Potop_12 Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 Witajcie, Mam laptopa z zawirusowanym dyskiem i po tym jak wyciągne/odzyskam z niego co się da, chciałbym postawić winde od nowa. Za wczasu próbuję się jednak dowiedzieć czy moża to zrobić tak, żeby nowy system dalej działał jako legalny czy też w momencie usunięcia orygialnego systemu pozostanie mi tylko zakup nowego bądź pirat. A tak przy okazji, to "pochwale" się wspomnianym wirusem to może ktoś mógłby cokolwiek podpowiedzieć, bo sam pierwszy raz w ogóle coś takiego widzę i sprawa wygląda raczej marnie. Wszystkie jpegi, pdfy i wszystkie inne dokumenty zostały zaszyfrowane(wszystkie mają rozszerzenia .aaa) i w każdym folderze razem z tymi plikami znajduje się plik txt w którym ktoś dokładnie tłumaczy co należy zrobić, żeby odszyfrować cały komputer(wystarczy wejść na podaną stronę, zapłacić 700 dolców i pliki twoje :D :D :D ) Z góry dziękuje za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 Dlatego podstawą jest mieć orygnalny Windows i dobry legalny antywirus, no i trochę wyobraźni przy lataniu po necie i instalowaniu co popadnie, czy też klikaniu bez sensu yes :P Windows pozostanie legalny jak masz kopię na DVD lub w recovery. Zapisz sobie gdzieś klucz do niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2015 wirus cryptolocker, możesz zainstalować od nowa windowsa, musisz tylko dowiedzieć sie jaka to wersja i podejrzewam, że klucz z naklejki może nie pasować, bo może być w biosie, nie chce mi sie szukać, ale informacje\poradniki jak to zrobic są w sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 W przypadku W8 klucz zaszyty jest w biosie , wystarczy że ściągniesz z sieci obraz z Win 8 , podczas instalacji system sam wykryje i pobierze sobie klucz . W kwestii wirusa - CL to od jakiegoś czasu znany syf , niektóre wersje zostały już rozpracowane - instaniała nawet stronka która pozwalała na odszyfrowanie danych . Choć obecnie ma chyba kłopoty bo jak próbuję na nią wejść to FF czy AV blokuje dostęp . I tak jak mówi NostradamuSek - podstawa to legalny winows i AV , doi tego trochę oleju w głowie i uważne czytanie tego co się instaluje czy ściąga , także uważanie przy przeglądaniu poczty itp . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Potop_12 Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Czyli mogę śmiało win8 od nowa stawiać z jakiegoś obrazu z neta bo klucz mi nie zginie i tak? A jeśli chodzi o CL, to odczepta się chłopaki :D bo to nie jest mój komputer, tylko znajomej i z tego co wyczytałem, to żeby ten syf zaczął działać to trzeba go zwykle samemu ściągąć i uruchomić, a ja w życiu bym się nie dał na to nabrać :P A czy jest tu ktoś komu udało się cokolwiek podziałać z tym całym CL? Edytowane 7 Września 2015 przez Potop_12 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...