himi Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Czołem. Mam problem z Pc-tem skonfigurowanym na poniższych podzespołach. Sprzęt ma około 2-3 tygodni. Komp - najczęściej rano lub po dłuższym postoju ( kilka godzin) ma rosnące problemy z załadowaniem systemu. Pada w trakcie ładowania, wyświetla ekran z opcjami uruchamiania windowsa. Czasem pozwala się uruchomić ,,normalnie'' innym razem trzeba ładować W7 kilka razy. Zdarzyło się, że zadziałał dopiero po przywracaniu systemu. Wydaje mi się, że akcje mają związek z przerwami w pracy, czyli głównie na zimnym. Komp pracuje pod UPS-em więc problem ,,prądów'' odpada raczej. Czy ktoś ma jakiś pomysł co to za figlik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 3 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2015 Gdy już się załaduje jest 180% stabilny? Pamięć w 4 modułach czy w 2? SSD może płatać figle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2015 Załadowany stabilny na 100 procent. Dzisiaj był serwisie i ,,wszystko u nich działa ok''. Pamięć w 4 modułach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2015 Jeśli komp nie jest oplombowany, wyjmij dwie kości zobacz czy będzie poprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Ram jest ok. Na dziś stawiałbym jednak na prąd w domu. Wprawdzie Pc chodzi pod UPs, ale inaczej nie mogę sobie wytłumaczyć faktu, że w innych mejscach odpala idealnie. Edytowane 7 Września 2015 przez himi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turkina Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 Mam identyczną płytę główną zakupioną w grudniu. System jak u kolegi na dysku SSD. Miałem na początku podobne problemy, dodatkowo po zainstalowaniu gry/programu po pierwszym lub drugim włączeniu przestawały działać. Pomogła mi zmiana Bios-u na nowszy. Obecnie mam Win 7 i wszystko bez problemu działa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 Mam uefi dual bios - zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrusisko Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 Nie zmieniaj, tylko sprawdź czy dostępna jest aktualizacja biosu - jeśli jest, wgraj wszystkie wersje do najnowszej po kolei. Sprawdź czy dysk podpięty jest pod Sata0 (ew.Sata1). Spróbuj podłączyć koputer bez upsa, ewentualnie u sąsiadki. Problemy z niestabilnym prądem w domu to też częsty przypadek - mimo dobrego zasilacza. Można z ramem kombinować - zostaw jedną kość i uruchom. Wyłącz dodatkowe opcje ramu (fast, boost ram, xpg.. itp. Od początku się tak dzieje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 Od początku są te akcje. Tylko z ładowaniem windowsa. Później wszystko 100 procent stabilnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrusisko Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 Reinstalacja windowsa wchodzi w grę? Czasem aktualizacje windowsa, potrafią nieźle namieszać. A biosa zaaktualizuj na pewno, zanim będziesz reinstalował. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Szwagier przywiózł dzisiaj do mnie nówkę Pc na i5 płycie Gigabyte. Wyjęty z kartonu. System to winda ósemka. Pierwsze podpięcie, ruszył. Restart - wywrotka systemu... czyli to nie wina kompa mojego, skoro inny nowy PC wywala się identycznie. Wczoraj byli u mnie elektrycy, pomierzyli dokładnie prądy i wszystko wyszło ok. Na UPS, pod którym śmiga PC wartości nie spadają nigdy poniżej 235 W. Zwykle 244. Więc o co chodzi???? Edytowane 9 Września 2015 przez himi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 Prewnie ramy. Sprawdziłes czy xmp jest włączony? W które banki pamięci są włożone? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Ramy w dwóch kompach? Pisałem o problemie w innym zestawie PC podłączonym dziś u mnie w domu. To chyba wyklucza problem ram w moim PC. Tylko dlaczego tak się dzieje, skoro pomiar elektyczny nie wykazuje żadnych nienorlamości, UPS pracuje bez włączeń awaryjnych i żadne inne urządzenia poza moim Pc i dzisiaj Pc szwagra - nie wykazują anomalii. Edytowane 9 Września 2015 przez himi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 A sprawdzałeś kompa podpiętego bezpośrednio do sieci z pominięciem UPSa? Może być tak że UPS dopiero pod obciążeniem siada z napięciem i wtedy wywala kompa albo ma zwarcie które występuje po nagrzaniu pewnych elementów w elektronice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 Ten UPS to w ogóle jakiś świeży czy stary grzmot? I tak jak wyżej sprawdzales bez niego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 Sprawdzałem bez ups-a. Jest to nówka. Kupiona m.in po to by stabilizować napięcie w sieci (poza swoją główną funkcją jaką ma pelnić UPS). Problem jest pod UPS i bez niego tak samo. Lapek z I5 śmiga na tym samym gniazdku jak młody bóg z Windowsem 7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 no to problem jest w kompie. sprawdzałeś te ramy czy nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Były sprawdzane. Są ok. Problem jest jakoby w dwóch kompach - jak napisałem nówka szwagra wprost ze sklepu ma te same objawy co mój. Na windowsie 8. Jego ładował się, ale za to zawieszał przy wychodzeniu z systemu. Dzisiaj zakupiony jego PC miał pierwszy start u mnie - eksperymentalnie i wyszło takie jajo. Jutro się dowiem jak u szwagra w domu, czy też to się zdarza. Edytowane 9 Września 2015 przez himi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 Może trochę głupia sugestia ale czy oba kompy były podłączone za pomocą tego samego kabla? Może kabel jest walnięty. Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Idąc za sugestią kolegi podpiąłem kompa pod inny kabel, w innym pomieszczeniu i pod innym monitorem. 20 odpaleń - ok. Później przeniosłem zestaw do siebie już pod moim monitorem Eizo, ale z innym kablem i bez USB, który łączył mi Eizo z PC-tem umożliwiając podpięcie portów USB w obudowie ekranu. Od rana około 40 startów i wszystko jest ok. Nie chcę jeszcze skakać z radości, ale zaczynam być optymistą:) Edytowane 10 Września 2015 przez himi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 Czasem takie głupie usterki są najtrudniejsze do zdiagnozowania, wiem z doświadczenia. Mam nadzieję że będzie ok. Pozdrawiam. Wysłane z Xperia Z3 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
himi Opublikowano 10 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2015 Restartowany około 50-60 razy. Jak dotąd gitara. Ale cieszył się będę za 2-3 dni jak problem nie wróci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...