tomon Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 W sumie to juz sie zdecydowałem ale tak na 90 % - wszytko zależy do tego czy ten ogromny potwór jaki jest Noktua zmieści się na mojej aktualnej płycie :) Na Abit IP35E są dwa niebieskie radiatory zlokalizowane blisko gniazda procesora KLIK do zdjecia radiator z napisame ABIT ma ok 3,5 cm wysokosci od płyty głownej a ten drugi 3 cm w najwyższym punkcie. nigdzi nie mogę znaleźć informacji czy da sie zamontowac to chłodzenie na tak wiekowej płycie jak IP35 Jest co prawda ze model D14 da sie zamontowac na 775 ale w przypadku tego Abita wspomniane radiatory stanowią problem. kolejna kwestia czy miejsca wokół procesora bedzie wystarczająco. Może ktos mierzył się z podobnym problem przed którym aktualnie stoje i może cos doradzić ? W ostateczności udam się do sklepu z niedziałającym Abitem IP35E :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Na stronie noctuy masz listę kompatybilnych płyt głównych przy każdym modelu coolera, także zamiast gdybac idź i sprawdź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 No faktycznie - byłem na stronie producenta ale nie widziałem tam płyty Abita - widocznie sprawdzalem model inny niż D14 . Dzięki - pasuje na moją płyte:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 (edytowane) Nhd14 fabrycznie ma liche wentylatory lepiej jest brać nhd15s Fajne maja wejść do sprzedaży nowe coolery silentiumpc sprawdź na ich www. Można zaoszczędzić grosza ale tak poza tym najlepszy wybór to macho z wentylem 140. To jest cichy wentyl wielkie chłodzenie które z powodzeniem poradzi sobie z kolejnymi prockami i do 775 też będzie aż nadto. Edytowane 3 Września 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomon Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 ... tak poza tym najlepszy wybór to macho z wentylem 140. To jest cichy wentyl wielkie chłodzenie które z powodzeniem poradzi sobie z kolejnymi prockami i do 775 też będzie aż nadto. Po przeglądnięciu kilku testów i rankingów ta Noctua wydała mi sie najlepsza. Nowszych modeli tego producenta nie biore pod uwagę z powodu konieczności stosowania dodatkowych podstawek na 775. Codzi o TEN Macho ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Dokładnie to ten http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-hr-02-macho-rev-b-517031/ Noctua nh-d14 w pierwszej wersji którą ja posiadam miała głośne wentylatory 3 pinowe. Te nowe 4-pinowe wcale nie wyglądają żeby były lepsze. Gdy zmieniłem je na te od macho nastała cisza. Obecnie mam nadal nh-d14 ale z tymi wentylatorami: http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=54&lng=en Różnicy w stosunku do wentylatorów thermalrighta nie ma żadnej ani w głośności ani wydajności. Musisz uwzględnić to że kolejne generacje procków mają gluta pod ihs i chłodzenie procka zaczyna tracić na znaczeniu. Edytowane 4 Września 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mtech@13 Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) Witam - podepnę się pod temat Szukam chłodzenia solidnego dla I5-3470, Kwota do 300 zł. - obudowa Fractal Core 3000 (ok 160 mm na chłodzenie CPU) + 3x120mm i 1x140mm + R9280 z chłodzeniem Gelid Icy Vision = taki zestaw generuje mały szum. Mój wybór padł także na Noctua D14 aczkolwiek myślałem też nad: - Thermalright HR-02 - Macho Rev. B - SilentiumPC Grandis XE1236 - Raijintek Ereboss - Cryorig H7 lub H5 - Scythe Kotetsu Za Noctua D14 przemawia - długa gwarancja i bardzo dobry support dla przyszłych podstawek = święty spokój i przy zmianie platformy nie będzie potrzeby kupowania nowego chłodzenia. Z góry Dzięki za porady i sugestie Edytowane 4 Września 2015 przez Mtech@13 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2015 (edytowane) z noctua nh-d14 jest jeszcze jeden problem. w zależności od położenia socketu cpu noctua może zasłaniać pierwszy slot pci-e. nh-d15s jest w takim przypadku najlepszym wyborem. ale ja i tam stawiam na macho ;) procesora w normalnym użytkowaniu nigdy nie obciążysz tak jak podczas puszczania testów typu prime95, linx czy occt. w normalnym użytkowaniu mój procek w największe upały na najcieplejszym rdzeniu nie przekraczał 65C a wentylatory na noctule ledwo się kręciły bo ustawione były na minimum 300rpm do 70C. także kupujcie co tam sobie wymarzyliście moje zdanie znacie. nh-d14 ma fabrycznie głośne wentylatory to jest jej główna wada. Edytowane 4 Września 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mtech@13 Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2015 Noctua nh-d15s (165mm) niestety nie zmieści się w mojej obudowie więc raczej odpada. Co do slotów - mam 2x2GB kości więc 2 pierwsze sloty moga być wolne. Ciekawi mnie to że wszędzie w testach Noctua D14 wypada dobrze pod względem ciszy - nie jest może demonem ciszy ale napewno nie jest głośne - i tak przewiduję, że wentylatory będą skręcone do 800-900 rpm - co przy reszcie wentylatorów + chłodzeniu grafiki - wentyle na D14 nie powinny być słyszalne. Macho jest świetnym wyborem ale w Noctua kusi mnie gwarancją + możiwość przeniesienia na nową platformę za kilka lat. Gdyby nie to, to brałbym Macho rev. B. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...