Skocz do zawartości
Balor

Zestaw do gier 2560x1440 [6000zł]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do wymiany obecnego zestawu na coś nowego. Ma to być komputer do gier (2560x1440) i pracy (webdev, kilka maszyn wirtualnych, obróbka zdjęć i montaż filmów).

Wpierw założenia:

- z obecnej maszyny przenoszę wszystkie napędy (ssd 128GB, 4xHDD 3.5"  + dvdrw)

- płyta główna z minimum 6 portami sata + pci (na kartę Audigy 2 ZS Gold)

- procesor i7, 4 core  + HT

- 16GB ramu

Pytania:

- czy warto robić przygotowania pod SLI (stąd też taki zasilacz)

- czy jest sens kupować gtxa 980? czy ograniczyć się do 970? Przy fullhd nie byłby to problem, ale przy wyższej rozdziałce może być słabo.

- jaką płytę główną możecie polecić, biorąc w/w wymagania?

Zestaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie 1: nie warto.

Pytanie 2: nie ma sensu. próbuj zmieścić w budżecie 980 Ti. Jak kompletnie nie da rady, ogranicz się do 970 (zarówno na 970-tce jak i na 980-tce da radę grać ale nie w wymaksowanych ustawieniach).

Pytanie 3: Byle jaka na Z97, która posiada PCI. Np. moja ze stopki posiada, też był to dla mnie istotny parametr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 1440p tylko i wyłącznie 980ti + i7 6700. Do tego ramy 2x8 DDR 4 3200. Płytę na 170 wybierz sobie którąś z PCI.

Zasilacz mozesz dobrać na podstawie polecanych zestawów na stronie głównej zestaw ten najdroższy. Odradzam SLI obecnie sam posiadam i czekam na kolejną generację kart żeby się tego pozbyć. Też mam monitor 1440p.

Kupowanie teraz z97 gdy jest 170 i skylake to bezsens. Jak się kupuje nowe to najnowsze a nie starocie. Poza tym ją bym się pozbył audigy i kupił coś nowego na pcie.

Edytowane przez zaodrze244
  • Upvote 1
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, miałem dzisiaj chwilę, to poczytałem i złożyłem coś następującego biorąc pod uwagę wasze rady

(wrzucam listę, bo nie wszystko jest dostępne aktualne w morelach)

i7 6700k
ASUS Z170-A
G.Skill Ripjaws 4 DDR4, 16GB (8GBx2), 3000MHz, CL15 (F4-3000C15D-16GRK)
Thermalright HR-02 - Macho Rev. B
Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W
Asus Strix GeForce GTX 970 4GB DDR5

silentiumpc x60

razem 5223

O ile do większości komponentów nie ma wątpliwości, to wciąż męczy mnie karta graficzna. Z tego co się orientowałem, to zwykła 980-tka jest nie opłacalna, wiec zostaje 970 vs 980ti, ale różnica w cenie to już ponad 1000zł.

Druga kwestia przy karcie to producent - Asus czy Gigabyte, a może coś innego? zależy mi na cichej pracy bez obciążenia (internet, filmy, itp).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cicha praca bez obciążenia? 

MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming

Gdybyś jednak nie brał 980 Ti do takiego zestawu (co jest dziwne przy tej rozdzielczości), to MSI GeForce GTX 970 Ti Gaming (20 złotych droższa, ma backplate). Pasywny cooler, ktory odpala się dopiero od 63 stopni*. W trakcie pracy także kultura pracy jest wysoka.

* Doczytałem, ze w 980 odpala się przy 57 stopniach.

Edytowane przez Zjacer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, miałem dzisiaj chwilę, to poczytałem i złożyłem coś następującego biorąc pod uwagę wasze rady

(wrzucam listę, bo nie wszystko jest dostępne aktualne w morelach)

i7 6700k
ASUS Z170-A
G.Skill Ripjaws 4 DDR4, 16GB (8GBx2), 3000MHz, CL15 (F4-3000C15D-16GRK)
Thermalright HR-02 - Macho Rev. B
Be Quiet! Pure Power BQT L8-CM-630W
Asus Strix GeForce GTX 970 4GB DDR5

silentiumpc x60

razem 5223

O ile do większości komponentów nie ma wątpliwości, to wciąż męczy mnie karta graficzna. Z tego co się orientowałem, to zwykła 980-tka jest nie opłacalna, wiec zostaje 970 vs 980ti, ale różnica w cenie to już ponad 1000zł.

Druga kwestia przy karcie to producent - Asus czy Gigabyte, a może coś innego? zależy mi na cichej pracy bez obciążenia (internet, filmy, itp).

Całkiem przyzwoita konfiguracja zostawiłbym tak jak jest z asusem jest lepszy :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obecnej konfiguracji (i7 + 970) mam zapas finansowy ~700zł,

Jeśli nawet zrezygnowałbym z i7 na rzecz i5, to mamy dodatkowe 500zł -> razem 1200zł, a to i tak nie wystarczy na 980ti :/

Dlatego też zostaje przy 970, które na chwilę obecną radzi sobie bezproblemu z GTA V i Wiedźminem i BF, a ew. wymiany na 980ti dokonam za jakiś czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi