Skocz do zawartości
arak

Spadek sygnału.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
Korzystam z internetu kablowego.Ja korzystam w swoim pokoju z laptopa( u mnie w pokoju też jest router) , w drugim pokoju komputer stacjonarny(oddalony o ok. 10 metrów) korzysta z internetu poprzez wi-fi. Zdarza się że właśnie w pc-cie spadnie okazjonalnie z pełnego sygnału o 1-2 kreski.W pc-ie po naciśnięciu na kreski zasięgu wi-fi pojawia się lista z użytkownikami w ilości od 8 do 12. Czy taka ilość użytkowników "w eterze" także może powodować te sporadyczne spadki sygnału.
Wiem także,że to jest wkalkulowane w takim połączeniu,tym bardziej że mieszkam w bloku z wielkiej płyty,które w ścianach mają niejednokrotnie wiele źródeł zakłóceń.
Obecnie router mam postawiony dość niefortunnie,bo na ziemi w kącie,a to ze względu na krótki kabel rj-45. Jednakowoż spotkałem się z tezą,żeby router był usytuowany jak najwyżej dla optymalnego działania,ponieważ fale radiowe najlepiej rozchodzą się z góry na dół.
Czy zgodzilibyście z tym?
Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy wymieniając ten kabel to router lepiej jak będzie odłączony od prądu? Oraz czy po podłączeniu tego dłuższego kabla i włączeniu go ewentualnie ponownie do prądu to czy będzie zapamiętana konfiguracja routera czy będzie trzeba ją przeprowadzić na nowo?

Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem dogodne miejsce dla routera na szafie,ale na niej także znajduje się głośnik od wieży. Czy bliskość głośnika może działać niekorzystnie na funkcjonowanie routera czy nie będzie to miało wpływu? Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi