tomon Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Czesc, Ostanio wróciła do mnie moja dawna pasja - sprzęt komputerowy - składanie, modernizowanie, podkRecanie wszystkiego co sie tylko da jesli chodzi o komputery :) Od jakiegos czasu czytam różne fora traktujące o tej tematyce aby przynajmniej być bardzo ogólnie na bieżąco. Odkurzyłem swój stary sprzęt : Intel Dual Core E2160 - podkrecony w tej chwili na 3,15 GHz Abit IP35 E grafika to ledwie zipiąca Nvidia 8600GT 6 GB Geill DDR2 zasilacz Tagan 400 W no a od dwóch dni podłączyłem do tego zestawu trzy dyski : 1. starszy WD 160 GB 2. Nowszy Seagate 1TB 3. Nowszy SSD 120 GB płyta główna oczywiście nie pozwala dyskowi SSD na pokazanie wszystkich swoich możliwości ale nie o to chciałem zapytać. Zastanawiam się czy wymiana procesora na jakis który spasuje do gniazda 775 ma sens i poczuje wzrost prędkości - mam tutaj na myśli np Q9550. Przeczytałem kilkanasce tematów w których wrecz odradza sie inwestowanie w 775 na rzecz nowszych rozwiazan ale u mnie sprawa wyglada inaczej. To co w tej chwili mam w zupełności mi wystarcza ( no moze poza tym procesorem który obecnie nawet w spoczynku ma 50% - no ale juz go pewnie tak przetrzymam i wykoncze ) Wiekszosc mojego czasu pracuje na laptopie : I5 / 16 GB / SSD i jest to moj główny komputer. Chciałem abyście mi doradzili który z procesorów na 775 dobrze się kręci i oznaczałby dla mojej starej platformy wiekszy zysk prędkości. Mógłbym powiedzieć że budżet to - sky is the limit :) podchodze do tego czysto zabawowo. Bedzie nowy procesor ( znacznie odpiegający od obecnych ) - bede miał troche fanu z jego podkręcenia i mam nadzieje stary sprzet nabierze szybkości. Chciałbym abyście mnie dobrze zrozumieli. nie chodzi o to ze mam do wydania kase to mógłbym kupić jekigos skylake i miec demona szybkości - mi właśnie chodzi o odresaturowanie starego sprzętu - ot taki kaprys :) To jak z tym procesorem na 775 - myśle nad q9550 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Czesc, Ostanio wróciła do mnie moja dawna pasja - sprzęt komputerowy - składanie, modernizowanie, podkRecanie wszystkiego co sie tylko da jesli chodzi o komputery :) W takim razie ten 771 @ 775 DONE temat jest dla ciebie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Dzięki - Idealnie :-D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Nie ma sensu ładować 600 zł w stare 775 . Jak chcesz zostać na tej platformie to bierz jakiegoś Xeona S771 za ~200 zł a jak nie to dobieraj trochę i kup Pentium G3258 + Płyta na H81 ze zdjętą blokadą + 4GB ram DDR3 . Xeon to np. model E5450 za 196 zł czyli serwerowy odpowiednik Q9650 z niższym TDP . Procek ma już założony adapter S771>S775 oraz wcięcia pasujące do socketu S775 - odpada zabawa w modyfikację socketu , pozostaje ci tylko wgrać mikrokody do biosu . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Reyden "Chciałbym abyście mnie dobrze zrozumieli. nie chodzi o to ze mam do wydania kase to mógłbym kupić jekigos skylake i miec demona szybkości - mi właśnie chodzi o odresaturowanie starego sprzętu - ot taki kaprys :)" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 Ja nie chce wydawać 600 zł na płyte z 775 - kwota tutaj nie gra wiekszej roli - oczywiście nie bede płacił za cos więcej jak można to mieć taniej. To do aukcji Reyden która podałeś to właśnie przed chwilą przeczytałem jej opis :) Decyzja zapadła - sprawdze jak bedzie działał mój stary sprzęt z Xeonem - i oczywiście będe musiał go spróbować podkręcić. I tutaj kolejna kwestia - czy zasilacz 400 W bedzie wystarczający ? zaznacze że na płycie będzie dodatkowo 3x 4 portowe kary sieciowe 100mb/s i prawdopodobnie jeden z sysków HDD bedzie odpięty ( tzn - nie bedzie zawsze uruchamiany razem z komputerem) a do chłodzenia Xeona mam zamiar użyc boxowego coolera od E2160. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 a do chłodzenia Xeona mam zamiar użyc boxowego coolera od E2160. to coś słaba ta pasja ;) Za wiele nie pokręcisz 4 jajek na boxie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 2 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2015 (edytowane) to coś słaba ta pasja ;) Za wiele nie pokręcisz 4 jajek na boxie. No widzisz , moja pasja sie zatrzymała na dwóch i to nie fizycznych jajach ( mam tutaj na mysli E2160 ) :P zobaczymy ja bedzie szedł na tym boxie i czy mnie wogole ten xeon zadowoli - jak zobacze że ma potencjał to mysle ze nie bedzie problemu wydać kolejnych 200 PLN na jakieś chłodzenie :) Edytowane 2 Września 2015 przez tomon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...