Skocz do zawartości
qhash

AIO LC - jakie najlepsze do 300 zł i z 1 wentylatorem (120 bądź 140mm)

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm, to już wiem, ale jestem ograniczony SilverStone SG13. Chciałem obudowę o jak najmniejszej objętości i w miarę przystępnej cenie - nie stać mnie na NCASE ;), niestety - w związku z czym wybór padł na SG13. Ta obudowa jest jakby stworzona pod chłodzenie typu AIO. Na chłodzenie powietrzne w sumie jest tam 63mm miejsca według specyfikacji producenta, a z zasilaczem SFX, a taki mam, pewnie jeszcze z 8-9 mm więcej. Teoretycznie dałoby się wsadzić noctua LP12 z jednym wentylatorem od spodu. Radiator Noctua będąc zaraz pod wentylatorem z PSU (a ten zasysa) mógłby mieć całkiem dobre warunki do pracy. Podobnie sprawa się ma NT06PRO od Silverstone.

Miałem Corsair H55 - stosunkowo tanie (jak na AIO LC), jakoś tam wydajne, ale jednak głośne pod obciążeniem i pomimo długiej gwarancji producenta, jak każdy produkt tego typu, może być zawodne - korozja i pompa. Szukałem czegoś lepszego, np. Fractal Kelvin T12, full miedź, lepsza konstrukcja chłodnicy, możliwość łatwego uzupełnienia płynów, podłączenia kolejnych elementów... ale jednak głośna pompa i pod obciążeniem również >40dBa, co dla mnie jest problemem, bo to ma być wydajny gamingowy HTPC do salonu ;). Do tego FD ma tylko 2 lata gwarancji.

Generalnie moje pytanie można zmienić na:

czym chłodzić i5-4460/e3-1231v3 z HT w obudowie SG13, żeby było:

1. dość cicho

2. dość wydajnie

3. niezawodnie

4. im taniej tym lepiej

a przykładowymi zawodnikami będą: Kelvin T12, Tundra 03-E (ew. wersja lite+ dodatkowy wentylator), H80i GT, H90i oraz AC - SilverStone NT06-PRO albo Noctua NH-LP12, oba montowane pod w konfiguracje push-pull z wykorzystaniem wentylatora z PSU.

Edytowane przez qhash

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi