Skocz do zawartości
pyotrec

FAT 32 czy NFTS ?

Rekomendowane odpowiedzi

Kttóry system plików mam wybrać jeżeli :

Mam dwa systemy operacyjne windy 98 i xp, na osobnych partycjach, z tym, że xp to system domyslny, wlączający się pierwszy

Chcę zrobić trzeca partycję na której będę trzymał w duzą ilości małych plików

multimedialnych, zdjęc etc., pliki nie wymagajace wpisów do rejestru

Nie wiem który system wybrac, myśle, że powinien to byc NFTS ponieważ xp jest domyslnym systemem, ALE gdzieś słyszalem, ze FAT 32 to dobry system do trzymania dużej ilości malych plików,

Nie wiem ktory byl by dobry, moze kotoś wiem który bedzie dobry :lol:

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli nie potrzebujesz w systemie zadnych zabezpieczen (i wszystko co w parze z tym idzie), komputer bedzie w domu, to z pewnoscia mozesz uzyc FAT32 - ktory takze polecam.

W przeciwnym przypadku konwertuj na NTFS...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat tak stary jak NTFS czyli od powstania Windows NT. Mam identyczną konfigurację ale zamiast XP mam 2000 i nie narzekam. Partycja na 98 to FAT32 na 2000 NTFS na trzeciej partycji jest FAT32 bo tam są pliki z których się korzysta w obu systemach. na ostatnij małej partycji 900MB to moja partycja :wink: z tajnymi dokumentami mocno zabezpieczonymi :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli rozumiem:

c:win 98 fat 32

d:win xp nfts

e:pliki fat 32

tak bedzie spoko ? 8)

Może być ale pamiętaj że bez dodatkowych sterowników windows 98 nie bedzie widział dysku ntfs.

Bez sterowników ? jakich ? daj linki :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi o obsluge NTFS dla Windows 98.

Jezeli chodzi o ciag dalszy tematu, to Panowie (wszyscy):

Nie mozna mu zrobic partycji WinXP na FAT32?

Po co ma instalowac jakies dodatki fo Win98?

Napisalem: nie zabezpieczasz sie - wszystko na FAT32!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż ... mówisz tak, bo jeszcze nie straciłeś widocznie ważnych danych na dysku :?: Jak leci dysk, to bootowanie z CD nic nie pomaga, żeby odzyskać dane ... :cry: Ja przeżyłam ten koszmar 2 razy. A w ciągu 1,5 roku poszło mi 5 dysków :!: :!: :!:

Można powiedzieć - drobiazg :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż ... mówisz tak, bo jeszcze nie straciłeś widocznie ważnych danych na dysku  :?: Jak leci dysk, to bootowanie z CD nic nie pomaga, żeby odzyskać dane ... :cry: Ja przeżyłam ten koszmar 2 razy. A w ciągu 1,5 roku poszło mi 5 dysków  :!:  :!:  :!:

Można powiedzieć - drobiazg  :wink:

Po utracie danych to i bootowanie z dosa nic nie da. Jedyny sposób to podłączyś drugi hdd z systemem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja i tak jestem za FAT32 do zastosowan domowych.

Jak kolega wyzej wspomnial: w przypadku fatalnego uszkodzenia systemu, mozesz zabootowac sobie z dyskietki/CD dosowego i przejrzec zawartosc dysku.

Inna kwestia to to, ze czasami niesiesz dysk do kogos innego... a ten ma 9x...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ntfs jest bezpieczniejszy dla plikow i lepszy dla malych plikow ale wydaje mi sie ze fat jest szybszy

FAT nie jest szybszy przecie to konwersja 16 bitowego systemu plikow ! A NTFS jest ciut nowszy ;) Choc i tak Mikroswad w nowej windzie zmienia system plikow co pewnie nie bedzie kompatybilne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż ... mówisz tak, bo jeszcze nie straciłeś widocznie ważnych danych na dysku  :?: Jak leci dysk, to bootowanie z CD nic nie pomaga, żeby odzyskać dane ... :cry: Ja przeżyłam ten koszmar 2 razy. A w ciągu 1,5 roku poszło mi 5 dysków  :!:  :!:  :!:

Można powiedzieć - drobiazg  :wink:

Po utracie danych to i bootowanie z dosa nic nie da. Jedyny sposób to podłączyś drugi hdd z systemem.

Wiem i dlatego zmądrzałam i mam 2 dyski i na obu FAT32 . Musiałabym mieć cholernego pecha, żeby oba naraz nawaliły :wink: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi