arak Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 WitamKorzystam z internetu kablowego.Ja korzystam w swoim pokoju z laptopa( u mnie w pokoju też jest router) , w drugim pokoju komputer stacjonarny(oddalony o ok. 10 metrów) korzysta z internetu poprzez wi-fi. Zdarza się że właśnie w pc-cie spadnie okazjonalnie z pełnego sygnału o 1-2 kreski.W pc-ie po naciśnięciu na kreski zasięgu wi-fi pojawia się lista z użytkownikami w ilości od 8 do 12. Czy taka ilość użytkowników "w eterze" także może powodować te sporadyczne spadki sygnału.Wiem także,że to jest wkalkulowane w takim połączeniu,tym bardziej że mieszkam w bloku z wielkiej płyty,które w ścianach mają niejednokrotnie wiele źródeł zakłóceń.Obecnie router mam postawiony dość niefortunnie,bo na ziemi w kącie,a to ze względu na krótki kabel rj-45. Jednakowoż spotkałem się z tezą,żeby router był usytuowany jak najwyżej dla optymalnego działania,ponieważ fale radiowe najlepiej rozchodzą się z góry na dół.Czy zgodzilibyście z tym?Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 Masz interferencje od innych stacji i jak wieczorem jest większy ruch to można odczuć słabszy transfer ( do tego słaby sygnał ) Router odsuń od sciany i daj mu "przestrzeń " Kabel dużo nie kosztuje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arak Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 A czy wymieniając ten kabel to router lepiej jak będzie odłączony od prądu? Oraz czy po podłączeniu tego dłuższego kabla i włączeniu go ewentualnie ponownie do prądu to czy będzie zapamiętana konfiguracja routera czy będzie trzeba ją przeprowadzić na nowo? Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 Przy zwykłym resecie na 99% konfiguracja zostanie zachowana . Co innego tzw. twardy reset ale to z reguły robi się trochę inaczej . Przy wymianie kabla to obojętnie czy router ma zasilanie czy nie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arak Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 Znalazłem dogodne miejsce dla routera na szafie,ale na niej także znajduje się głośnik od wieży. Czy bliskość głośnika może działać niekorzystnie na funkcjonowanie routera czy nie będzie to miało wpływu? Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...