Skocz do zawartości
radqu

jaki RAM do starego komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

rodzice mają trochę staszy komputer, którego używają głównie do internetu, poczty, office i jakichś prostych aplikacji. Niestety strasznie zamula ostatnio, będę go formatował i pomyślałem, że może dorzucę trochę ramu (+1GB), obecnie jest 1GB. Ma to sens, coś pomoże? Słabo się znam na komputerach więc nie wiem jaką kość trzeba kupić i czy  w ogóle jest tam jeszcze miejsce (teraz nie mam dostępu żeby to sprawdzić).

Płyta główna to podobno ASRock G31M-GS, reszta info na zdj (screeny umiem robić, ale tak było wygodniej ;) ) z home everesta, może ktoś będzie w stanie pomóc.

Dzięki.

nMQ8zGS.jpg

CvAb4xM.jpg

zKqvlCM.jpg

VoStryt.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Core2duo powinien sobie radzić w takich zastosowaniach, a 1GB ramu to bardzo mało. Zajęty jest tylko 1 bank pamięci, więc na pewno jest miejsce na drugi. 1GB nie ma co dorzucać - ja bym wrzucił min 2, a nawet 4GB. Ale i to może być mało - zamulać może HDD - przydałby się zrzut smart z CrystalDiskInfo.

Płyta obsługuje DDR2 - szukałbym kości kingstona bo cechuje się największą kompatybilnością.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki,

właśnie wklepałem w googla nazwę modułu ram (że też wcześniej na to nie wpadłem) i wychodzi, że siedzi tam coś takiego: GoodRam DDR2 1024MB PC800 CL6, jak kupię taki sam moduł tylko 2gb to powinno grać ze sobą? czy lepiej mimo wszystko jakiegoś kingstona? Instalacja to jak rozumiem tylko wpięcie kości, nic nie trzeba zmieniać w ustawieniach/biosach, itp.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi