Introverder Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 Witajcie mam parę pytań, na początek podam zestaw jaki posiadam: pł. główna: MSI Z87 MPOWER, procesor: Intel CORE i5-4670K (BX80646I54670K), Chłodzenie CPU: Thermalright HR-02 Macho Black White (TR131), pamięć: 2 x 8GB DDR3 Crucial Ballistix Sport 1600MHz CL9 (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU),karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 770 WindForce 3X (wersja 2GB), karta dźwiękowa: Asus Xonar DX/XD PCI-E 7.1 24 bity,dysk twardy: Western Digital Red 1TB (WD10EFRX),dysk SSD: Plextor M5S 256 GB (PX-256M5S),napęd: nagrywarka Blu-ray LG BH16NS40, zasilacz: Be Quiet! Dark Power Pro 10 650W (BN 201), obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl – (FD-CA-DEF-R4-BL), kontroler obrotów wentylatorów: Lamptron FC „Touch” na 5,25” (wersja „Black Anodized”), wentylatory do obudowy: Be Quiet! Silent Wings 2 140 mm x 4 (2x 3-pin i 2x PWM, ustawione TGPP=), MONITOR: EIZO Foris FS2333 (23 cale). Dodam tylko, że na dniach planuję jeszcze prawdopodobnie dokupić 2-ego SSD (Samsunga 850 EVO 500 GB chyba - z przeznaczeniem na gry), stary SSD Plextor M5S 256 GB pozostawić jako systemowy i programowy dysk oraz wymienić model WD Red z 1 TB na 3. Myślałem tu o wersji Black, ale podobno te są głośne. Zastanawiam się czy to dobra strategia i pomysł. WD Reda pragnę wymienić, bo raz chodzi o miejsce, bo na dole są tylko 3 miejsca w dolnym koszyku, a by trzymać 4 dyski i dodatkowy 1 TB musiałbym wmontować górny koszyk, a więc jak rozumiem temperatury w budzie by mi wzrosły o parę stopni z tego tytułu a 3 TB by mi starczyły póki co na dysk na dane. Ale wracając pytania główne mam takie: Pytania mam takie: 1) Sama wymiana karty graficznej do tego zestawu to dobry pomysł? 2) Czy mój procesor udźwignie każdą najnowszą kartę graficzną, a jeśli nie, to czy podkręcenie go by wystarczyło i czy w tym celu posiadane chłodzenie wystarczy? 3) Czy opłacalna byłaby wymiana mojej karty (patrz zestaw) na GTX-a 970 niereferencyjnego? I czy zakup jej byłby lepszą opcją czy może Radeona R9 390 (ze względy nie wiem na 8 GB pamięci na pokładzie)? 4) Czy karty MSI GTX 970 Gaming (http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-gtx-970-gaming-4096-mb-ddr5-gtx-970-gaming-4g-649152/ ) oraz MSI GTX 970 Gaming 100ME (http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-970-gaming-100me-4gb-gddr5-256bit-hdmi-dvi-dp-gtx-970-gaming-100me-719129/ ) różnią się tylko backplate'm czy czymś więcej, a jeśli tylko backplate'm to czy nie lepiej brać wersję 100ME ze względu na ten backplate? 5) Czy opisywane w pkcie 4. modele GTX-a 970 od MSI będą dużo cichsze od kart innych producentów (i czy są wykonane waszym zdaniem solidnie i z trwałych, dobrych komponentów), choćby Gigabyte'a? I w ogóle jaki model polecacie GTX-a 970 - zależy mi na ciszy i sprawdzonym, solidnie wykonanym, nie grzejącym się za bardzo modelu, bo jak rozumiem jednak lepiej jak temperatury są te parę stopni niższe, czyli zależy mi na niezawodności też danego modelu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 1. ) TAK 2.) z GTX970/GTX980 nie będzie problemu, na stock GTX980Ti / Titana X / Fury X może lekko dusić twój procek . 3. ) Wymiana GTX770 na GTX970 jest jak najbardziej opłacalna , karta nowsza , znacznie szybsza i mniej prądożerna , ma więcej VRAM i inne ficzery których nie ma stary GTX680/GTX770 . R9 390 to raczej średni pomysł , odgrzewany kotlet z 2x tyle VRAM która nie wiele daje , R9 290 czyli bazę dla R9 390 można kupić za ~1 300 zł lub nawet mniej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 Gtx 970 jak najbardziej sensownie. R9 390, również. Ja obecnie wziąłbym R9 390, o ile nie patrzysz na "żarcie prądowe". Generalnie reyden ma rację. Jeżeli masz i nie szkoda ci kasy to bierz 390, jak nie to 970-kę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) Sensowne, ale chyba warto dziś się zastanowić nad r9 390. Pobór prądu jest nie dużo większy od gtx 970 jakieś (50-60w), dopiero r9 390x ostro ciągnie z gniazdka. Znając nvidie i biorąc pod uwagę wsparcie Maxwelli dla DX12, to po wyjściu Pascala i gier dx12 karty starszej generacji odejdą w zapomnienie. Zobacz co się dzieje z kepplerami. Niby całkiem wydajne karty, ale Nvidia tak je uwala w sterownikach, że jest przepaść w stosunku do Maxwella. No chyba, że nie przywiązujesz się do kart i jak coś za rok sobie wymienisz tego gtx 970 na Pascala lub coś z AMD. Edytowane 7 Września 2015 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 Dlatego z perspektywy FPSów oraz kwiatki z DX12 polecam R9 390. 290-kę będzie ciężej opchnąć później. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 A skąd ta pewność że 390 nie kryje w sobie też braku 100% kompatybilności z dx12? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Introverder Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 (edytowane) zaodrze244 też się nad tym zastanawiam i że może to wróżenie z fusów póki co, choć ja się na tym kompletnie nie znam. rayden z tym stockiem to rozumiem masz na myśli bazowe taktowanie - bez podkręcenia? Tak oglądam różne testy growe i chyba GTX 980 oferuje za mały przyrost wydajności w stos. do wzrostu ceny, a zamierzam grać na 1920x1080 jeszcze pewnie jakiś dłuższy czas. I też w tej chwili zastanawiam się czy jednak "Zieloni" i prawdopodobnie gtx 970 czy może "Czerwoni"/Radeon i R9 390. Tak w sumie jeszcze wyszła ta sprawa z directx 12 i już w ogóle mam "wodę z mózgu", bo nie wiem czy da się stwierdzić teraz, który wybór będzie lepszy. Czytałem o modelach od MSI (w kontekście gtx-a 970), że one są ciche, dosyć chłodne, nie za duży pobór prądu (to odnośnie w ogóle gtx-ów 970). Z kolei Radeon R9 390 8 GB, ale kiedy te GB będą dawały realną korzyść, z drugiej zaś, że to tylko podobno podkręcone starsze modele o większym jednak zużyciu prądu np. i nie wiem jeszcze jak to jest z optymalizacją gier pod Radeony np. (chodzi jak rozumiem o sterowniki). Edytowane 7 Września 2015 przez Introverder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 7 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2015 DX12 to na razie jedna wielka nie wiadoma , może się okazać że R9 3xx dostaną boosta a może się okazać że wyjdzie z tego jedno wielkie <span style='color: red;'>[ciach!]</span>o po jednej i drugiej strony . Na 100% pełną obsługę DX12 przyniosą dopiero kolejne generacje kart - Pascal / Vulcan ( ?) . Tak - Stock to oznacza domyślne taktowanie danego układu - CPU, GPU , VRAM czy systemowego ramu etc. Choć w przypadku kart graficznych może to oznaczać bazowe takty danej karty - które mogą być inne od wartości referencyjnych . Obstawiam że te 8GB było by w 100% i prawdziwie * wykorzystywane jak 390 to by było Fury tak jak AMD planowało pierwotnie . Tam sporo mocniejsze GPU w połączeniu z ultra szeroką szyną i 8GB pamięci HMB mogło by dawać radę . R9 390 to ogrzewany kotlet tak jak wiekszość kart z rodziny 3xx , niektóre nawet po raz 3 ogrzewane jak np. R7 370 . * - Chodzi mi o takie ustawienie rozdzielczości i poziomu detali gdzie karta jest w stanie zapełnić odpowiednią ilość VRAM ( 8GB dla R9 390 , 4GB dla GTX960 i R9 380 ) przy których karta nie zacznie zdychać wraz z resztą sprzętu . Bo co nam z uber detali jak ilość generowanych fps-ów będzie poniżej granicy płynności . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Introverder Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Dobrze, to ja się chyba zdecyduję na MSI GTX-a 970 wersja Gaming 100ME a CPU dam do podkręcenia nieekstremalnego (bo sam się na tym nie znam), tj. tyle żeby nie cisnąć mocno podzespołów przy obecnym chłodzeniu. Rozumiem, że tego procka nie ma potrzeby jakoś kręcić przy takiej grafice(?), ale chyba nie obniży się jej żywotność, jak się procek podkręci tak bez żyłowania czyli bez zbytniego podnoszenia napięć. Ta karta na starcie jest jakoś podkręcona - warto podkręcić jakoś na starcie ją będzie? Wystarczy wgrać najnowsze stery, żeby wszystko działało jak trzeba? Edytowane 8 Września 2015 przez Introverder Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Introverder Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 Witajcie. Mam pytanie do tego oto zestawu (wkrótce pewnie miejsce GTX-a 770 zajmie prawdopodobnie 970 od MSI w wersji 100ME): pł. główna: MSI Z87 MPOWER, procesor: Intel CORE i5-4670K (BX80646I54670K), Chłodzenie CPU: Thermalright HR-02 Macho Black White (TR131), pamięć: 2 x 8GB DDR3 Crucial Ballistix Sport 1600MHz CL9 (BLS2CP8G3D1609DS1S00CEU),karta graficzna: Gigabyte GeForce GTX 770 WindForce 3X (wersja 2GB), karta dźwiękowa: Asus Xonar DX/XD PCI-E 7.1 24 bity,dysk twardy: Western Digital Red 1TB (WD10EFRX),dysk SSD: Plextor M5S 256 GB (PX-256M5S),napęd: nagrywarka Blu-ray LG BH16NS40, zasilacz: Be Quiet! Dark Power Pro 10 650W (BN 201), obudowa: Fractal Design Define R4 USB 3.0 Black Pearl – (FD-CA-DEF-R4-BL), kontroler obrotów wentylatorów: Lamptron FC „Touch” na 5,25” (wersja „Black Anodized”), wentylatory do obudowy: Be Quiet! Silent Wings 2 140 mm x 4 (2x 3-pin i 2x PWM, ustawione TGPP=), dysk zewnętrzny (HDD): Western Digital My Passport Ultra 2 TB USB 3.0 (Metal Edition – w. fioletowa) (WDBEZW0020BBA-EESN) MONITOR: EIZO Foris FS2333 (23 cale). PYTANIE brzmi: 1. Czy to dobry pomysł zostawić dysk SSD 256 GB, tak jak jest na system i programy, dokupić SSD 500 GB na gry oraz 3 TB na resztę - zdjęcia, filmy, dane - priorytet cisza! 2. Jaki dysk SSD ok. 500 GB polecacie? Ja znalazłem, że polecany jest taki: Samsung SSD 850 EVO 500 GB. 3. Dysk na dane planuję kupić WD Red 3 TB (WD30EFRX) - w miejsce WD Red 1 TB (mam 3 miejsca w dolnym koszyku na dyski i by zostawić WD Red 1 TB, to musiałbym górny koszyk z powrotem zamontować, co pewnie podniosłoby o parę stopni temp. nie?), co o tym myślicie? 4. Rozumiem, że dyski SSD w "Siódemce" trzeba odpowiednio ustawić, by odpowiednio móć je używać (?), z HDD też się coś robi? Radzicie dysk HDD dzielić na partycje? 5. Nie będzie jakimś problemem jak 3 dyski będą obok siebie zamontowane? - jak wspominałem będą to 2 SSD i jeden HDD? Wentylatory są tak ustawione że z przodu mam 2 wentylatory Silent Wings 2 140 mm, które jak nie gram wieją na ok. 750 RPM, a w grach, podnoszę ich nawiew do ok. 1000 RPM, bo mam 3 i 4-pinowe w budzie wersje i 2 Silent Wingsy 2 140 mm z tyłu i na tyle góry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukadev Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) Ja mam 3 dyski HDD i 2 ssd w budzie. Dyski ssd są chłodne z natury. A dyski hdd mam ustawione na uśpienie po 5 minutach. A, że HDD służą głównie jako magazyn to prawie zawsze są uśpione, ciche i chłodne. Samsung Evo 500Gb będzie jak najbardziej dobry do twoich celów. Tyle, że proponowałbym ci zrobić partycję systemową na nowym dysku bo ten będzie na pewno szybszy od tego M5S, lub sprzedać tego plextora i kupić nowy dysk na system evo lub pro 250gb(lub coś innego w tym segmencie) Edytowane 8 Września 2015 przez lukadev Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2015 MINI REGULAMIN DZIAŁU - PROSZĘ KONIECZNIE PRZECZYTAĆ ! Nie koloruj bez potrzeby tekstu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...