cripple Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Osoba z rodziny potrzebuje nowy laptop, komputer będzie używany głównie do przeglądania Internetu, ewentualnie oglądanie filmów/youtube. Ważne by miał system, dysk SSD (nawet zaledwie 120GB, ale musi być bo zmienia to znacznie komfort pracy), kamerę, mikrofon i sensowną obudowę (w jednym Acerze w rodzinie już 2 razy zawiasy były wymieniane). Jako, że komputer nie będzie używany do gier nie są potrzebne żadne dodatkowe grafiki, ani wyświetlacz większy niż 15,6, matryca może być nie matowa. No i oczywiście chcieliby by laptop był na długie lata :) Nie wiem jak obecnie stoją Lenovo, czy warto inwestować w Lenovo g50 albo g510 dość popularne na allegro. Obecnie znalazłem coś takiego, jednak jest bez systemu http://allegro.pl/srebrny-lenovo-g50-80-i5-5200-8gb-240ssd-hdmi-led-i5641536963.html Będę wdzięczny za propozycje, a także rady jakich modeli unikać. Edytowane 6 Września 2015 przez cripple Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) zamiast g50 lepiej jego brata czyli Lenovo B50 z i5ulv. Posiada matową matryce, która nie odbija otoczenia Edytowane 6 Września 2015 przez kaijitsu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 zamiast g50 lepiej jego brata czyli Lenovo B50 z i5ulv. Posiada matową matryce, która nie odbija otoczenia Akurat ten co podałeś ma mniej ramu i zbędną dodatkową grafikę. Co do matrycy jak pisałem dla osoby, która będzie go wyłącznie w mieszkaniu używać to bez znaczenia. Ja dla siebie zawsze biorę matowe, ale tutaj szanuję zdanie docelowego użytkownika. Czy jest jakaś pozytywna różnica w budowie obu tych modeli ? B50 ma lepszą obudowę, zawiasy czy jedynie różnią się matrycą ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaijitsu Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 Różnią się jedynie matrycą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 Jak sa jeszcze Asus K455ln-w014 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cripple Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 Ewentualnie zobacz sobie jeszcze Lenovo g510 z i5M i SSD 240 gb. bardzo dobre rozmieszczenie portów, cicha praca układu chłodzenia, niskie temperatury, dobry dostęp do podzespołów, niezłe w tej klasie czasy pracy na akumulatorze. Ewentualnie taniej Lenovo G510 z i3M i 8 gb ram + SSD 240 gb Z tego co widzę w Internecie to i5 4 generacji z tego g510 - i5-4210M wg. testów jest szybszy od 5200U z G50-80. Ciekawe. Co do g510 są to ogólne zalety czy mam je rozumieć w porównaniu do g50, czyli że g510 ma cichszą pracę chłodzenia, niższe temperatury i lepszy czas na baterii niż g50-80 ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
laprekuan Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) tu masz to samo LEnovo g50 z i5ulv broadwell tylko w srebrnej obudowie i 20 zł taniej gratis w postaci kawałka szmaty polecam olać taka rotba kosztuje w każdym markecie 20 zł ale nie jest tyle warta uzywanie jej to najszybsza droga do uszkodzenia laptopa. antywirus na 180 dni to śmiechu warte gratis... Edytowane 7 Września 2015 przez laprekuan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...