ddevilo Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Witajcie! Jest to mój pierwszy post a zarazem prośba o pomoc odnośnie mojego zestawu komputerowego, który ciągle płata mi figle. Mianowicie kilka lat temu dobierałem sobie podzespoły pod grę Max Payne 3 (zaznaczam, że na tyle ile pozwalały fundusze). Najpierw wymieniłem kartę graficzną z zasilaczem, potem mobo z procem. Dzisiaj mój zestaw prezentuje się następująco: i5 3570k – chłodzenie BOX (nie kręcony) Asrock P67 Pro3 B3 16GB RAM 1600MHz ( mieszanka Kingstona i Goodrama – 2x 8GB, wcześniej 2x2GB od Goodrama) SSD Kingston V300 120GB Seagate 1TB EVGA GTX480 AeroCool VP-750 Zestawik jak na kilka lat wstecz a i teraz fajny – gry chodziły/chodzą na najwyższych ustawieniach kiedy się wyłączy antialiasing i zmniejszy cieniowanie. Niestety przez te 3 lata nagminnie wali mi BSODami. Na win8.1 często wyskakuje błąd MEMORY_MANAGEMENT często sterownik ekranu wywala błąd, niekiedy przy filmie BSOD… Do tego, jak próbuję przekopiować duże pliki po kilka GB, to wyskakuje błąd i koniec… Co mam robić? Dodam, że sporadycznie błędy pojawiały się kiedy dokonałem zmiany grafy i zasilacza jeszcze na konfiguracji LGA775. Po przeniesieniu na 1155, również występowały ale teraz częściej. Czy zasilacz jest tu nieodpowiedni? Ma dwie linie 12V 25A każda, przy obciążeniu 600W, natomiast karta potrzebuje owszem 600W ale linii 42A. Czy właśnie tutaj tkwi problem? Jedna mocna linia zamiast dwóch słabszych jak mam dotychczas? Próbowałem już różnych sposobów – robiłem downclocka CPU, ustawiałem V-sync, otworzyłem obudowę, wymieniłem kabel zasilający wychodzący od zasilacza na lepszy… Nic. Nadal BSODy… Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez ddevilo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 BIOS 3.30 na płycie wgrany? Firmware w SSD aktualny? Taptaptap Mlais M52 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 BIOS 3.30 na płycie wgrany? Firmware w SSD aktualny? Tak. Wszystkie aktualizacje robię na bieżąco. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Jeżeli na powyższe pytania 2x TAK, to napięcie na RAM w górę. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) Jak podbicie napiecia nie pomoze to potestuj na jednej kostce ramu na zmiane. Moze ktoras robi problemy lub jak sa razem podpiete, Sprobuj tez na inny bank przelozyc. Edytowane 1 Września 2015 przez Devil 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2015 To wina duala i dwóch różnych kości ramu. Pamięci musisz włożyć jedną obok drugiej wtedy jest nadzieja że będzie działać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Z tym RAMem jest taka sprawa, że wcześniej miałem dwie identyczne kości GoodRAMa 2x2GB i tak jak pisalem powyżej problem z BSODami pojawił się kiedy na starej platformie 775 wymieniłem na GTX480 oraz zasilacz Aerocoll VP-750. Po zmianie platformy, nic nie pomogło. Kiedy zmieniłem RAM na nowej platformie 2x 8GB to problemy nie zniknęły. I przepraszam za wprowadzenie w błąd - obecnie mam kości 2x 8GB Kingstona o tych samych numerach seryjnych. Dodatkowo wczoraj sprawdziłem sobie temperatury w HWinfo przy graniu w LOLa na max ustawieniach. Jestem załamany... 88'C i nawet raz stuknęło 92'C... Przy otwartej budzie takie kwiatki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) Ten twój komputer to trzeba by było najlepiej rozłożyć na czynniki pierwsze i sprawdzić po kolei co jest nie tak. We właściwościach system można ustawić żeby komp się sam nie restartowal po bluescreenie żebyś mógł spisać kod błędu to wiele może pomoc. Jeżeli system zrobił dump file to do tego też są narzędzia żeby odczytać co on tam zapisał. Edytowane 2 Września 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Jak tylko pojawi się taki błąd to podam wartość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Zrobiłem test memtestem86. Jedna kość jest uszkodzona. Działam teraz na jednej i póki co żadnych zwiech i problemów. Aż nie mogę uwierzyć... Wygląda na to, że stare kości też musiały być uszkodzone skoro po ich wymianie dalej miałem problemy... Dalej testuję w grach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) musisz wytestować kości osobno. możliwe że razem w parze nie działają jak należy. może jakiś pin jest wygięty w sockecie cpu. spróbuj je tez umieścić obok siebie w ten sposób nie będą działały w dualu ale mogą dzięki temu działać stabilnie. podnieś napięcie na ramach do 1.65v. podbij VTT o 0,1 w stosunku do tego co masz ustawione obecnie. to że procka nie podkręcasz to w przypadku pamięci wcale nie oznacza że nie należy podnieść napięć. przy kościach 2x8gb może to być wymagane. wczytałeś profil XMP ? Edytowane 2 Września 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Przetestowane były razem i osobno. Jedna ma errory druga nie. Dobrą przetestowałem dla pewności kilka razy i na niej teraz komputer chodzi i nie ma problemów, które doskwierały mi wcześniej. Pamięć ma w opisie, że działa na 1,5V a w systemie chodzi na 1,59V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Xmp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Co to XMP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Co to Google? Taptaptap Mlais M52 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Doedukowałem się na temat XMP i oznajmiam, że żadnego profilu nie wczytywałem. W BIOSie nawet nie mam takiej opcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 http://overclock.pl/images/articles/content/artykuly/2011/02/p67/zdjecia/pro3/bios/big/2.jpg ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Tak, szukałem tej opcji i jej nie posiadam w UEFI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Bajki opowiadasz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Za to twoja pomoc to żadna pomoc. Bios dedykowany do Asrock P67 pro3 b3, najnowszy 3.30 i ja tam takiej opcji nie mam. Nawet w miejscu przedstawionego screena. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 na dowód tego co piszesz wrzuć screeny z biosu. robi się je wciskając w biosie F12 tylko pamiętaj wepnij pena w usb żeby miał bios gdzie je zapisać. potem wrzuć je na http://postimage.org/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Proszę: http://postimg.org/image/tcmk2t5zh/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 W zakładce SPD CPU-z można sprawdzić czy kości mają profile XMP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Sprawdziłem. Nie mają. Nadal bajki opowiadam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 a co to są dokładnie za ramy? jakieś zdjęcie albo link do nich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 http://postimg.org/image/edf77tasx/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Faktycznie xmp brak. Ale zawsze można ręcznie wbić ustawienia. Strasznie liche te kosteczki jak na kingstona. Jeżeli sprawdziłes każda kość osobno i wytypowales wadliwa to ją oddaj na gwarancji a najlepiej obie jeżeli kupiles jako komplet żeby potem wymienili ci na dwie identyczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Jak już pisałem wcześniej, kilka lat temu dokonałem wymiany i gwary już nie ma. Nie mniej cieszę się, że w końcu problem zniknął. A ja cały czas myślałem, że to zasilacz i grafa... Wydaje się, że temat do zamknięcia ale prosiłbym jeszcze o wstrzymanie się z tydzień, do póki na sto procent nie będę przekonany po pracy na systemie i w grach, że to była wina RAMu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddevilo Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2015 Temat do zamknięcia. Problemy już nie występują. Dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...