Skocz do zawartości
tomon

Wymiana CPU na 775 [ 600 PLN ]

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

Ostanio wróciła do mnie moja dawna pasja - sprzęt komputerowy - składanie, modernizowanie, podkRecanie wszystkiego co sie tylko da jesli chodzi o komputery :)

Od jakiegos czasu czytam różne fora traktujące o tej tematyce aby przynajmniej być bardzo ogólnie na bieżąco.

Odkurzyłem swój stary sprzęt :

Intel Dual Core E2160 - podkrecony w tej chwili na 3,15 GHz

Abit IP35 E

grafika to ledwie zipiąca Nvidia 8600GT

6 GB Geill DDR2

zasilacz Tagan 400 W

no a od dwóch dni podłączyłem do tego zestawu trzy dyski :

1. starszy WD 160 GB

2. Nowszy Seagate 1TB

3. Nowszy SSD 120 GB

płyta główna oczywiście nie pozwala dyskowi SSD na pokazanie wszystkich swoich możliwości ale nie o to chciałem zapytać.

Zastanawiam się czy wymiana procesora na jakis który spasuje do gniazda 775 ma sens i poczuje wzrost prędkości - mam tutaj na myśli np Q9550.

Przeczytałem kilkanasce tematów w których wrecz odradza sie inwestowanie w 775 na rzecz nowszych rozwiazan ale u mnie sprawa wyglada inaczej.

To co w tej chwili mam w zupełności mi wystarcza ( no moze poza tym procesorem który obecnie nawet w spoczynku ma 50% - no ale juz go pewnie tak przetrzymam i wykoncze )

Wiekszosc mojego czasu pracuje na laptopie : I5 / 16 GB / SSD i jest to moj główny komputer.

Chciałem abyście mi doradzili który z procesorów na 775 dobrze się kręci i oznaczałby dla mojej starej platformy wiekszy zysk prędkości.

Mógłbym powiedzieć że budżet to - sky is the limit :) podchodze do tego czysto zabawowo.

Bedzie nowy procesor ( znacznie odpiegający od obecnych ) - bede miał troche fanu z jego podkręcenia

i mam nadzieje stary sprzet nabierze szybkości.

Chciałbym abyście mnie dobrze zrozumieli. nie chodzi o to ze mam do wydania kase to mógłbym kupić jekigos skylake i miec demona szybkości - mi właśnie chodzi o odresaturowanie starego sprzętu - ot taki kaprys :)

To jak z tym procesorem na 775 - myśle nad q9550 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sensu ładować 600 zł w stare 775 .

Jak chcesz zostać na tej platformie to bierz jakiegoś Xeona S771 za ~200 zł a jak nie to dobieraj trochę i kup Pentium G3258 + Płyta na H81 ze zdjętą blokadą + 4GB ram DDR3 .

Xeon to np. model E5450 za 196 zł czyli serwerowy odpowiednik Q9650 z niższym TDP .

Procek ma już założony adapter S771>S775 oraz wcięcia pasujące do socketu S775 - odpada zabawa w modyfikację socketu , pozostaje ci tylko wgrać mikrokody do biosu .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie chce wydawać 600 zł na płyte z 775 - kwota tutaj nie gra wiekszej roli - oczywiście nie bede płacił za cos więcej jak można to mieć taniej. 

To do aukcji Reyden która podałeś to właśnie przed chwilą przeczytałem jej opis :)

Decyzja zapadła - sprawdze jak bedzie działał mój stary sprzęt z Xeonem - i oczywiście będe musiał go spróbować podkręcić. 

I tutaj kolejna kwestia - czy zasilacz 400 W bedzie wystarczający  ? 

zaznacze że na płycie będzie dodatkowo 3x 4 portowe kary sieciowe 100mb/s

i prawdopodobnie jeden z sysków HDD bedzie odpięty ( tzn - nie bedzie zawsze uruchamiany razem z komputerem) 

a do chłodzenia Xeona mam zamiar użyc boxowego coolera od E2160.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to coś słaba ta pasja ;)

Za wiele nie pokręcisz 4 jajek na boxie.

No widzisz , moja pasja sie zatrzymała na dwóch i to nie fizycznych jajach ( mam tutaj na mysli E2160 ) :P

zobaczymy ja bedzie szedł na tym  boxie i czy mnie wogole ten xeon zadowoli - jak zobacze że ma potencjał to mysle ze nie bedzie problemu wydać kolejnych 200 PLN na jakieś chłodzenie :)

Edytowane przez tomon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi