Karta graficzna, 980Ti

Pamięci raczej:

http://www.morele.net/pamiec-g-skill-ddr4-32gb-4gbx8-3000mhz-cl15-ripjaws-4-red-f4-3000c15q2-32grbb-723145/

Karty pokroju FirePro czy Quadro nie interesują cię, w viewportach docenisz?

PS. Użytkownicy forum dobrowolnie poświęcają swój czas by komuś pomóc. Doceń to, a nie oczekuj profesjonalnej pomocy, bo Ty stawiasz takie oczekiwania. Chcesz konkretnego rozwiązania, kup stację graficzną pod swoje potrzeby profesjonalisty, pisząc choćby do dowolnego przedstawiciela np HP,Della podając mu swoje wymagania.

Będziesz miał profesjonalnie, bezawaryjnie, z szybką reakcją na awarię i dłuugą gwarancją.

Weź pod uwagę, że każdy ma własne wyobrażenie o pro...niekoniecznie leżące na Twojej drodze rozumowania.

Dlaczego nie rozważasz Xeona, czy I7  6,8,12 rdzeniowego? 6700K to nie target dla PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G.SKILL Ripjaws V Series F4-3000C15D-32GVR

Gdzie można je dostać?

Dzięki NostradamuSek za linka. Dziś mój lead również zarekomendował mi dyski NAS właśnie w takim klastrze, czy jak to nazwać. Ten temat jest dla mnie nowy. Taki system NAS jest niezależny od komputerów, komunikuje się z nimi przez sieć  (potrzebne jest połączenie z routerem od internetu, broadband, czy wystarczy połączyć skrętką z PC i ustawić sieć w windowsie)?

Nie wiem o co chodzi z tym brakiem zaangażowania z mojej strony, od kilku dni czytam wszytko jak leci i zakładam mnóstwo tematów a różnorakich forach zbierając informacje. 

W moim temacie postarałem się zawrzeć wiele informacji i mój 1wszy post nie jest wcale krótki, w przeciwienstwie do... mniejsza już.

Z 6+ rdzeni nie do końca będę miał pożytek. W praktyce nie będę aż tak dużo tej grafiki robił w domu po pracy, ale ujmę to tak. Mniejsza ilość rdzeni przełoży się na czas renderowania. Czyli zostawienie kompa i pójście na godzinny spacer zamiast 40 minutowego.

Natomiast niedostatek pamięci vram czy ram będzie się wiązał z frustracją podczas pracy nad modelem. Nawet jeżeli będę pracował tylko 1-2h dziennie, to oczekuję, że mój komputer uciągnie wszystko co robię. :)

Przeważnie w domu obczaja się nowe aplikacje, ficzery, workflow, na co nie ma czasu w pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obrazowo mówiąc to dostajesz tu wędkę - a chcesz rybę

chcesz 100% bezpieczeństwa - musisz być że tak powiem świadomym użytkownikiem nie ma czegoś takiego  że wciskasz magiczny guzik i wszystko samo się robi [nawet sama konfiguracja dysków i kopi zajmujue trochę czasu, acz można się pobawić i wszystko tak ustawić żeby "samo" dbało o bezpieczeństwo, oprócz dysków jeszcze jakiś UPS musowo - i to też nie najtańszy] albo bulisz kasę na jakąś firmową stację i pakiet gwarancyjny.

mimo wszystko szedłbym w lga 2011-3 bo co zrobisz jak się okaże że 32GB ramu to mało a i więcej rdzeni pozwoli zrobić szybciej robotę - po co masz łazić godzinę na deszczu ;) zawsze to lepiej posiedzieć przy kominku z jakimś szkłem w dłoni 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obrazowo mówiąc to dostajesz tu wędkę - a chcesz rybę

chcesz 100% bezpieczeństwa - musisz być że tak powiem świadomym użytkownikiem nie ma czegoś takiego  że wciskasz magiczny guzik i wszystko samo się robi [nawet sama konfiguracja dysków i kopi zajmujue trochę czasu, acz można się pobawić i wszystko tak ustawić żeby "samo" dbało o bezpieczeństwo, oprócz dysków jeszcze jakiś UPS musowo - i to też nie najtańszy] albo bulisz kasę na jakąś firmową stację i pakiet gwarancyjny.

mimo wszystko szedłbym w lga 2011-3 bo co zrobisz jak się okaże że 32GB ramu to mało a i więcej rdzeni pozwoli zrobić szybciej robotę - po co masz łazić godzinę na deszczu ;) zawsze to lepiej posiedzieć przy kominku z jakimś szkłem w dłoni 

LGA 1151 obsługuje 64GB, dlatego zależy mi na 2x16GB. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LGA 1151 obsługuje 64GB, dlatego zależy mi na 2x16GB.  :)

tak

ale jakoś nie za bardzo je widać w sklepach w porównaniu do 4x8GB

i cena na pewno bedzie odpowiednia wysoka do pojemności jednej kości

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NASa najlepiej podpiąć pod router, bridge... bo masz wtedy dostęp do niego wszędzie po necie.

Oczywiście kabelkami, by wykorzystać max łącza i stabilność.

Do PC skętką i tak, wystarczy sieć Windowsa.

RAMy te raczej w Polsce nie kupisz. Nie szukałem.

Co do wielu rdzeni... czas to pieniądz, jeżeli nie, to nie ma problemu, ale wiesz, render może iść w tle i robić coś dalej. Jak masz pieniądze na 6 rdzeniowca to moim zdaniem warto brać. Gry to to, spokojnie też obrobi. 

Z resztą sam wiesz mniej więcej co potrzebujesz, to i kupisz to co uważasz za słuszne.

My ci dajemy tylko sugestie, ale też nie siedzimy ci w głowie, by wiedzieć co tak naprawdę potrzebujesz.

Edytowane przez NostradamuSek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi